Κικίλιας για εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζουμε κανονικά - Να πάνε όσοι έχουν ραντεβού
Ο υπουργός Υγείας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός σε δηλώσεις του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Συνεχίζεται κανονικά το εμβολιαστικό πλάνο στη χώρα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες». Ο κ. Κικίλιας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως: «υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό στη χώρα μας, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca».
Ακόμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι όποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα για εμβολιασμό να πάει κανονικά να κάνει το εμβόλιο. «Φυσικά εμβολιάζονται μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη. Συνιστώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα και προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα» πρόσθεσε ο υπουργός.
Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο AstraZeneca: Εκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρήση του
Εξάλλου, επεσήμανε ότι «στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Εχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά». «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο.
«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Εναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού» ξεκαθάρισε.
«Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνεχεία να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες διευκρίνισε, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν».
«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών
Για 4 ώρες έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην χώρα μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και έως τη μία μετά το μεσημέρι θα έχει εκτιμήσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την απόφαση πολλών Ευρωπαϊκών χωρών να παγώσουν τους εμβολιασμούς λόγω υποψίας παρενεργειών.
Παρότι η χώρα μας επισήμως θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη, όλα είναι πλέον ανοικτά για την Ελλάδα καθώς φαίνεται πως αποτελεί πολιτική απόφαση εάν θα μπει φρένο στους εμβολιασμούς ή όχι.
Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει και η επιτροπή ασφάλειας του EMA η οποία θα επανεξετάσει περαιτέρω τις υπάρχουσες πληροφορίες, ενώ εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα και ο συνήθως δυσκίνητος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι καθησυχαστική τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συσχετίζουν τις παρενέργειες με το εμβόλιο της AstraZeneca. Γι αυτό άλλωστε και τα μέλη της Επιτροπής συνέστησαν να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί έως την Πέμπτη οπότε και ο ΕΜΑ θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Φόβος για ακυρώσεις
Στο μεταξύ όμως όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, η ανησυχία των αρμόδιων αρχών είναι τυχόν ακυρώσεις που μπορεί να γίνουν από πολίτες που έχουν κλείσει τα επόμενα 24ωρα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca. Άλλωστε τα τελευταία 24ωρα πολίτες τηλεφωνούν σε γιατρούς αλλά και εμβολιαστικά κέντρα για να ενημερωθούν σχετικά.
Άλλωστε οι πιθανές ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού λόγω του φόβου για το εμβόλιο της AstraZeneca, θα προκαλούσε δυσλειτουργίες στα εμβολιαστικά κέντρα που επιχειρούν να μη χαθεί καμία δόση.
Από την άλλη και ένα πιθανό φρένο στους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα καθυστερούσε σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για όσους είναι στην ηλιακή ομάδα από 60 έως 64 ετών.
Γεγονός βέβαια που θα προκαλούσε νέα προσκόμματα για την άρση των μέτρων και τη μερική έστω επιστροφή στην κανονικότητα.
Λινού: Ελάχιστα τα περιστατικά στους εμβολιασμούς
Αγωνία για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την απόφαση πολλών χωρών στην Ευρώπη που προχώρησαν σε αναστολή εμβολιασμών έπειτα από περιστατικά θρομβώσεων. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σημείωσε ότι τα περιστατικά που καταγράφονται είναι ελέχιστα και είναι υπό διερεύνηση, ενώ ο Μανώλης Δεμιτζάκης μίλησε για αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca.
Σε ερώτηση για τις απορίες πολιτών που έχουν ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca και δεν γνωρίζουν τι να κάνουν, η Αθηνά Λινού απάντησε: «Αυτό είναι αλήθεια, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι οργανισμοί δεν ξέρουν τι να κάνουν. Το θέμα θα συζητηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα προβλήματα μέχρι τώρα είναι λίγα, δηλαδή 5 με 6 στο εκατομμύρια, όπως έχει ανακοινωθεί. Θα πρέπει κανείς να ζυγίσει ποιος είναι ο κίνδυνος να χάσεις τη ζωή σου λόγω του ιού με τον κίνδυνο να χάσεις τη ζωή σου λόγω του εμβολίου, εάν είναι έτσι τα πράγματα γιατί μπορεί απλώς να συνέπεσαν αυτά τα περιστατικά. Είναι δύσκολη απόφαση».
Η ίδια σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή το συζητούν όλοι οι οργανισμοί, υπάρχουν συσκέψεις επί συσκέψεων. Και στην Ελλάδα, που έχουν γίνει 150 με 170 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου, πώς να βρεις όλους αυτούς για να βρεις εάν κάποιος νόσησε, από τι νόσησε και τι ήταν το υποκείμενο νόσημα», αναρωτήθηκε η Αθηνά Λινού. Ειδικά για το θέμα με τις θρομβώσεις μετά τους εμβολιασμούς είπε ότι «είναι σοβαρή παρενέργεια και γι' αυτό γίνεται και η συζήτηση. Ωστόσο η συχνότητα των περιστατικών είναι μικρή και τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση. Έχουν σχέση με το πυκτικό σύστημα και είναι κάτι που μοιάζουν σαν εμβολές στο κεντρικό ή περιφερειακό νευρικό σύστημα. Είναι σπάνια και ίσως το ίδιο σπάνια με αυτά που θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολη η διερεύνηση γιατί μιλάμε για 30 με 40 περιστατικά στον κόσμο, διάσπαρτα σε πολλές χώρες».
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «η Μεγάλη Βρετανία δηλώνει ότι δεν είχε τέτοια προβλήματα. Εκεί εμβολιάζουν και ηλικιωμένους. Επισήμως, δηλώνουν ότι δεν έχουν τέτοια περιστατικά». Σε ερώτηση τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν συγγενείς παθήσεις με την παρενέργεια που καταγράφεται σε περιπτώσεις για το εμβόλιο, η Αθηνά Λινού απάντησε ότι καλό θα ήταν πριν από τον εμβολιασμό να ενημερώσουν σχετικά.
Πολιτικό το παιχνίδι με την AstraZeneca
Για ένα εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca έκανε λόγο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. «Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά», όπως είπε και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι πολύ μακροί για να «δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».
Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης πρόσθεσε εκτιμώντας πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό. Κατά τον Μανώλη Δερμιτζάκη, η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.
Έρχονται τα χειρότερα...
Όσον φορά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε πως βάσει δεδομένων τα χειρότερα είναι μπροστά μας. «Βλέπουμε συνεχώς αύξηση των κρουσμάτων, καμία αλλαγή στα μέτρα, πολύ πιθανό αυτές οι γιορτές που έγιναν στο διάστημα της Καθαράς Δευτέρας και πριν θα οδηγήσουν σε νέα έκρηξη από μόνες τους πέρα από αυτή που ήδη έρχεται και την βλέπουμε». Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη και το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «ελιγμούς» στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο AstraZeneca: Stop από 15 χώρες, συνεχίζει η Ελλάδα - Τι απαντά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr