Καθηγητής ΑΠΘ για σύνδρομο Kawasaki: Τα συμπτώματα και τι ισχύει στην Ελλάδα
Περιστατικά Kawasaki υπήρχαν και θα υπάρχουν και στη χώρα μας είπε ο κ. καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Αν και έχει αποδειχτεί ότι μέχρι στιγμής υπάρχει χρονική συσχέτιση της νόσου Kawasaki με τον κορονοϊό, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ιταλία δείχνουν ότι μάλλον υπάρχει και αιτιλογική συχέτιση με τον φονικό ιό. Σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδη αν και το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά Kawasaki σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού είναι βαρύ όπως στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, εντούτοις, η επιστημονική κοινότητα δέχεται προς το παρόν ότι υπάρχει χρονικός συγχρωτσιμός. Ωστόσο, το γεγονός, ότι νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ιταλία δείχνει ότι μάλλον υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση με τον κορονοϊό.
Δεν αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο δεκάδες κρούσματα Kawasaki σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ. Ανάλογα με τη χρονιά παρουσιάζονται 20, 30 , 40 περιστατικά. Σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ελλάδα η νόσος Kawasaki δεν αυξήθηκε ούτε την περίοδο της πανδημίας, δεδομένου ότι και η ανάσχεση του ιού στην χώρα είναι επιτυχής μέχρι στιγμής.
«Τυπικό Kawasaki και την νόσο αυτή την βλέπαμε και παλιότερα και θα την βλέπουμε και στο μέλλον όχι όμως συχνά-σπάνια συνήθως. Σε κάποια μέρη του κόσμου όπου υπήρχε και υπάρχει μεγάλος επιπλασμός της λοίμωξης Covid-19 παρουσιάστηκαν μερικά κρούσματα παιδιών που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki ή με άλλα υπερφλεγμονώδη νοσήματα και τα οποία κάποια από αυτά ήταν θετικά στον ιό και κάποια δεν ήταν θετικά στον κορονοϊό. Σαφέστατα υπάρχει μία χρονική συσχέτιση. Συνέβησαν την περίοδο που υπάρχει κορονοϊός. Αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση δεν έχει ακόμη αποδειχτεί, αν και τα κρούσματα στην Ιταλία δείχνουν ότι υπάρχει μάλλον και αιτιολογική» είπε στο ethnos.gr o καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης
Σύμφωνα με τον καθηγητή η διάγνωση της νόσου είναι κλινική. Όπως εξήγησε το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποια παιδιά δεν πάρουν θεραπεία, αυτά μπορεί να έχουν πρόβλημα στην καρδιά τους. «Ωστόσο τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται και γι αυτό δεν χρειάζεται πανικός». Τα παιδιά παρουσιάζουν, συνήθως, πυρετό που κρατά πάνω από 5-6 μέρες. Έχουν κόκκινα μάτια, ενώ τα χείλια τους και η γλώσσα είναι σκασμένα (χειλίτιδα, και στοματίτιδα) και μπορεί να έχουν εξάνθημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ κανείς δεν ξέρει αν είναι ιός, μικρόβιο ή κάτι ψυχοσωματικό. Πολλά έχουν ειπωθεί αλλά τίποτα δεν έχει επισημοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Συσχέτιση με τον κορονοϊό βλέπουν επιστήμονες του εξωτερικού
Μεγάλη είναι η συζήτηση και στο εξωτερικό για το κατά πόσον συσχετίζεται η εκδήλωση των κρουσμάτων στις χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Από την πλευρά της η Δρ Liz Whittaker, κλινική λέκτορας για παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες και ανοσολογία, στο Imperial College London, δήλωσε ότι το γεγονός ότι το σύνδρομο ξέσπασε εν μέσω πανδημίας, υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση. «Είχαμε την κορύφωση της Covid-19 και μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες βλέπουμε να κορυφώνεται αυτό το νέο φαινόμενο που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι είναι ένα μετα-μολυσματικό φαινόμενο», είπε. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να σχετίζεται με τη συσσώρευση αντισωμάτων μετά τη μόλυνση.
Ο Michael Levin, καθηγητής παιδιατρικής και διεθνούς παιδικής υγείας στο Imperial, εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που εξετάστηκαν ήταν αρνητικά για κορονοϊό, αλλά, θετικά για ανίχνευση αντισωμάτων. «Τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται έως και έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον ιό, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την εμφάνιση του νέου συνδρόμου αρκετές εβδομάδες μετά την κορύφωση των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο καθηγητής Russell Viner, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των παιδιών που είχαν την πάθηση έχουν ανταποκριθεί στη θεραπεία, βελτιώθηκαν και αρχίζουν να επιστρέφουν στο σπίτι. Το σύνδρομο είναι «εξαιρετικά σπάνιο», είπε. «Αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να βγουν από το lockdown, πρόσθεσε ο καθηγητής Viner.
Πρόσθεσε ότι η κατανόηση περισσότερων πληροφοριών για τη φλεγμονώδη νόσο μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικά παιδιά αρρωσταίνουν πολύ από την Covid-19, ενώ τα περισσότερα δεν επηρεάζονται ή δεν είναι συμπτωματικά. Τα παιδιά πιστεύεται ότι αποτελούν μόνο το 1-2% όλων των περιπτώσεων λοίμωξης από κορονοϊό, που αντιπροσωπεύουν λιγότερες από 500 εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Πού καταγράφηκαν περιστατικά Kawasaki
Εκτός από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιστήμονες στην Ιταλία ανακοίνωσαν δέκα περιπτώσεις παιδιών με νόσο Covid-19, τα οποία έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη σπάνια φλεγμονώδη νόσο Kawasaki. Η μέση ηλικία των παιδιών (επτά αγοριών και τριών κοριτσιών) ήταν τα επτάμιση χρόνια, ενώ κανένα δεν πέθανε.
Η ανακοίνωση -η πρώτη σαφέστερη συσχέτιση της Covid-19 με τη νόσο Kawasaki- έρχεται μετά από ανάλογα ευρήματα γιατρών στη Βρετανία (όπου αναφέρθηκαν οι πρώτες περιπτώσεις και ο πρώτος θάνατος παιδιού), στη Νέα Υόρκη (όπου περίπου 100 παιδιά που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, εμφάνισαν συμπτωματολογία παρόμοια με εκείνη της νόσου Καβασάκι και τρία από αυτά πέθαναν), στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελβετία.
Οι Ιταλοί γιατροί, με επικεφαλής τον παιδίατρο Λούτσιο Βερντόνι του Νοσοκομείου Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ του Μπέργκαμο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». «Προσέξαμε μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μας με μια φλεγμονώδη διαταραχή παρόμοια με τη νόσο Καβασάκι περίπου την ίδια εποχή με το ξέσπασμα του SARS-CoV-2 στην περιοχή μας. Μολονότι αυτή η επιπλοκή παραμένει πολύ σπάνια, η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το πώς ο ιός μπορεί να επηρεάζει τα παιδιά», δήλωσε ο δρ Βερντόνι.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η νόσος Καβασάκι σε αυτούς τους ασθενείς προκαλείται από τον SARS-CoV-2», πρόσθεσε ο παιδίατρος του νοσοκομείου δρ Λορέντσο Ντ' Αντίγκα. Στη Λομβαρδία της Ιταλίας μόνο 19 παιδιά είχαν διαγνωστεί με νόσο Kawasaki κατά την προηγούμενη πενταετία πριν το ξέσπασμα της Covid-19, ενώ φέτος στο διάστημα Φεβρουαρίου- Απριλίου υπήρξαν δέκα περιπτώσεις που μοιάζουν με τη νόσο αυτή.
Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά το τελευταίο δίμηνο τα παιδιατρικά περιστατικά τύπου Καβασάκι εμφανίζουν μια αύξηση κατά 30 φορές σε σχέση με την εποχή πριν την πανδημία (τότε εμφανιζόταν κατά μέσο όρο μόνο ένα περιστατικό Καβασάκι ανά τρεις μήνες).
Η περίπτωση των ΗΠΑ
Παρόμοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν και στις ΗΠΑ την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.Τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ εξετάζουν τη σπάνια κατάσταση, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Από τα 82 διαγνωσμένα κρούσματα του φλεγμονώδους συνδρόμου στη Νέα Υόρκη, 53 παιδιά εξετάστηκαν θετικά ή είχαν αντισώματα για την Covid-19. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ πρόκειται να εκδώσουν μια ειδοποίηση και ενημερωμένο ορισμό του συνδρόμου στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης αυτήν την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μια μελέτη γιατρών στη βόρεια Ιταλία, 10 παιδιά έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Και τα 10 παιδιά εισήχθησαν σε νοσοκομείο στο Μπέργκαμο, την πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr