Υγεία|23.02.2020 19:15

Κοροναϊός: Αγωνιώδεις προσπάθειες να προστατευθούν τα ελληνικά σύνορα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας σε ότι αφορά στην επιδημία του ιού, καθώς ο κοροναϊός έχει φθάσει για τα καλά δίπλα στην πόρτα μας. Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο από τους ειδικούς ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει και τις δικές μας πύλες.

Τα τελευταία 24ωρα μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην γειτονική Ιταλία, οι ελληνικές αρχές είναι επί ποδός και βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις. Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 150. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι υπάρχει και τρίτος νεκρός, μία γυναίκα η οποία ζούσε στην Κρεμόνα της βόρειας Ιταλίας. Ενδεικτικό είναι, λοιπόν, ότι ακόμη και το βράδυ της Κυριακής όλα τα στελέχη της δημόσιας Υγείας συγκεντρώθηκαν στην οδό Αριστοτέλους προκειμένου να εκτιμήσουν τα τελευταία δεδομένα. Στόχος να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εισόδου του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας, ή στην περίπτωση που εισέλθει μέσω ενός ταξιδιώτη, να μπορέσει να περιορισθεί σε τοπικό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το ΕΚΑΒ, αλλά και τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε συναγερμό περιμένοντας ουσιαστικά να εμφανισθεί κάποια στιγμή και στη χώρα μας ύποπτο κρούσμα το οποίο να παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα που να το κατατάσσουν στη λίστα που έχει δώσει ο Παγκοσμος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με τα πιθανώς επικίνδυνα περιστατικά.

Άλλωστε καθημερινά εξετάζονται πολίτες ή επισκέπτες της χώρα μας που φέρουν ύποπτα συμπτώματα αλλά αποδεικνύονται αρνητικά στον κοροναϊό

Η διαχείριση

Και επειδή οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι επιστήμονες, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, έχουν ενημερώσει το υπουργείο Υγείας πως πιθανώς τις επόμενες ημέρες να εντοπισθούν κρούσματα και στη χώρα μας, το ζήτημα εστιάζεται τώρα στη διαχείριση των πιθανών περιστατικών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επιστήσει την προσοχή στους ειδικούς που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τα ενδεχόμενα περιστατικά, να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως επαφή με άλλους ασθενείς ή εργαζόμενους που δεν εμπλέκονται στη διαχείριση του κοροναϊού, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση του ιού και σε άλλους πολίτες.

Ο προβληματισμός έγκειται πάντως στο γεγονός ότι και πολλοί Έλληνες επισκέπτονται τις ημέρες αυτές την Ιταλία και εξαιτίας του καρναβαλιού της Βενετίας, το οποίο να σημειωθεί ότι ακυρώθηκε λόγω των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν. Γι αυτό εξάλλου και έχουν αυξηθεί τα μέτρα στα λιμάνια και στα αεροδρόμια προκειμένου να ελέγχονται εξονυχιστικά όσοι περνούν τα σύνορα της χώρας.

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και 20 ημέρες μετά παρότι αρχικά ως επικίνδυνο διάστημα θεωρούνταν οι 14 ημέρες. Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός των υγειονομικών αρχών, για τον οποίο προς ώρας δεν έχουν βρει λύση.

σύνοραΚορονοϊός