Κορονοϊός: Κινέζοι ερευνητές πιθανό να βρήκαν μεταλλαγμένο υπότυπο που διαρκεί 49 μέρες
NewsroomΕπιστήμονες από την Κίνα υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν ανακαλύψει έναν μεταλλαγμένο υπότυπο του κορονοϊού, ο οποίος έχει μία παρατεταμένη ικανότητα να μολύνει άλλους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει μία ασυνήθιστη περίπτωση άντρα με τη νόσο Covid-19 που ήταν μεταδοτική για 49 μέρες, ένα χρονικό διάστημα ρεκόρ σε σχέση με ό,τι έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα. Ομως, τα συμπτώματα που είχε ο εν λόγω ασθενής ήταν ήπια και γι' αυτό οι ερευνητές ανέφεραν ότι φαίνεται ότι είχε αναπτύξει μία «δυναμική ισορροπία» με τον ιό.
Η «χρόνια» περίπτωση υποδεικνύει ένα στέλεχος που μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων για εβδομάδες, ακόμα και αν ο φορέας δεν παρουσιάζει πολλά συμπτώματα.
Όπως σημειώνει η Daily Mail, προκειμένου να αναρρώσει ο άντρας χρειάστηκε να του γίνει θεραπεία με αίμα επιζώντος της Covid-19 της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Η έκθεση που αφορά στον συγκεκριμένο ασθενή δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου στο medRxiv ένα site με ιατρικές εκθέσεις που δεν έχουν εξετασθεί ή αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.
Ο άντρας από την Κίνα, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, επισκέφθηκε στις 8 Φεβρουαρίου νοσοκομείο στην Ουχάν για να κάνει τεστ για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Δήλωσε ότι είχε για περίπου μία εβδομάδα παρουσίαζε πυρετό, αλλά δεν είχε άλλα συμπτώματα, όπως βήχα.
Υποβλήθηκε σε τεστ για Covid-19 μέσω επιχρίσματος από τον λαιμό τα οποία βγήκαν θετικά την 17η, την 22η, την 26η, την 30η, την 34η, την 39η, την 43η και την 49η μέρα.Έ να τεστ ωστόσο την 47η μέρα, που ενδέχεται να ήταν λανθασμένο,βγήκε αρνητικό.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο ασθενής μετέδιδε τον ιό για 49 μέρες είτε μέσω της αναπνοής, είτε μέσω του φτερνίσματος και του βήχα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η μετάδοση ιών διαρκεί 20 ημέρες κατά μέσο όρο, με τη μεγαλύτερη περίπτωση να κάνει λόγιο για 37 ημέρες.
Με τον ασθενή να μην μπορεί προφανώς να πολεμήσει τον ιό έπρεπε να υποβληθεί σε θεραπεία με αίμα που χρησιμοποιείται στην Κίνα και πειραματικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, του έγινε μετάγγιση πλάσματος από πάσχοντα του κορονοϊό που είχε αναρρώσει και είχε αντισώματα του ιού στο αίμα του.
Σύμφωνα με αναφορές ηλικιωμένη συγγενής του ασθενούς βρέθηκε επίσης θετική στον κορονοϊό, είχε όμως μέτρια συμπτώματα. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι είχε υποκείμενα νοσήματα που την καταστούσαν ευάλωτη απέναντι στον ιό, φέρεται να είχε γρηγορότερη ανάκαμψη από τον μέσο όρο για την ηλικία της.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να δείχνουν ένα νέο ήπιο υποτύπο SARS-CoV-2, που είναι λιγότερο τοξικός και μολυσματικός αλλά είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθεί, και φαίνεται επίσης να επηρεάζει τόσο τους νέους σε ηλικία όσο και τους μεγαλύτερους.
- Σοκαριστικά βίντεο πριν και μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού από την καμπίνα – 38 οι νεκροί
- Σαλαμίνα: Πέθανε μετά από χρήση ναρκωτικών και τον πέταξαν σε δάσος – Τρεις συλλήψεις
- Ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα: Στα επείγοντα Χανίων έσωσαν μαχαιρωμένο νεαρό από βέβαιο θάνατο
- Η NASA εύχεται «χρόνια πολλά» με ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο δέντρο