Κοροναϊός: Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης και το υπερνοσοκομείο στην Πάτρα
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΣε δυο μέτωπα επιχειρεί η κυβέρνηση να καταπολεµήσει τον κοροναϊό που συνεχίζει να διασπείρεται µε ταχείς ρυθµούς στη χώρα µας: Με συνταγή… Μόσιαλου σε ό,τι αφορά τα µέτρα πρόληψης του πληθυσµού, αλλά και µε οικονοµική στήριξη των φορέων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα µέτρα για τον ιό. Οι δύο φάσεις επανεκτιµώνται σε καθηµερινή βάση, αφού οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες και µάλιστα πραγµατοποιούνται σε ανώτατο επίπεδο, υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού.
Αλλωστε, τα µέτρα υγειονοµικού χαρακτήρα που επιβάλλονται για τον περιορισµό εξάπλωσης του κοροναϊού σχετίζονται άµεσα µε οικονοµικές επιπτώσεις στον τουρισµό, στις επιχειρήσεις, στις δραστηριότητες της χώρας. Για τον λόγο αυτό, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», επιχειρείται µέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ληφθούν µέτρα οικονοµικής στήριξης της χώρας µας, η οποία καλείται να αντιµετωπίσει και το προσφυγικό ζήτηµα.
Σε ό,τι αφορά στα µέτρα για την ανακοπή της επέλασης του ιού στη χώρα µας, πληροφορίες τονίζουν πως σε έναν µεγάλο βαθµό υιοθετούνται προτάσεις του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου, ενός από τους πρώτους επιστήµονες που µίλησαν για αποκλεισµούς χώρων συνάθροισης, όπως σχολείων, εκκλησιών και καρναβαλικών εκδηλώσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μόσιαλος είχε προτείνει εξαρχής να κλείσουν τα σχολεία, ώστε να µη γίνει διασπορά του ιού, εάν έχουµε ραγδαία αύξηση των κρουσµάτων. Την πρότασή του, η οποία αρχικά είχε προκαλέσει αντιδράσεις, αποφάσισε να υιοθετήσει τελικώς η κυβέρνηση, περιορίζοντας ωστόσο τα λουκέτα των σχολείων και των πανεπιστηµίων µόνο στις πληττόµενες περιοχές, αλλά για µεγάλο χρονικό διάστηµα.
Ο κ. Μόσιαλος είναι ο πρώτος που µίλησε και για λήψη µέτρων σχετικά µε τις εκκλησίες, προτείνοντας στις ευπαθείς οµάδες να µην πηγαίνουν στη Θεία Λειτουργία, ώστε να µην προσβληθούν. Και η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλά µέλη της Εκκλησίας. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής λοιµωξιολόγος του ΕΟ∆Υ Σωτήρης Τσιόδρας, υπάρχουν συνεννοήσεις µε την Εκκλησία για να ληφθούν περαιτέρω µέτρα προστασίας.
Ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει υπάρξει στο παρελθόν και κυβερνητικός εκπρόσωπος (στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου), έχει άµεση επαφή µε το Μέγαρο Μαξίµου, ενώ υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι χαίρει της εκτιµήσεως του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Αξιοσηµείωτο είναι επίσης -όπως µεταφέρουν αξιόπιστες πηγές- ότι σε αυτήν τη µεγάλη υγειονοµική κρίση τις τελικές αποφάσεις για λουκέτα, περιορισµούς κ.ά. τις λαµβάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν µπήκε από την πρώτη στιγµή λουκέτο σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύµατα όλης της χώρας, καθώς συνεκτιµήθηκαν οι κοινωνικές και οικονοµικές επιπτώσεις µιας τέτοιας απόφασης.
Τo πρώτο κύμα
Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, ειδικοί επιστήµονες µαζί µε τον ΕΟ∆Υ θεωρούν ότι το πρώτο µεγάλο κύµα ασθενών που θα νοσήσουν και είτε θα χρειαστούν απλή νοσηλεία είτε θα µπουν σε εντατική µονάδα θα είναι στην περιοχή της Αχαΐας, ακριβώς επειδή εκεί καταγράφηκαν και τα πρώτα µαζικά κρούσµατα, µετά την εκδροµή των 53 ατόµων στους Αγίους Τόπους.
Υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές υπογραµµίζουν ότι πλέον οι υγειονοµικές Αρχές θεωρούν την περιοχή της Πάτρας την πρώτη µεγάλη πηγή των πιο σοβαρών κρουσµάτων στη χώρα και για τον λόγο αυτό εστιάζουν στη λήψη µέτρων πρώτιστα στη συγκεκριµένη περιοχή. Ηδη, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην 6η Υγειονοµική Περιφέρεια (ΥΠΕ), αποφασίστηκε ότι το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Πατρών θα αποτελέσει τον πρώτο δίαυλο υποδοχής και αντιµετώπισης του πρώτου κύµατος ασθενών, και όχι απλώς περιστατικών που θα χρειαστούν να νοσηλευθούν.
Ουσιαστικά, το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Ρίου περνά πλέον σε µια διαφορετική φάση λειτουργίας και καθίσταται ουσιαστικά νοσοκοµείο περίθαλψης ασθενών µε κοροναϊό. Μάλιστα, σε µερικές µέρες θα λειτουργήσει και το τοπικό εργαστήριο ελέγχου, ώστε να µην αποστέλλονται τα δείγµατα στο Ινστιτούτο Παστέρ. Το νοσοκοµείο περιορίζει τη λειτουργία του χειρουργικού τοµέα και πλέον θα πραγµατοποιούνται µόνο οι απολύτως απαραίτητες επεµβάσεις. Ηδη µεταφέρθηκαν όλοι οι ασθενείς από την ΩΡΛ Κλινική και την Οφθαλµολογική Κλινική σε άλλους θαλάµους, ώστε οι δύο αυτοί χώροι να διατεθούν αποκλειστικά για τον κοροναϊό. Σύµφωνα µε τον έως τώρα σχεδιασµό, σε συνολικά 45 κλίνες θα νοσηλεύονται µόνο ασθενείς µε κοροναϊό.
Απομονωμένα
Το πλάνο περιλαµβάνει την ανάπτυξη µε διαδικασίες-εξπρές 10- 11 κρεβατιών ΜΕΘ, αποκλειστικά για ασθενείς µε κοροναϊό, καθώς θα πρέπει τα περιστατικά να είναι πλήρως αποµονωµένα από άλλους νοσηλευόµενους σε εντατικές. Ηδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές µε εταιρείες σε περίπτωση που χρειαστεί να προµηθεύσουν το υπουργείο Υγείας και τις αρµόδιες Αρχές µε ιατροτεχνολογικά συστήµατα για εντατικές. Αυτό πάντως φαίνεται πως είναι και το εγγενές πρόβληµα στα µεγάλα δηµόσια νοσοκοµεία της Αττικής: δεν έχουν αποµονωµένες κλίνες σε εντατικές. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου φέρονται να έχουν ζητήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επιχειρησιακή ετοιµότητα, ειδικά σε περίπτωση που θα υπάρξουν περιστατικά τα οποία θα απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο σχεδιασµός περιλαµβάνει αντίστοιχες ταχείες διαδικασίες και για αποµόνωση και άλλων κλινών σε ΜΕΘ σε µεγάλα νοσοκοµεία της Αθήνας.
Να σηµειωθεί ότι από την πρώτη στιγµή πολλοί εµπειρογνώµονες ειση γούνταν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στον διαχωρισµό των κλινών στις εντατικές, καθώς επιδηµιολογικά δεν µπορούν να συνυπάρχουν περιστατικά διαφόρων ασθενών µε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.
Ο ιός αλλάζει δραματικά την καθημερινότητά μας
Ο κοροναϊόςσυνεχίζει να «επιτίθεται» σε όλο τον πλανήτη. Τα κρούσµατα παγκοσµίως ξεπερνούν τα 100.000, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 3.384 θάνατοι σε 80 και πλέον χώρες. Με βάση τις εκτιµήσεις των επιστηµόνων του ΕΟ∆Υ, τα περιστατικά πιθανώς να είναι έως και εκατονταπλάσια σε σχέση µε αυτά που έχουν δηµοσιοποιηθεί σε παγκόσµιο επίπεδο. Η ζωή µας πλέον έχει αλλάξει και πρέπει να ακολουθούµε πιστά τις νέες οδηγίες των επιστηµόνων, ειδικά οι ηλικιωµένοι και οι χρονίως πάσχοντες.
Πιο συγκεκριµένα:
- Αν παρουσιάζουµε ήπια συµπτωµατολογία, δεν χρειάζεται καν να ελεγχθούµε εργαστηριακά. Εξάλλου, δεν έχει σηµασία, σύµφωνα µε τον επικεφαλής λοιµωξιολόγο του ΕΟ- ∆Υ, Σωτήρη Τσιόδρα, αν πάσχουµε από νέο κοροναϊό, από Η1Ν1 ή κάποιον άλλο ιό. Το ζήτηµα είναι πως µέσα στις ασθένειες τις οποίες θα αντιµετωπίζουµε κάθε χρόνο θα είναι και ο covid-19. Εχει άλλωστε ενταχθεί ήδη από τους επιδηµιολόγους µέσα στη λίστα µε τους ιούς που θα προκαλούν κάθε χρόνο θανάτους, όπως ο Η1Ν1.
- Θα µάθουµε να αξιοποιούµε τα νοσοκοµεία λελογισµένα. Τέλος στη συνήθεια των Ελλήνων που για το παραµικρό πρόβληµα υγείας σπεύδαµε στα µεγάλα νοσοκοµεία, και ειδικά σε αυτά της Αθήνας. Πλέον, αν παρουσιάζουµε συµπτώµατα που θυµίζουν γρίπη ή κοροναϊό, θα πρέπει πρώτα επικοινωνούµε µε τον γιατρό µας πριν προβούµε σε άλλη κίνηση.
- «Φρένο» µπαίνει και στο ανεξέλεγκτο ωράριο επισκέψεων στα νοσοκοµεία, το οποίο πλέον αλλάζει και, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθεί γενικότερα. Εξάλλου, πλέον, λόγω του κοροναϊού, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε βαριά ασθενείς και σε πάσχοντες που αντιµετωπίζουν χρόνια νοσήµατα. Να υπενθυµιστεί ότι µέχρι σήµερα το οριζόµενο ωράριο επισκέψεων στα νοσοκοµεία καταστρατηγούνταν συστηµατικά και ουδέποτε τα τελευταία 25 µε 30 χρόνια είχαν µπει φραγµοί.
- Στη ζωή µας µπαίνουν για τα καλά και οι κανόνες υγιεινής, που για πολλούς ήταν έννοια άγνωστη, όπως η ατοµική καθαριότητα, ειδικά µε το συχνό πλύσιµο των χεριών και τον αερισµό των χώρων.
- Για το επόµενο διάστηµα θα πρέπει να µάθουµε να προσέχουµε τους ηλικιωµένους της οικογένειάς µας αλλά και τους ασθενείς, ώστε να µη µεταβαίνουν σε χώρους συνάθροισης όπου µπορεί να κυκλοφορεί ο covid-19. Ο συγχρωτισµός, ειδικά για τους ανοσοκατεσταλµένους και τις ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού, θεωρείται από τους ειδικούς απαγορευτικός, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθούν.
- Αλλαγές όµως έφερε ο κοροναϊός και στην επικοινωνία µας, καθώς πλέον δεν θα µπορούµε να είµαστε αδιάφοροι απέναντι σε άτοµα που µπορεί να παρουσιάζουν ύποπτα συµπτώµατα, αφού αν προσβληθούµε εµείς, θεωρείται βέβαιο ότι θα µολύνουµε και άλλους συνανθρώπους µας. Συνεπώς θα έχουµε συµβάλει µε αρνητικό τρόπο στην εξάπλωση του ιού. Η επιστηµονική κοινότητα εκτιµά ότι περίπου το 15% του πληθυσµού θα νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, ενώ σε βάθος χρόνου, όταν πια θα έχει µετατραπεί σε έναν συνηθισµένο ιό, όπως συνέβη µε τον Η1Ν1, και θα έχουν ανακαλυφθεί οι φαρµακευτικές αγωγές και τα εµβόλια, είναι πιθανό κάποια στιγµή της ζωής µας να προσβληθούµε όλοι, σύµφωνα µε τον κ. Τσιόδρα.
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα