Ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία: Τομογράφοι με ενοίκιο, τα σενάρια που εξετάζονται
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΤις πρώτες ημέρες του νέου έτους του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που διαθέτουν διαγνωστικά μηχανήματα, προκειμένου να αρχίσει πιλοτικά το σύστημα των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής».
Τα περιβόητα ΣΔΙΤ, που προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, είναι προ των πυλών, καθώς, με βάση τη μελέτη του υπουργείου Υγείας, δεν απαιτείται καν νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό διότι ήδη εδώ και χρόνια τα ΣΔΙΤ είχαν προβλεφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και υπάρχει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τις συνεργασίες με τους ιδιώτες.
Οι συνομιλίες με τις κατασκευάστριες εταιρείες, πολυεθνικές στο σύνολό τους, έχουν προγραμματιστεί με διαδικασίες-εξπρές, καθώς θα πρέπει -αν είναι εφικτό- να ξεκινήσει πιλοτικά η συνεργασία ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, καθώς για τον καθορισμό των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την προμήθεια των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για τη διαγωνιστική διαδικασία, χρειάζεται χρόνος.
Προς το παρόν, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τρία νοσοκομεία στα οποία θα τοποθετηθούν διαγνωστικά συστήματα «νοικιασμένα». Θα επιλεγούν, όμως, εκείνα που χρειάζονται άμεσα βαριά μηχανήματα, όπως μαγνητικό ή αξονικό τομογράφο, είτε γιατί δεν διαθέτουν είτε γιατί είναι χαλασμένα. Ακόμα ένα βασικό κριτήριο επιλογής του νοσοκομείου είναι η ύπαρξη σημαντικής καθυστέρησης για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται θέλοντας και μη στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια τους χρόνους αναμονής για μία εξέταση στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής και ειδικά σε αυτά του κέντρου της Αθήνας, ώστε να καθοριστούν τα τρία επικρατέστερα.
Αυτό που επιχειρείται είναι να διατηρηθούν για κάποιο διάστημα μυστικά τα νοσοκομεία στα οποία θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των ΣΔΙΤ, κυρίως για να μην υπάρξουν πρώιμες αντιδράσεις των εργαζομένων, που ήδη έχουν διατυπώσει τις έντονες αντιδράσεις τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιλεγούν ένα μεγάλο νοσοκομείο της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, ένα της περιφέρειας και ένα της Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρξει πληθυσμιακό δείγμα της αποτελεσματικότητας του νέου συστήματος συνεργασιών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που ακολουθείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι πλήρως διαδεδομένο στο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS), όπου εδώ και πολλά χρόνια δεν αγοράζονται μηχανήματα υψηλού κόστους αλλά διατίθενται από ιδιώτες.
Σε δεύτερη φάση, αρκετά χρόνια μετά δηλαδή, αναμένεται να αξιοποιηθεί το μοντέλο του σουηδικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα, σύμφωνα με το οποίο ιδιώτες αναλαμβάνουν να χτίσουν ολόκληρες πτέρυγες και να τις λειτουργούν για λογαριασμό του ΕΣΥ. Κάτι αντίστοιχο είχε συζητηθεί να γίνει πριν από χρόνια και στη χώρα μας, αλλά σκόνταψε στις αντιδράσεις των εργαζομένων.
Το χρηματοδοτικό μοντέλο
Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει προκύψει το ακριβές χρηματοδοτικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί με τις ΣΔΙΤ στο δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που αναμένεται να προκύψει από τις συνομιλίες με τις κατασκευάστριες εταιρείες.
Οι επιλογές πάντως είναι πολλές, ενώ πρόκειται να ακολουθηθεί η πιο συμφέρουσα για τα νοσοκομεία, ώστε να αποτελεί μια πιο φθηνή λύση σε σχέση με το αν αγοράζονταν μηχανήματα από το ΕΣΥ. Ενα από τα σενάρια που σκέφτονται στο υπουργείο Υγείας είναι να υπάρξει μίσθωμα δεκαετίας, με συγκεκριμένο ποσό που θα διαθέσει το Δημόσιο στην ιδιωτική εταιρεία για την «ενοικίαση» του μηχανήματος. Στην περίπτωση αυτή το μίσθωμα θα είναι συγκεκριμένο. Ενα άλλο σενάριο που εξετάζεται -όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές- είναι να υπάρξει συμφωνία μηνιαία με συγκεκριμένο αριθμό επιτρεπόμενων εξετάσεων που θα είναι στο «πακέτο». Αν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, το νοσοκομείο θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον κονδύλια στην εταιρεία.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν και θα συντηρούνται με την ευθύνη των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες και θα παράσχουν στο ΕΣΥ το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για την κάλυψη των όποιων προβλημάτων. Αλλά τις διαγνωστικές εξετάσεις θα τις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι και θα έχουν κανονικά την ευθύνη όπως και σήμερα.
Αξιοσημείωτο είναι το ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαβεβαιώνει πως οι εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία όπου θα εφαρμοσθούν οι ΣΔΙΤ θα είναι δωρεάν και χωρίς καμία επιβάρυνση των πολιτών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα θα εξοικονομηθούν κονδύλια, τα οποία και θα επενδυθούν στο μέλλον για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και των υποδομών.
«Tα ΣΔIT είναι ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας. Mελετούμε τα δεδομένα ώστε οι πολίτες να δουν γρήγορα νέες, καλύτερες υπηρεσίες, χωρίς καμία χρέωση για τους ασθενείς» υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
- «Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
- Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
- Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram