Υγεία|19.02.2020 13:43

Κίνα: Πάνω από το 80% των κρουσμάτων του κοροναϊού δεν είναι σοβαρά

Newsroom

Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κοροναϊός SARS-COV-2, είναι σχετικά ήπια, με τους ηλικιωμένους και όσους έχουν κάποια προϋπάρχουσα ασθένεια, καθώς επίσης το ιατρικό προσωπικό, να κινδυνεύουν περισσότερο, όπως προκύπτει από τη μεγαλύτερη έως τώρα κινεζική μελέτη.

Η έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), που δημοσιεύθηκε στο Κινεζικό Περιοδικό Επιδημιολογίας, μελέτησε 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα, καθώς επίσης ύποπτα περιστατικά, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν».

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

-  Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα. Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).

- Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.

- Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.

- Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%). Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.

- Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).

- Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.

- Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.

ΚίναμελέτηΚορονοϊός