Κορονοϊός - Ερευνα: Περνούν ηπιότερη νόσο οι χορτοφάγοι
Τα στοιχεία συνελέχθηκαν σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να παίζουν σημαντικότερο ρόλο από όσο νομίζαμε σχετικά με το πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος από κορονοϊό. Τουλάχιστον, έτσι δείχνει έρευνα από το Νοσοκομείο Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Συγκεκριμένα όσοι είναι κατά κύριο λόγο χορτοφάγοι ή ψαροφάγοι έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη κατά 73% και 59% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή και άλλες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στη διάρκεια των συμπτωμάτων του κορονοϊού.
Η νέα αυτή μελέτη του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ ανέλυσε στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορονοϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ). Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισαν αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, ενώ οι 430 ήπια).
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους κρεατοφάγους
Διαπιστώθηκε ότι όσοι επιδίδονταν στη χορτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19. Επίσης, σε αντίθεση με όσους ήταν χορτοφάγοι και απέφευγαν το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19.
Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δε βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορονοϊό.
Η χορτοφαγία περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Κυβέρνηση: Ο κομβικός Ιούνιος βγάζει στο ξέφωτο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Το «πανόραμα Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών
Φωτιές: Σοβαρά κενά στην πρόληψη ενώ προχωρά η αντιπυρική περίοδος
Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr