Κορονοϊός: Τρομάζουν οι μεταλλάξεις, 70 δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα - Το σχέδιο αντιμετώπισης
Επί ποδός οι Αρχές μετά τις αλλεπάλληλες μεταλλάξεις που εντοπίσθηκαν και στη χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε αύξηση στους εργαστηριακούς ελέγχους για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, προκειμένου να εντοπίζουν σε χρόνο ρεκόρ τις πιο επιθετικές μορφές του κορονοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.
Μέχρι σήμερα ο έλεγχος γινόταν δειγματοληπτικά, ενώ πλέον αναμένεται να αυξηθούν τα δείγματα που θα φθάνουν στα εξειδικευμένα εργαστήρια.
Μάλιστα σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr για τους εργαστηριακούς ελέγχους στα μεταλλαγμένα στελέχη αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το ΕΚΠΑ ώστε να ελέγχονται καθημερινά περισσότερα δείγματα. Πάντως η διαδικασία θεωρείται σήμερα χρονοβόρα αφού για να εξαχθεί το αποτέλεσμα απαιτούνται ακόμη και τρεις ημέρες.
Ο φόβος της διασποράς
Οι υγειονομικές Αρχές φοβούνται πως με τα μεταλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούν ευρέως πια και στην Ελλάδα θα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού και έτσι τα σκληρά μέτρα θα αργήσουν να αρθούν.
Μάλιστα ο φόβος είναι μην οδηγηθούμε και σε άλλο πιο έντονο κύμα της πανδημίας τους επόμενους δύο μήνες. Άλλωστε, οι ειδικοί τρόμαξαν με τον εντοπισμό 174 θετικών μεταλλαγμένων δειγμάτων μέσα σε λίγα 24ωρα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ μέχρι την Πέμπτη γνωρίζαμε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τη βρετανική μετάλλαξη είναι 66, ξαφνικά μέσα σε τρεις ημέρες ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 162% και έφτασε τα 174 περιστατικά.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων βρέθηκε μετά από τις αναλύσεις που έγιναν σε 200 δείγματα που λήφθηκαν από τις 12 έως τις 27 Ιανουαρίου στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμασθεί ώστε αν ξεκινήσει η ανεξέλεγκτη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, να προχωρήσει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, αλλά ακόμη και σε ένα ολικό lockdown στη χώρα ώστε να ανακόψει ένα πιθανό νέο κύμα της πανδημίας.
Οι τρεις βασικές μεταλλάξεις
Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πλέον χιλιάδες. Στην Ελλάδα μόνο, ο αριθμός των ξεχωριστών μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 870. Από αυτές, οι 800 είναι γνωστές από διάφορες χώρες του κόσμου. Οι 70 όμως έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτές που φαίνεται να έχουν επικρατήσει παγκοσμίως και να προκαλούν πονοκέφαλο, είναι της Νοτίου Αφρικής, της Βρετανίας και της Βραζιλίας.
Νοτιοαφρικανική
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ντέρμπαν στη Νότιο Αφρική απομόνωσε από ασθενείς το νέο στέλεχος (μετάλλαξη 501Y.V2), το οποίο φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον ιό να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Στη συνέχεια πρόσθεσαν το μεταλλαγμένο στέλεχος σε δείγματα αίματος από έξι άτομα που είχαν αναρρώσει από το αρχικό πανδημικό στέλεχος και διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα που είχαν αναπτυχθεί δεν εξουδετέρωναν ικανοποιητικά το νέο στέλεχος.
Στη Νότιο Αφρική δοκιμάζονται αύτη τη στιγμή αρκετά εμβόλια και οι κλινικές μελέτες θα δείξουν αν η αποτελεσματικότητά τους στη μετάλλαξη 501Y.v2 είναι επαρκής ή όχι. Τις επόμενες εβδομάδες, εξάλλου, αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών της Johnson & Johnson και της Novivax για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.
Βρετανική
Νέα στοιχεία δημοσιεύονται στο μεταξύ για το βρετανικό στέλεχος B.1.1.7, το οποίο έχει ανιχνευτεί και στην Ελλάδα και σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό πανδημικό στέλεχος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν είναι πιο επιθετικό, μπορεί να μολύνει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, άρα να γεμίσει τα νοσοκομεία, να προκαλέσει θανάτους, σκληρά lockdown κ.ο.κ. Και φυσικά, με τον τρόπο αυτό να προκαλέσει νέες μεταλλάξεις.
Βραζιλιάνικη
Ένα στέλεχος του κορονοϊού που ανιχνεύθηκε στη Βραζιλία και ονομάστηκε P1 αποτελεί ακόμα μια πηγή ανησυχίας, καθώς υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις ότι αύξησε απότομα το πανδημικό κύμα στην πόλη Μανάους, παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού είχαν προσβληθεί από το αρχικό στέλεχος και επομένως υπήρχε σημαντική συλλογική ανοσία. Μια εξήγηση είναι ότι μετάλλαξη είναι ανθεκτική στα αντισώματα της αρχικής λοίμωξης, μια άλλη όμως, πιο καθησυχαστική ερμηνεία, είναι ότι τα αντισώματα του πληθυσμού είχαν απλώς μειωθεί και δεν επαρκούσαν για να το αντιμετωπίσουν. Το σημαντικό είναι ότι οι φαρμακοβιομηχανίες διαβεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν να τροποποιήσουν γρήγορα τα υφιστάμενα εμβόλια, ώστε να καλύπτουν και νέα στελέχη. Για κανέναν, όμως, δεν θα είναι ευχάριστη μία νέα πανδημία πάνω στην πανδημία.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr