Κοροναϊός: Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΗ επίταξη ορισμένων ιδιωτικών κλινικών είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών που σήμερα νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία με μη λοιμώδη νοσήματα, ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ μόνο οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία για τον κοροναϊό.
Έκτακτη σύσκεψη ξεκινά σε λίγη ώρα στο υπουργείο Υγείας με τους φορείς των ιδιωτικών κλινικών. Στη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών αναμένεται να καθοριστεί ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα επιταχθούν για την αντιμετώπιση του επείγοντος, πώς αυτά θα αμειφθούν από το κράτος και άλλες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταματήσουν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις στις ιδιωτικές κλινικές και θα γίνονται μόνο οι επείγουσες, όπως προβλέπεται και για τις ιδιωτικές.
Έτοιμο να ανοίξει το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» μόνο για νοσούντες
Με διαδικασίες εξπρές τοποθετήθηκαν 49 κρεβάτια σε ένα από τα κτίρια του παλαιού Νοσοκομείου Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» που δεν χρησιμοποιείται, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για τη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr ήδη η πτέρυγες έχουν εξοπλισθεί και με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με ταχύτητα εξπρές για τα δεδομένα του ΕΣΥ.
Και αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα νοσηλευθούν μόνο όσοι δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, αφού τα περιστατικά που παρουσιάζουν βαριά συμπτωματολογία χρειάζονται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, η άμεση δημιουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του υπουργείου υγείας για προετοιμασία νοσηλευτικών ιδρυμάτων για ασθενείς με κοροναϊό.
Όπως είχε αποκαλύψει το Εθνος της Κυριακής, ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για ενεργοποίηση και άλλων νοσοκομείων και ειδικά κτιρίων που είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα και τα οποία θα αξιοποιηθούν.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας το οποίο θα εξελιχθεί σε τρεις βασικές φάσεις, έχει έτοιμο για εφαρμογή το υπουργείο Υγείας στην περίπτωση που αυξηθούν δραματικά τα περιστατικά του κοροναϊου της επόμενες ημέρες. Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει το βασικό σχέδιο που έχει καταρτισθεί τις τελευταίες ημέρες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παρουσιασθεί αναλυτικά από την κεντρική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.
Πάντως επειδή οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση θεωρεί πως σε ό,τι αφορά στα γενικότερα μέτρα προστασίας, η χώρα καλύπτεται από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, ενώ εάν χρειασθεί είτε θα ενισχυθεί με συμπληρωματικά μέτρα, είτε θα εκδοθεί και δεύτερη πράξη που θα περιλαμβάνει και νέους περιορισμούς σε μετακινήσεις, συναθροίσεις κ.λπ.
Τα νοσοκομεία
Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που καταγραφούν δεκάδες κρούσματα του κοροναϊού, ακόμη και 100 βαριά κρούσματα έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, θα ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Αυτό θα περιλαμβάνει:
- Στην πρώτη φάση, αύξηση των Νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα από 13 που είναι σήμερα σε 26. Θα διπλασιασθεί δηλαδή ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα ή έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός περιστατικών.
- Θα ακολουθήσει η δημιουργία-ορισμός νοσοκομείων που θα είναι εξειδικευμένα μόνο για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία αυτά θα αναλάβουν να νοσηλεύσουν όσους ασθενείς παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα και δεν εμπίπτουν στα ήπια περιστατικά.
- Επειδή όμως έχει προβλεφθεί ότι οι πολίτες λόγω της ανησυχία που θα δημιουργηθεί θα μεταβαίνουν κατά δεκάδες για έλεγχο σε νοσοκομεία, γι αυτό και θα απομονωθούν ολόκληρες πτέρυγες προκειμένου όσοι φθάνουν σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς να μπορούν να μεταφέρονται αμέσως στις αποκλεισμένες πτέρυγες. Η διαδικασία πάντως που θα ακολουθηθεί θα είναι κλιμακούμενη, καθώς πρώτα ξεκινήσει ο περιορισμένος ολόκληρων κλινικών και μετά θα έρθει ο ορισμός των νοσοκομείων που θα είναι αποκλειστικά για τον κορωνοϊό.
- Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής» περιλαμβάνει και μετακίνηση προσωπικού από διάφορα νοσοκομεία της χώρας σε αυτά που θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με τον φονικό ιό. Ήδη όπως τονίζουν οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, έχει ορισθεί ποιο προσωπικό και από που θα μετακινηθεί ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας όπου βέβαια ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Στην περίπτωση που χρειασθεί μάλιστα θα γίνουν και προσλήψεις εξπρές μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), διαδικασία που θα διαρκέσει λίγες ημέρες. Ήδη πάντως είναι στον «αέρα» διαγωνισμός του ΕΟΔΥ για την τρίμηνη πρόσληψη 200 γιατρών, νοσηλευτών και εργαστηριακών ακριβώς για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας του κοροναϊου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι 200 νεοπροσληφθέντες αναμένεται να περνούν ήδη τη διαδικασία της έγκρισης αφού η μίνι προκήρυξη ολοκληρώθηκε ήδη.
- Στη δεύτερη φάση, σε περίπτωση έκρηξης των περιστατικών, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την αξιοποίηση των νοσοκομείων που σήμερα παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα.
Τέτοια νοσοκομεία- όπως μεταφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» αξιόπιστες πηγές -είναι μεταξύ άλλων η Παμμακάριστος που ειδικά τους χειμερινούς μήνες η κάλυψη των κλινών δεν ξεπερνά το 20%. Οι υπάρχοντες ασθενείς θα διακομισθούν σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να προστατευθούν, ενώ θα παραμείνουν μόνο όσοι έχουν πληγεί από τον κοροναϊου ώστε να υπάρχει διαχωρισμός των ασθενών και να μην γίνει διασπορά του ιού.
Στη φάση αυτή το σχέδιο προβλέπει και αύξηση των θαλάμων αρνητικής πίεσης αλλά με πιο άμεσα τεχνικά μέσα αφού κλίνες θα απομονωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να παρομοιάζουν με αυτές της αρνητικής πίεσης. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 72 θάλαμοι αρνητικής πίεσης σε όλη τη χώρα.
- Η τρίτη φάση του έκτακτου σχεδίου προβλέπει ότι απομονωμένα κτίρια που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται από τα βασικά νοσοκομεία, να γίνουν Μονάδες νοσηλείας ειδικών λοιμώξεων και μεταδοτικών νοσημάτων. Τέτοια κτίρια έχουν ήδη χαρτογραφηθεί από τα στελέχη του υπουργείου Υγείας και μεταξύ άλλων διαθέτει το Αμαλία Φλέμινγκ αλλά και το Αγία Βαρβάρα, αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Ήδη πάντως έχει καταρτισθεί ο ειδικός χάρτης με όλα τα αντίστοιχα κτίρια που υπάρχουν ανά τη χώρα και η χρήση τους είναι υγειονομικού χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα η ομάδα που έχει ορισθεί στο υπουργείο Υγείας έχει έτοιμα εναλλακτικά σενάρια για κάθε περίπτωση, ώστε να είναι έτοιμος ο υγειονομικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει πιθανά πολλαπλά κρούσματα του κοροναϊού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αναζητείται και λύση για τους χρονίως πάσχοντες όπως είναι οι νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, ώστε αν χρειασθεί και υπάρξει κρούσμα σε μονάδα τεχνητού νεφρού, να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους για τη διαδικασία ή και στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και οι οποίοι έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο υγείας αναζητώντας λύση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από τους ασθενείς αυτούς περίπου οι 3500 πραγματοποιούν αιμοκάθαρση στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι 6500 στον ιδιωτικό τομέα.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα