Η αγιορείτικη διατροφή φάρμακο για τους μοναχούς
Τι αποκαλύπτει η έρευνα του χειρουργού ουρολόγου Χάρη Αηδονόπουλου στην Αθωνική Πολιτεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κινούνται στο φως και ξεκουράζονται μόλις πέσει το σκοτάδι, η διατροφή τους είναι πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες χωρίς ορμόνες, είναι άλιπη και άλαδη αρκετές μέρες τον χρόνο, και έτσι τους μοναχούς τους Αγίου Ορους δεν τους «χτυπάει» ο καρκίνος του προστάτη. Δέκα χρόνια κράτησε η έρευνα του χειρουργού ουρολόγου από τη Θεσσαλονίκη Χάρη Αηδονόπουλου στην Αθωνική Πολιτεία και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε πανευρωπαϊκό συνέδριο Ουρολογίας, αλλά και στο πρόσφατο Τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορείτικης Εστίας.
'Oπως προέκυψε από αυτήν, τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας στους μοναχούς συγκρίνονται με αντίστοιχα στους Εσκιμώους, τους Λάπωνες και σε μερίδα Ιαπώνων που ζουν σε μικρά νησιά και η διατροφή τους είναι πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά. Η έρευνα έγινε με την εξέταση του ειδικού προστατικού αντίγονου (PSA), με υπερηχοτομογραφικό και κλινικό έλεγχο, και το δείγμα ήταν 746 μοναχοί από 17 Ιερές Μονές και 27 κελιά, σε σύνολο περίπου 1.800 μοναχών του πληρώματος του Αγίου Ορους. Στη διάρκεια μίας δεκαετίας έγιναν τουλάχιστον τρεις επανέλεγχοι και όπως δήλωσε ο κ. Αηδονόπουλος, η μελέτη έδειξε πως τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη ήταν τέσσερις φορές μικρότερα απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό. «Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα αυτή η ειδική ομάδα πληθυσμού, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών διαβίωσης και διατροφής τους, κατά το ορθόδοξο τυπικό, με την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, την εναλλαγή άλιπης και άλαδης διατροφής, την τακτική κατανάλωση πρωτεϊνών από ψάρια και μαλάκια ή οστρακόδερμα, καθώς και τις περιόδους νηστείας» δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Αηδονόπουλος.
Ενα περιστατικό καρκίνου του προστάτη που είχε ραγδαία επιδείνωση και ο μοναχός κατέληξε λόγω μεταστάσεων σε διάστημα 2,5 χρόνων αποδόθηκε στην κοσμική ζωή του, καθώς ήταν 45 χρόνων, μπήκε στο Αγιον Ορος σε μεγάλη ηλικία, ήταν Αμερικανός πολίτης και όπως ο ίδιος παραδέχτηκε όταν έγινε η διάγνωση, μέχρι τότε δεν πρόσεχε καθόλου τη διατροφή του. Η πλειονότητα των μοναχών που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 45-89 χρόνων, διαβιούντες στο Περιβόλι της Παναγίας από 27 ως 74 χρόνια (!) και όλοι δέχτηκαν να πάρουν μέρος στο πρώτο στάδιο, αλλά και στους επανελέγχους. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 746 μοναχούς κανείς δεν βρέθηκε να έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη, ενώ εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα για όσους έμεναν στο Αγιον Ορος από πολύ μικρή ηλικία.
«Οι εναλλαγές της διατροφής και τα άλιπα - άλαδα διαστήματα στη διάρκεια των νηστειών τούς βοηθούν ώστε να αφενός να υπάρχει καλή λειτουργία του εντέρου και αφετέρου η διατροφή τους να είναι απολύτως ασφαλής» μας είπε ο κ. Αηδονόπουλος και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, το γεγονός ότι εργάζονται και κινούνται στο φως της ημέρας και ξεκουράζονται τις ώρες που δεν υπάρχει ήλιος είναι ευεργετικό για την υγεία των μοναχών γενικότερα». Στην Αθωνική Πολιτεία ακολουθούν αυστηρά το ορθόδοξο τυπικό. Κρατούν τις τέσσερις μεγάλες νηστείες, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες τρώνε πολλά ψάρια και θαλασσινά,καθόλου κρέας, ενώ δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
«Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
«Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr