Υγεία|05.02.2020 13:58

Κοροναϊός: Σημαντική ανακάλυψη για την παρασκευή εμβολίου - Το προφίλ των θυμάτων

Newsroom

Eνας προβεβλημένος Βρετανός επιστήμονας έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού, μειώνοντας ένα τμήμα του συνήθους χρόνου ανάπτυξης του φαρμάκου από δύο με τρία χρόνια σε μόλις 14 ημέρες, μετέδωσε το Sky news.

Ο Ρόμπιν Σάτοκ, ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, δήλωσε ότι βρίσκεται τώρα στο στάδιο να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου σε ζώα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ανθρώπους οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι, αν εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι, μετέδωσε το Sky.

«Με τις συνηθισμένες προσεγγίσεις απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν ακόμη φτάσεις στην κλινική για την παρασκευή του. Και εμείς έχουμε περάσει, από το χρονοδιάγραμμα αυτό, στο να δημιουργήσουμε ένα υποψήφιο φάρμακο στο εργαστήριο μέσα σε 14 ημέρες» δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Το εμβόλιο πάντως θα έρθει πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί το σημερινό ξέσπασμα του κοροναϊού, αλλά θα είναι πολύτιμο σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος, μετέδωσε ο Sky. Το πλέον σίγουρο είναι ότι ο πρώτος νεκρός- θύμα του νέου κινεζικού ιού είχε το αντιπροσωπευτικό προφίλ των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους από αυτήν την ιογενή πνευμονία: ήταν ένας άνδρας, ηλικίας άνω των 60 ετών με προβλήματα υγείας.

Αυτό είναι και το προφίλ του ανθρώπου που κινδυνεύει περισσότερο από την επιδημία. Ηλικίας άνω των 60 ετών με προβλήματα υγείας. Από την ανακοίνωση τον Δεκέμβριο από τις αρχές του Πεκίνου της εμφάνισης του νέου ιού τύπου κορώνας, παρόμοιου με τον Sars (Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο), περισσότεροι από 24.300 άνθρωποι έχουν προσβληθεί και 490 έχουν πεθάνει στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη.

Το 80% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και άνω του 75% είχαν προβλήματα υγείας, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, βασιζόμενη στα στοιχεία των προηγούμενων απολογισμών. 

Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται σε 2,1%, τονίζει η Επιτροπή, και είναι χαμηλότερο από του Sars (9,6%), που είχε προκαλέσει τον θάνατο 800 ανθρώπων παγκοσμίως στην περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και περίπου 300 στο Χονγκ Κονγκ.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε 892 περιπτώσεις αποθεραπείας στην Κίνα. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου, ο μικρότερος ασθενής είναι ένα βρέφος 1 μηνός, ενώ ο γηραιότερος είναι 90 ετών. 

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας, οι νεκροί ήταν ηλικίας 36 έως 89 ετών. Τουλάχιστον 5 ήταν νεότεροι των 60 ετών.

Κορονοϊόςεμβόλιο