Υγεία|18.03.2020 16:16

Κορονοϊός: 300 υγειονομικοί υπάλληλοι σε καραντίνα, 11 διασωληνωμένοι

Newsroom

Λίγες ώρες πριν από τις νέες ανακοινώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, η κατάσταση είναι δραματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Σωτηρία, όπως αποκαλύπτει με ρεπορτάζ του το ethnos.gr, εκκενώνεται την επόμενη βδομάδα για να μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομείο μόνο για τον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, πανικός εξακολουθεί να επικρατεί από το πρωί της Τετάρτης, καθώς στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς διαπιστώθηκε ότι τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου όσο και τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Όλες οι υπηρεσίες είναι επί ποδός δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Γεννηματάς είναι από εκείνα που υποδέχονται ύποπτα περιστατικά, ενώ η μεγαλύτερη διασπορά του ιού μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα μπορούσε να το θέσει ουσιαστικά εκτός μάχης.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει αποκλεισθεί ο χώρος της Διοίκησης, ενώ τόσο ο Διοικητής όσο και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί έχουν τεθεί σε «καραντίνα» στο σπίτι τους. Ήδη όμως έχουν προκληθεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο, δεδομένου ότι όλες τις αρμοδιότητες έχει αναλάβει η Υποδιοικήτρια, η οποία καλείται από το πρωί της Τετάρτης να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος των ασθενών και των διοικητικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και σε άλλους εργαζόμενους που είχαν έρθει σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν και εκείνοι προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως νοσούν 48 υγειονομικοί υπάλληλοι, ενώ 300 έχουν τεθεί σε καραντίνα. Μάλιστα, μόνο μέχρι την Τρίτη είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό και τρεις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγία Ολγα, ενώ 10 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα. Ακόμη, πέντε εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό ενώ και στο νοσοκομείο Καστοριάς η κατάσταση είναι δραματική.

11 άτομα στις ΜΕΘ

Από τα συνολικά 387 κρούσματα εκ των οποίων είχαμε και πέντε θανάτους, 11 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται ένα άτομο που είναι διασωληνωμένο ενώ μέχρι και την Τρίτη πέντε ακόμη άτομα βρίσκονταν στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου ένας 65χρονος από την Κατερίνη νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δύο ακόμη παραμένουν σε θαλάμους. Την ίδια στιγμή, στην Πάτρα δύο άτομα παραμένουν διασωληνωμένα στο νοσοκομείο του Ρίου.

Η λίστα με τις ηλικίες των κρουσμάτων

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν πλέον τα 387 αλλά και να έχουμε πέντε θανάτους, αρκετά είναι και τα περιστατικά με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει διαγνωστεί ως θετικό στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, 60 από τα περιστατικά προβληματίζουν τους ειδικούς καθώς δεν ιχνηλατούνται. Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι και οι ηλικίες των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ηλικίες είναι οι εξής:

  • 0-17 ετών 11 κρούσματα
  • 18-39 ετών 59 κρούσματα
  • 40-64 ετών 132 κρούσματα
  • 64+ ετών 185 κρούσματα 
ΜΕΘΚορονοϊόςΠΟΕΔΗΝ