Κορονοϊός: Πώς η Covid-19 συνδέεται με την κατάθλιψη και την άνοια
Η Covid-19 δεν σχετίζεται μόνο με αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά και με ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα άτομα που διαγνώστηκαν με κορονοϊό τους προηγούμενους έξι μήνες εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, άνοια, ψύχωση και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ερευνητές. Το ένα τρίτο όσων είχαν διαγνωστεί με Covid υποτροπίασε ή εμφάνισε κάποιο ψυχολογικό ή νευρολογικό πρόβλημα Όμως όσοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο ή σε εντατική θεραπεία διέτρεχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι συγγραφείς της μελέτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, επεσήμαναν τόσο τα αποτελέσματα του στρες όσο και του ιού, ο οποίος έχει άμεσο αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο ασθενών στις ΗΠΑ και τις πιθανότητές να αναπτύξουν μία από τις 14 κοινές ψυχολογικές ή νευρολογικές καταστάσεις, όπως:
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανησυχεί για την διασπορά σε παιδιά και εφήβους
- Eγκεφαλική αιμορραγία
- Εγκεφαλικό
- Πάρκινσον
- Σύνδρομο Guillain-Barré
- Άνοια
- Ψύχωση
- Διαταραχές της διάθεσης
- Διαταραχές άγχους
Το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης ήταν οι πιο συνηθισμένες διαγνώσεις μεταξύ εκείνων που νόσησαν με Covid και ήταν πιο πιθανό να οφείλονται στο άγχος της εμπειρίας να είσαι πολύ άρρωστος ή να μεταφερθείς στο νοσοκομείο, εξήγησαν οι ερευνητές.
Καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια ήταν πιο πιθανό να οφείλονται στις βιολογικές επιπτώσεις του ίδιου του ιού ή της αντίδρασης του οργανισμού στη μόλυνση γενικά. Η Covid-19 δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου Parkinson ή Guillain-Barré.
Αιτία και αποτέλεσμα
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry, ήταν μελέτη παρατήρησης. Έτσι, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα εάν ο Covid είχε προκαλέσει κάποια από τις διαγνώσεις - ή αν μερικοί θα πάθαιναν εγκεφαλικό ή κατάθλιψη τους επόμενους έξι μήνες, ανεξάρτητα από το αν είχαν νοσήσει.
Αλλά, συγκρίνοντας μια ομάδα ανθρώπων που είχαν Covid-19 με δύο ακόμη ομάδες - με γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις αντίστοιχα - οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Covid-19 συσχετίστηκε με περισσότερες μεταγενέστερες επιδράσεις στον εγκέφαλο σε σχέση με άλλες αναπνευστικές νόσους. Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και τις συνθήκες υγείας, για να είναι τα δεδομένα όσο το δυνατόν πιο συγκρίσιμα.
Οι πάσχοντες είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια ψυχολογική ή νευρολογική διαταραχή μετά την Covid από ό, τι μετά από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις και 44% πιο πιθανό από τα άτομα που αναρρώνουν από τη γρίπη.
Επιπλέον, όσο πιο σοβαρά ήταν ο ασθενής με Covid , τόσο πιο πιθανό ήταν να υποβληθεί σε μεταγενέστερη διάγνωση ψυχικής νόσου ή διαταραχής του εγκεφάλου. Η διάθεση, το άγχος ή οι ψυχωτικές διαταραχές επηρέασαν το 24% όλων των ασθενών, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 25% σε αυτούς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, 28% σε άτομα που ήταν σε εντατική θεραπεία και 36% σε άτομα που παρουσίασαν παραληρηματικό επεισόδιο ενώ ήταν άρρωστοι. Τα εγκεφαλικά επεισόδια επηρέασαν το 2% όλων των ασθενών με Covid , το οποίο αυξήθηκε σε 7% σε εκείνους που εισήχθησαν στη ΜΕΘ και σε 9% σε εκείνους που είχαν παραληρηματικό επεισόδιο. Με άνοια διαγνώστηκε το 0,7% όλων των ασθενών με Covid. Από το σύνολο των ασθενών με Covid ,το 5% είχε βιώσει ένα παραληρηματικό επεισόδιο ως σύμπτωμα.
Η Δρ Sara Imarisio , επικεφαλής της έρευνας στο Alzheimer Research UK, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι τα άτομα με άνοια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής Covid-19. Αυτή η νέα μελέτη διερευνά εάν αυτή η σχέση μπορεί να λειτουργεί και αντίστροφα. «Η μελέτη δεν επικεντρώνεται στην αιτία αυτής της σχέσης και είναι σημαντικό οι ερευνητές να φτάσουν στην πηγή αυτών των ευρημάτων».
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός εισέρχεται στον εγκέφαλο και προκαλεί άμεση βλάβη , εξήγησε ο καθηγητής νευρολογίας Masud Husain στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μπορεί να έχει άλλα έμμεσα αποτελέσματα, για παράδειγμα να επηρεάζει την πήξη του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια. Και η γενική φλεγμονή που συμβαίνει στο σώμα καθώς ανταποκρίνεται στη μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο.
Για περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ανέπτυξαν μία ή περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις, ήταν η πρώτη τους διάγνωση. Αλλά ακόμη και όταν ήταν επανάληψη ενός προϋπάρχοντος προβλήματος, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα ότι ο Covid προκάλεσε την ασθένεια.
Ο καθηγητής Dame Til Wykes, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College London, δήλωσε: «Η μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες μας ότι η Covid-19 δεν σχετίζεται μόνο με αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά επίσης σχετίζεται με ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα».
«Παρατηρώντας έξι μήνες μετά τη διάγνωση είδαμε ότι οι "μετα-επιδράσεις" μπορούν να εμφανιστούν πολύ αργότερα από το αναμενόμενο - κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για όσους πάσχουν από Long Covid. Αν και όπως αναμενόταν, τα αποτελέσματα είναι πιο σοβαρά σε όσους εισήχθησαν στο νοσοκομείο, η μελέτη επισημαίνει ότι σοβαρές επιπτώσεις είναι επίσης πιθανές σε εκείνους που δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο», τονίζει ο καθηγητής.
Διαβάστε επίσης: Σωτήρης Τσιόδρας για σχολεία: Ψήφισε αρνητικά στο άνοιγμα Λυκείων
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr