Υγεία|17.01.2020 09:29

Βολές νοσοκομειακών γιατρών κατά Κικίλια για εφημερίες και επείγοντα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία, καθώς, όπως αναφέρουν, «κατά γενική ομολογία, η κατάσταση είναι απαράδεκτη και προσβλητική για ασθενείς και υγειονομικούς».

Στη συνέχεια καταφέρονται κατά του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, λέγοντας ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία, παρά τις υποσχέσεις της στην ΕΙΝΑΠ, προχώρησε στον διορισμό επιτροπής για τον τρόπο εφημέρευσης «αγνοώντας μας παντελώς».

Οι αλλαγές

Οι γιατροί αντιδρούν στις μελλούμενες αλλαγές και ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ημερών εφημέρευσης των νοσοκομείων. Οπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ, «Αφήνεται να διαρρεύσει σκόπιμα ότι ο μοναδικός τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση στα ΤΕΠ και να εκλείψουν τα ράντζα είναι να έχουν γενική εφημερία τα νοσοκομεία κάθε 3 μέρες, αντί για 4. Μα θέλετε να μας εξοντώσετε; Θέλετε την ανεπάρκεια και τη γύμνια που αναφέρουμε να τη μεταφέρετε στο προσωπικό των νοσοκομείων του κέντρου που στενάζει από την εντατικοποίηση;».

Η ίδια η Πολιτεία παραδέχεται σημειώνουν οι γιατροί ότι η προσέλευση στα ΤΕΠ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 25%. Τώρα θα προστεθεί επιπλέον 25% λόγω πιο συχνής εφημερίας και φυσικά τα ράντζα, ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία, θα πολλαπλασιαστούν.

«Επιπρόσθετα με αλλαγή του «κάθε 4 ημέρες» σε «κάθε 3» θα αυξηθούν στο έπακρο η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση του ήδη υπηρετούντος ανεπαρκέστατου αριθμητικά προσωπικού» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Τα ΤΕΠ

Αντιδράσεις υπάρχουν, όμως, και για τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ειδικά όταν το ΕΣΥ δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό.

«Ακόμα τραγικότερη είναι η άλλη διαρροή περί εφημερίας ΤΕΠ, ανεξάρτητα από την εφημερία του υπόλοιπου νοσοκομείου. Εφημερεύον ΤΕΠ σε μη εφημερεύον νοσοκομείο είναι πειραματισμός ακραίος και εξαιρετικά επικίνδυνος για τους ασθενείς στις σημερινές συνθήκες» υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κλάδος αλλά και τις προτάσεις:

  • Το 60% - 70% των προσερχόμενων στα ΤΕΠ είναι περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σήμερα οι δομές της είναι υποτυπώδεις. Αν αυτό δε λυθεί, ή αν δεν πάρει σοβαρό τρόπο αντιμετώπισης η σημερινή κατάσταση θα συνεχίζεται. Τα πρώην ΠΕΔΥ, που μετονομάστηκαν σε Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, έτσι όπως λειτούργησαν δεν έλυσαν τα προβλήματα. Χρειάζεται μεγάλος αριθμός Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Λεκανοπέδιο με οικογενειακό γιατρό και ειδικότητες. Πρέπει αρκετά  Κέντρα Υγείας να εφημερεύουν σε 2 ή και 3 8ωρα για να απορροφήσουν περιστατικά ΠΦΥ.
  • Γίνεται μεγάλος αριθμός διακομιδών από μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομεία προς τα μεγάλα. Διακομίζουν νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, όλης σχεδόν της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας – Ευβοίας και των νησιών. Οι διακομιδές γίνονται λόγω έλλειψης στελεχών υγείας και εξοπλισμού. Υπάρχουν και χιλιάδες ασθενείς που προτιμούν νοσοκομεία των Αθηνών και έρχονται μόνοι τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Προσλήψεις προσωπικού

Οι γιατροί επιτίθενται στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, λέγοντας ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Του επιρρίπτουν, μάλιστα, ευθύνες για τη μη πρόσληψη μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ.  

εφημερίεςνοσοκομειακοί γιατροίΒασίλης Κικίλιας