Κορονοϊός: Η απάντηση Τσιόδρα για τον κίνδυνο στους νέους - Τι είπε για την 41χρονη
Newsroom«Ο κορονοϊός δεν σέβεται καμία ηλικία. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα συμπτώματα του φονικού ιού, λέγοντας πως «πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση», αφού σύμφωνα με τον ίδιο «εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού».
«Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία», τόνισε.
Τα συμπτώματα
Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό:
- Ατομα με διάρροια
- άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές
- άτομα που να διαταράσσεται η γεύση.
Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται έπειτα από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Οι νέοι και η 41χρονη που κατέληξε στην Καστοριά
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τη νόσο λέγοντας ότι πρέπει και οι νεαροί χωρίς να ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα πληθυσμού να προσέχουν και να είναι σε συνεχή ενημέρωση με τον γιατρό τους αν έχουν συμπτώματα. «Ενημερώθηκα για τον θάνατο μιας νεαρής κοπέλας πριν μπω εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, στο ερώτημα αν θα πρέπει να νοσηλεύονται οι νέοι σε ηλικία ασθενείς παρά να μένουν σπίτι.
«Η 41χρονη έμεινε σπίτι, πέθανε σπίτι και διαγνώστηκε μετά με τον ιό». Γι’ αυτό και συμβούλευσε τους νέους ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούν επικοινωνία με τον γιατρό τους όταν μένουν σπίτι ιδιαίτερα αν έχουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. «Μου είπαν ότι η 41χρονη είχε υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Το χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα είναι χρόνιο πρόβλημα υγείας», σημείωσε.
Μάλιστα, ζήτησε από όλους τους νέους να μιλούν καθημερινά με τους γιατρούς τους ώστε σε περίπτωση επιδείνωσης να τους δοθεί απαραίτητη βοήθεια άμεσα. «Ο θεράπων γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία και την εξέλιξη της νόσου με την έγκαιρη παρέμβασή του», τόνισε ο καθηγητής. «Δεν υπάρχει ανοσία σε κανέναν μας. Κινδυνεύουν πολύ λιγότερο οι νέοι και περισσότερο οι ηλικιωμένοι και πολύ περισσότερο οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ