ΕΜΑ: Τα 4 εμβόλια που χορηγούνται στην Ευρώπη προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα
Ο Οργανισμός ζητά την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη διατήρηση των μέτρων Δημόσιας Υγείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης Δέλτα, είναι και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια χορήγησης από την ΕΕ, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε μια περίοδο που καταγράφεται νέα αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού.
Ο ΕΜΑ παράλληλα επισημαίνει πως η προστασία απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα παρέχεται μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.
Ο Οργανισμός ζητά την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη διατήρηση των μέτρων Δημόσιας Υγείας, ως απαραίτητα εργαλεία για τη μάχη κατά της πανδημίας. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τον εμβολιασμό τους για να προστατευτούν από περαιτέρω διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα».
Παράλληλα, η ευρωπαϊκή αρχή βρίσκεται σε επικοινωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες για να συζητήσουν την πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσεις, καθώς και να καθορίσουν το σωστό χρόνο και την καλύτερη στρατηγική. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν χρειάζεται πρόσθετη δόση.
Ποια εμβόλια την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τη μετάλλαξη Δέλτα
Τα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά έχουν σχεδιαστεί στις αρχές της πανδημίας πριν εμφανιστούν τα νεότερα στελέχη, όπως η μετάλλαξη Δέλτα. Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια.
Τι ισχύει με Pfizer και AstraZeneca
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet (E.C.Wall και συνεργάτες, AZD1222-induced neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 Delta VOC, εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca έναντι στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 Δέλτα.
Όσον αφορά στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις AstraZeneca (AZD1222), σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%). Αντίθετα, άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Β.1.351 και Β.1.617.2. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι σε όλα τα στελέχη μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου AstraZeneca (AZD1222) συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει. Συμπερασματικά, οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το AstraZeneca έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% AstraZeneca έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer) (Lancet. 2021; 397: 2461-2462; MedRxiv https://doi.org/10.1101/2021.05.22.21257658).
Απαραίτητος ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις
Μια άλλη πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών ανέλυσε την ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές συλλέξανε ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο. Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).
Από τα αποτελέσματα των μελετών προκύπτει ότι είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος από το κοινό προκειμένου να επιτευχθεί το μάξιμουμ τη ανοσίας. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα το ποσοστό του κόσμου που έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση ενός εμβολίου αγγίζει το 50%
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα νεότερα δεδομένα.
Εισήγηση Επιτροπής: Με Green Pass τα ταξίδια με πλοίο, αεροπλάνο και τρένο
Κρήτη: Νεκρή η Γαλλίδα τουρίστρια
Εστίαση – Διασκέδαση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα μέτρα
Κορονοϊός – Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη
Freedom Pass: Πότε και πώς θα πάρουν την «κάρτα ελευθερίας» οι νέοι 18-25
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr