Υγεία|12.04.2020 10:33

Κυνήγι αντισωμάτων του κορονοϊού - Το μητρώο ασθενών, το βραχιολάκι και οι ενστάσεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τη μάχη των αντισωµάτων θα δώσει και η χώρα µας το επόµενο διάστηµα και ιδιαίτερα από τον Μάιο και µετά, καθώς η παγκόσµια επιστηµονική κοινότητα έχει εστιάσει και εκεί τις ελπίδες της για τη δηµιουργία θεραπευτικής προσέγγισης για τον COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται αγώνας για να δηµιουργηθούν εγκαίρως αξιόπιστα τεστ αντισωµάτων που θα µετρούν και τον δείκτη ανοσίας των ατόµων που νόσησαν και πλέον δεν κινδυνεύουν για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα να προσβληθούν εκ νέου. Παρότι το χρονικό διάστηµα της ανοσίας δεν έχει καθοριστεί µε ακρίβεια από τους επιστήµονες, εκτιµάται ότι θα βοηθήσει να επιστρέψουν στην κανονική ζωή τους όσοι θα έχουν περάσει από τον εφιάλτη του κορονοϊού. Βέβαια σύµφωνα µε πρώτες εκτιµήσεις, αντισώµατα αναπτύσσουν κυρίως όσοι νοσούν βαριά, κάτι που καταγράφεται άλλωστε και σε άλλες αντίστοιχες λοιµώξεις που προέρχονται από ιούς.

Βραχιολάκι

Ηδη υπάρχουν χώρες που έχουν προχωρήσει και σε καθορισµό όσων διαθέτουν αντισώµατα έναντι του νέου κορονοϊού, διαφοροποιώντας τους πολίτες µε ένα βραχιολάκι που αποτελεί και το «διαβατήριό» τους για ελεύθερη κυκλοφορία. Βέβαια στη χώρα µας µέχρι στιγµής δεν αναµένεται να δοθεί τέτοια ταυτότητα, µε βάση τις διαβεβαιώσεις του αρµόδιου υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, κυρίως για να µη δηµιουργηθούν κοινωνικές ρατσιστικές συµπεριφορές.

Ωστόσο έχει δηµιουργηθεί ένα µητρώο ασθενών µε COVID-19, όπου θα καταγράφονται µε κάθε λεπτοµέρεια όλοι όσοι έχουν νοσήσει. Από τη δεξαµενή αυτή αναµένεται να αξιοποιηθούν στο άµεσο µέλλον τα αποτελέσµατα προκειµένου οι ασθενείς να προσφέρουν τα αντισώµατά τους για τη θεραπεία άλλων πασχόντων. Ηδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ οι γιατροί καλούν µε ειδική διαδικασία όσους οικειοθελώς θέλουν να προσφέρουν τα αντισώµατά τους για θεραπευτική αξιοποίηση, προσφέροντας µάλιστα και ένα αντίτιµο. Και εδώ φαίνεται ότι ξεκινούν οι προβληµατισµοί στη χώρα µας µε τη δηµιουργία του µητρώου ασθενών µε COVID-19. Το επόµενο διάστηµα και κυρίως κοντά στον Μάιο αναµένεται να ξεκινήσει και στη χώρα µας ο εργαστηριακός έλεγχος µε τεστ αντισωµάτων στον πληθυσµό. Θα προηγηθεί βέβαια η έγκριση νέων τεστ που θα θεωρούνται αξιόπιστα στην παγκόσµια αγορά και τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής και ελέγχου.

Ηδη σε πολλές χώρες γιατροί καλούν µε ειδική διαδικασία όσους οικειοθελώς θέλουν να χρησιµοποιηθούν τα αντισώµατά τους για θεραπευτική αξιοποίηση

Ο Μάιος είναι εξάλλου και χρονικό σηµείο-κλειδί κατά το οποίο θα κριθεί και µε ποιον τρόπο θα χαλαρώσουν σταδιακά τα περιοριστικά µέτρα, εφόσον βέβαια ισχύουν οι ίδιες αισιόδοξες προβλέψεις µε σήµερα. Την ίδια περίοδο αναµένεται να πραγµατοποιούνται τεστ αντισωµάτων στον πληθυσµό, µε βάση τα επιδηµιολογικά δεδοµένα και ειδικά σε περιοχές που είχαν καταγραφεί πολλά κρούσµατα. Στους ελέγχους θα προηγηθούν όσοι νόσησαν και έχουν ιαθεί, ώστε να µπορεί να τους δοθεί το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν στην κανονικότητα, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κίνδυνο να ξανανοσήσουν.

Η διαδικασία θα γίνεται µέσω δήλωσης στον ΕΟΔΥ αλλά και µε αναλυτική καταγραφή των ατόµων που θα ελεγχθούν, ώστε να υπάρχει η γνώση για το ποιος µπορεί να κινείται ελεύθερα και ποιος όχι. ∆εν αποκλείεται να δοθεί και ένα «πιστοποιητικό» ανοσίας, όπως γίνεται σε πολλές χώρες. Ολα τα δεδοµένα θα ενταχθούν στο µητρώο ασθενών µε COVID-19 που δηµιούργησε η κυβέρνηση.

Ενστάσεις

Με βάση τις τελευταίες ρυθµίσεις που συµπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη ΠΝΠ δίνεται το δικαίωµα, εκτός των άλλων, στη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας να λαµβάνει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα των πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Συγκεκριµένα, ενώ η Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου εµπεριέχει µια γενικόλογη περιγραφή σχετικά µε τα στοιχεία που θα αναγράφονται από τους ασθενείς στο µητρώο, όπως ονοµατεπώνυµο, ηλικία, φύλο και υποκείµενο νόσηµα, η νέα ρύθµιση της τελευταίας στιγµής (τροπολογία) έρχεται να ταυτίσει πλήρως τον ασθενή µε τον ΑΜΚΑ του. Αξιοσηµείωτο είναι ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση, έπειτα από σχετική εισήγηση του τοµέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τη συναίνεσή της στην κυβέρνηση για τη ρύθµιση αυτή, στηριζόµενη στο επιχείρηµα ότι το µέτρο είναι προσωρινό.

Eχει ήδη δηµιουργηθεί ένα µητρώο ασθενών µε COVID-19, όπου θα καταγράφονται µε κάθε λεπτοµέρεια όλοι όσοι έχουν νοσήσει

Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα, που διαθέτουµε πολλά κοινά ονοµατεπώνυµα, µε τη νέα ρύθµιση θα είναι ξεκάθαρο ποιον αφορά, αφού γίνεται πλήρης ταυτοποίηση µε τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και µάλιστα όχι µόνο σε σχέση µε τον COVID-19 αλλά και µε τα υποκείµενα νοσήµατα και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Εκφράζονται ενστάσεις ότι η ρύθµιση αυτή ανοίγει ορθάνοικτα την πύλη σε φαρµακευτικές εταιρείες ώστε να δηµιουργήσουν στο άµεσο µέλλον µια δεξαµενή µε ασθενείς που θα διαθέτουν τα «χρυσά» αντισώµατα και να παρασκευάσουν το πολυπόθητο θεραπευτικό σκεύασµα κατά του κορονοϊού. Να σηµειωθεί ότι στο εξωτερικό ακολουθείται ειδική διαδικασία για τη λήψη αντισωµάτων ασθενών που νόσησαν και ιάθηκαν, αφού ανακοινώνεται µέσα από τα ΜΜΕ η σχετική πρόσκληση, ενώ οι ασθενείς που πηγαίνουν στα νοσοκοµεία για να τους γίνει πλασµαφαίρεση υπογράφουν συναινώντας και αµείβονται για την προσφορά τους.

Αλλωστε η ανακάλυψη ενός φαρµάκου ή ενός εµβολίου µε την αξιοποίηση των αντισωµάτων για τον κορονοϊό θα σηµάνει και ένα «παιχνίδι» δισεκατοµµυρίων, αφού ολόκληρη η ανθρωπότητα αναµένει µε κοµµένη την ανάσα να βρεθεί η θεραπεία. Πάντως µέχρι στιγµής δεν είναι σαφές αν τα αντισώµατα θα προσφέρουν στη σωτηρία της ανθρωπότητας, καθώς δεν είναι απολύτως σαφές εάν όλοι όσοι νοσήσουν θα αναπτύξουν ανοσία. Και αυτό διότι Κινέζοι επιστήµονες διαπίστωσαν ότι ορισµένοι ασθενείς κυρίως µε ήπια συµπτώµατα, οι οποίοι ιάθηκαν από τη νόσο COVID-19, στη συνέχεια ανέπτυξαν λίγα έως µηδαµινά αντισώµατα. Στην περίπτωση που αυτό αποδειχθεί και σε µεγαλύτερης κλίµακας έρευνες, πιθανώς να ανατρέψει το σενάριο περί ανοσίας για την αξιοποίηση των συγκεκριµένων τεστ αλλά και τη δηµιουργία ενός ευρέως αποτελεσµατικού εµβολίου. Μέχρι τότε πάντως και οι ελληνικές Αρχές εστιάζουν σε µαζικά τεστ ανοσίας που θα γίνουν αργότερα και εφόσον αναπτυχθούν τα αξιόπιστα τεστ για εργαστηριακό έλεγχο.

εμβόλιοφάρμακααντισώματαΚορονοϊόςθεραπεία