ΕΟΠΥΥ - Οικογενειακοί γιατροί: Νόμος του Κικίλια λιγοστεύει τους συμβεβλημένους
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΑντιδράσεις προκαλούν στην ιατρική κοινότητα οι νέες αμοιβές για τους οικογενειακούς γιατρούς που προσδιορίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ειδική διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Γεγονός, όμως, που αυξάνει τον κίνδυνο να λιγοστέψουν περαιτέρω οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί και οι πολίτες να πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις. Ήδη για τους παιδιάτρους οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν, αφού για όλη τη χώρα οι συμβεβλημένοι δεν ξεπερνούν τους 150.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον αυτές θα αγγίζουν τα 2.000 ευρώ μηνιαίως ως πάγια αποζημίωση για όλους μέχρι την 1η Αυγούστου 2020, ενώ η ρύθμιση φαίνεται ότι έχει και αναδρομική ισχύ.
Να σημειωθεί ότι ο κλάδος δεν είχε πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Αύγουστο.
Μέχρι σήμερα οι αμοιβές των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ προσδιορίζονταν με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες σε κάθε έναν από αυτούς.
Τα αγκάθια
Το πρόβλημα εστιάζεται πλέον στο γεγονός ότι όλοι οι οικογενειακοί γιατροί θα λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουν, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στον κλάδο, καθώς δημιουργούνται οικογενειακοί γιατροί δύο ταχυτήτων: εκείνοι που θα εξετάζουν μεγάλο αριθμό ασθενών και εκείνοι που δεν θα έχουν ασθενείς αλλά θα αμείβονται με τα ίδια χρήματα.
Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επισημαίνει ότι πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων είναι η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης. Ο ΙΣΑ ζητά την επαναφορά των συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση σε όσους ιατρούς το επιθυμούν, με αξιοπρεπείς αμοιβές, καθώς και τη διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής γιατρού.
Πάγια αποζημίωση
Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου σκούπα που περιλαμβάνει πολλές ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται πως το κονδύλι για την αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών αυξάνεται δεδομένου ότι ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και οι μέχρι σήμερα αμοιβές δεν καλύπτουν την πραγματική εργασία σε σχέση με τον πληθυσμό ευθύνης.
Το Άρθρο 5 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εν όψει της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του δικτύου οικογενειακών ιατρών, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, αλλά και τεχνικών δυσχερειών για την ορθή καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης, δεν έχει καταστεί εφικτή η καταβολή των αμοιβών τους με αναγωγή στα πραγματικά δεδομένα ευθύνης. Συνεπώς, προς αποκατάσταση των ανωτέρω, ορίζεται μία πρόσθετη περίοδος αμοιβής με πάγια αντιμισθία για όλους τους οικογενειακούς ιατρούς και τους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, για τη χρονική περίοδο από 1.8.2019 έως 1.8.2020».
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μόνο 440 οικογενειακοί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη 10 εκατ. ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών αυξάνεται με άλλους περίπου 500 που εργάζονται στις ΤΟΜΥ, χωρίς και πάλι όμως ο αριθμός να μπορεί να καλύψει όλους τους πολίτες.
Ως οικογενειακοί γιατροί έχουν ορισθεί οι παθολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι. Οι παιδίατροι, μάλιστα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που ξεκινούν τα κρυολογήματα και η γρίπη, είναι ελάχιστοι, με συνέπεια οι γονείς να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη σε ιδιώτες.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών