Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα θανάτων, καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος και ευθύνεται για το, σχεδόν, ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των καρκίνων του παχέος εντέρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για τη μέθοδο TAMIS (TransAnal Minimal Invasive Surgery) τη νέα, ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού, τα αποτελέσματα αλλά, κυρίως, τα οφέλη για τους πάσχοντες, μας μιλούν οι: Στυλιανός Αποστολίδης, Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, Απόστολος Ζαταγιάς, Γενικός Χειρουργός, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Χειρουργικής Α.Π.Θ., συνεργάτης Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης
Γενικά:
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα θανάτων, καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος και ευθύνεται για το, σχεδόν, ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των καρκίνων του παχέος εντέρου. Συνήθως εκδηλώνεται με διαταραχή κενώσεων και απώλεια αίματος από το ορθό. Η διάγνωση διενεργείται με δακτυλική εξέταση του ορθού, η οποία απαραιτήτως ακολουθείται από ενδοσκοπικό έλεγχο και βιοψία. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των πρωτοκόλλων παρακολούθησης του πληθυσμού, είναι εφικτή πλέον η αναγνώριση των καρκίνων του ορθού ακόμη και σε πρώιμο στάδιο.
Θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού:
Η έως πρόσφατη, «ιδανική» αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού είναι η χαμηλή προσθία εκτομή ή κοιλιοπερινεϊκή εκτομή για την αφαίρεση του ορθού, σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, είτε προεγχειρητικά είτε μετεγχειρητικά, ανάλογα με τον εντοπισμό και τη σταδιοποίηση του όγκου. Πρόκειται για μια ακρωτηριαστική χειρουργική επέμβαση, η οποία συχνά συνοδεύεται από διαταραχές κενώσεων, διαταραχές στην ούρηση, σεξουαλική δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια.
TAMIS: Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος:
Η εξέλιξη της τεχνολογίας, των λαπαροσκοπικών εργαλείων και η εξάπλωση των λιγότερο παρεμβατικών τεχνικών, από το 2010, παρέχουν τη δυνατότητα της διαπρωκτικής χειρουργικής προσέγγισης και θεραπείας των βλαβών του ορθού, με την μέθοδο TAMIS (TransAnal Minimally Invasive Surgery-ελάχιστα επεμβατική διαπρωκτική εγχείρηση). Η μέθοδος TAMIS εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σαφής ένδειξη, ανάλογα με το στάδιο και τα ιδιαίτερα παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά του όγκου. Με αυτήν την τεχνική αφαιρείται ο όγκος μαζί με όλο του τοίχωμα του ορθού σε υγιή όρια, χωρίς να απαιτείται να αφαιρεθεί ολόκληρο το ορθό με μια μείζονα χειρουργική επέμβαση. Αποφεύγονται, επομένως, οι πιθανές λειτουργικές επιπλοκές, ειδικά του σφιγκτηριακού μηχανισμού. Η TAMIS διενεργείται με ένα απλό μηχανισμό «λαπαροσκοπικής» χειρουργικής όπου ο χειρουργός διαπρωκτικά και μέσω ειδικής κάμερας-λαπαροσκοπίου πραγματοποιεί την αφαίρεση της βλάβης του ορθού και την αποκατάσταση του με συρραφή. Η TAMIS διενεργείται και με τη ρομποτική τεχνική. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για την επιτυχή διεξαγωγή μιας τέτοιας απαιτητικής επέμβασης, καταλυτικό ρόλο κατέχει η γνώση, ο μεγάλος αριθμός επιτυχημένων περιστατικών, η εξειδίκευση, και εμπειρία της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής του παχέος εντέρου για την διενέργεια τέτοιων επεμβάσεων, προϋποθέσεις που πληρούνται από την ομάδα μας στην Α΄ Χειρουργική Κλινική. Και φυσικά, όλα τα παραπάνω να υφίστανται κάτω από οργανωμένη και ασφαλή νοσοκομειακή δομή, όπως αυτή του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε ποιους απευθύνεται:
Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει διαρκώς τον αριθμό των ασθενών που θα ωφεληθούν από αυτήν την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Οι ασθενείς αυτοί όμως επιλέγονται με αυστηρά κλινικά, παθολογοανατομικά και εργαστηριακά κριτήρια. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και αποφασίζεται αφού ολοκληρωθεί ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος για την σταδιοποίηση του όγκου. Μετά την αφαίρεση του όγκου με τη μέθοδο TAMIS, οι ασθενείς παρακολουθούνται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει και μετά την κλασική χειρουργική επέμβαση, από τον ογκολόγο, τον γαστρεντερολόγο και τον χειρουργό. Πλέον, συζητείται ακόμη η εφαρμογή της, με πολύ αυστηρά κριτήρια, σε ειδικές ομάδες ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε προεγχειρητική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία λόγω προχωρημένης νόσου, και παρουσίασαν πλήρη ανταπόκριση και ύφεση της νόσου.
Συμπέρασμα:
Η πρόληψη είναι το κυριότερο εργαλείο για την διασφάλιση της έγκαιρης διάγνωσης των παθήσεων του παχέος εντέρου. Η αναγνώριση του καρκίνου του ορθού σε πρώιμο στάδιο δίδει την δυνατότητα της εφαρμογής ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών για την αντιμετώπιση του. Ο σημαντικότερος λόγος που οδήγησε στην εφαρμογή της μεθόδου TAMIS είναι η συχνή νοσηρότητα που παρατηρείται στις μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του ορθού. Η διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου, οι διαταραχές της ούρησης, η σεξουαλική δυσλειτουργία και η ανεπάρκεια, αποτελούν δυσάρεστες καταστάσεις που επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η συγκεκριμένη μέθοδος για την τοπική εκτομή του καρκίνου του ορθού, σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς όπου υπάρχει σαφής ένδειξη, βοηθάει στη διατήρηση του ορθού, ελαττώνει την νοσηρότητα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Τέλος, θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, του νοσηλευτικού, αλλά και του ιατρικού προσωπικού, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης για τη διασπορά του ιού, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr