Μειωμένα ακόμη τα χειρουργεία σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα
Μειωμένες είναι ακόμη οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στις ιδιωτικές κλινικές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε χαμηλές «πτήσεις» εξακολουθούν να κινούνται οι χειρουργικές επεμβάσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Μπορεί η χώρα να επέστρεψε στη νέα κανονικότητα μετά και την πτωτική πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, δεν φαίνεται όμως να ισχύει και για τα χειρουργεία που ακόμη και σήμερα είναι περιορισμένα σε σχέση με αυτά που θα ανέμενε κανείς. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αποδίδουν το περιορισμένο ενδιαφέρον των ασθενών να μπουν άμεσα για νυστέρι, στο γεγονός ότι οι πολίτες ακόμη και σήμερα φοβούνται και αποφευχθούν ένα νοσοκομειακό περιβάλλον. Αποτέλεσμα είναι όμως να μεταχρονολογούν τις υγειονομικές τους ανάγκες.
Πρόσφατη υπουργική απόφαση επιτρέπει στις Μονάδες Υγείας τόσο του ΕΣΥ όσο και του ιδιωτικού τομέα να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι ποσοστό 75%, σε σύγκριση με όσες επεμβάσεις γίνονταν το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ωστόσο υπάρχουν μέρες μετά την άρση των μέτρων, που το ποσοστό αυτό δεν επιτυγχάνεται καν, αναφέρουν πηγές. Με βάση τα στοιχεία που καταγράφουν οι υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) σε όλη τη χώρα, στο δημόσιο σύστημα υγείας οι επεμβάσεις ξεπερνούν το 50% σε σύγκριση με το 2019 αλλά σταδιακά ο αριθμός τους οδεύει προς το 75% σε σχέση πάντα με πέρυσι. Να σημειωθεί ότι υπό κανονικές συνθήκες το ΕΣΥ έχει λίστες αναμονής για μία επέμβαση που ξεπερνούν για τα τακτικά χειρουργεία ακόμη και τους 5 με 6 μήνες. Γι αυτό άλλωστε και έχουν υιοθετηθεί οι λίστες χειρουργείων προκειμένου να τηρείται η ορθή σειρά προτεραιότητας.
Πάντως εκτός των άλλων, στον μειωμένο αριθμό επεμβάσεων φαίνεται να συμβάλει και το γεγονός ότι κάποια νοσοκομεία που νοσήλευαν ασθενείς με covid-19 δεν έχουν επανέλθει ακόμη στην κανονικότητα, όπως είναι το Νοσοκομείο «Σωτηρία». Με βάση τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), υπό κανονικές συνθήκες και προ κορονοϊού, στα 24 Νοσοκομεία της Αθήνας πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 400-500 επεμβάσεις ημερησίως. Σήμερα μετά την υγειονομική κρίση οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 250 σε όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χειρουργεία διεξάγεται στα Νοσοκομεία: Γ.Γεννηματάς, στον Ευαγγελισμό, στο Λαϊκό, καθώς και στα Ογκολογικά Νοσοκομεία, ενώ πολλές καρδιολογικές επεμβάσεις του Ιπποκρατείου παραπέμπονται και στο Ωνάσειο. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη 28 Μαΐου συνολικά στα 24 Νοσοκομεία της Αθήνας έγιναν 281 χειρουργεία, ενώ την Τετάρτη 27 Μαΐου έγιναν συνολικά 308 και 91 έκτακτα.
Ο ιδιωτικός τομέας
Αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στον ιδιωτικό τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως συμβάλει όμως και το υποχρεωτικό τεστ για τον covid-19 που αυξάνει το κόστος μίας επέμβασης, αφού τελικά πρέπει να γίνεται στα ιδιωτικά νοσοκομεία ή εργαστήρια. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι όποιος θέλει να χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο μπορεί να πραγματοποιήσει το τεστ δωρεάν στο ΕΣΥ, στην πράξη αυτό δεν λειτούργησε ποτέ. Και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού στα δημόσια νοσοκομεία σε εργαστηριακό έλεγχο υποβάλλονται μόνο οι ασθενείς που προσέρχονται και μάλιστα με έντονα συμπτώματα του κορονοϊού.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιος Σταμπουλούς, που εκπροσωπεί ουσιαστικά τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει φθάσει ακόμη σε σημεία πληρότητας. «Προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεχώς μία ανοδική πορεία στον αριθμό των επεμβάσεων.
Ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) από την πλευρά του εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τα χειρουργεία δεν έχουν ακόμη επανέλθει και στον ιδιωτικό τομέα καθώς ο κόσμος δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το φόβο και δεν έχει επανέλθει ακόμη πλήρως στην κανονικότητα. «Όσο δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό και ανακοινώνονται ακόμη κρούσματα, υπάρχει ο φόβος στους ασθενείς. Άλλωστε και στα ιατρεία η κίνηση των πολιτών είναι πεσμένη ακόμη. Οι ασθενείς φαίνεται πως μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους και αφήνουν διάφορα ζητήματα της υγείας τους για αργότερα. Συνεπώς είναι δικαιολογημένη μία πτώση» αναφέρει.
Ο κ.Σαραφιανός υπογραμμίζει πάντως ότι παρότι με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας, ενώ επιτρέπονται τα χειρουργεία σε ποσοστό 75% σε σύγκριση με πέρυσι, «είναι ένας αριθμός που δεν τον πιάνουμε στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι για το σύστημα υγείας τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό, οι δύο μήνες Μάιος και Ιούνιος, είναι συνήθως εκείνοι με αυξημένο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, αφού όλοι σπεύδουν να τακτοποιήσουν θέματα υγείας, πριν την καλοκαιρινή περίοδο και τις διακοπές. Φέτος ωστόσο η εικόνα είναι τελείως διαφορετική λόγω του κορονοϊού.
«Ακόμη και για παθολογικά περιστατικά οι ασθενείς δεν έρχονται. Πρέπει να χειροτερέψει πολύ η κατάστασή τους για να έρθουν για επέμβαση. Φοβούνται με τον κορονοϊό τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους συγγενείς τους που πιθανώς να τους συνοδεύσουν στο νοσοκομείο» περιγράφει ο κ.Γ.Σαραφιανός.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr