Μονοκλωνικά αντισώματα: Σε ποιους χορηγούνται, τι αποτελεσματικότητα έχουν και ποιο το κόστος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τις πρώτες 2.000 παρτίδες μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορονοϊού παρέλαβε η Ελλάδα την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα νέο υγειονομικό όπλο στη φαρέτρα των γιατρών, με το οποίο μπορεί να αποτραπεί η επιδείνωση της νόσου σε ορισμένους ασθενείς.
Πιο συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), παρέλαβε 2.000 παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας. H χορήγησή της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς.
Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται – Πώς λειτουργούν
Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορονοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς «που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».
Πώς λειτουργούν και πώς χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα
Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, επισημαίνει ο πρύτανης, είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντίγονο) του ιού SARS-CoV-2. «Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση. Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID19 και τις επιπλοκές της»
«Η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στο πλαίσιο κλινικών πρωτοκόλλων οδήγησε σε μείωση των νοσηλειών και των θανάτων σε ασθενείς με COVID-19, καθώς και γρηγορότερη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο», τόνισε.
Όσον αφορά στον τρόπο χορήγησης τους ο κ. Δημόπουλος αναφέρει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. «Σημαντικό είναι επίσης ότι η χορήγηση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της COVID-19 και σίγουρα σε λιγότερο από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων».
Μανωλόπουλος: Αποτελεσματικότητα που φτάνει του 50 - 60% - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα
Ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε στο Mega ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει το 50 - 60%. «Προστατεύει περίπου το 1 στα 2 περιστατικά που θα εξελίσσονταν σε σοβαρή νόσο». Ο καθηγητής στη συνέχεια τόνισε ότι η επιλογή θα γίνει με βάση το ποιος κινδυνεύει περισσότερο από το να νοσήσει σοβαρά. «Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις. Δηλαδή εκείνοι που είχαν προτεραιότητα και για το εμβόλιο».
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να περάσει στους πολίτες το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή έχει βρεθεί το φάρμακο για την πανδημία.
Πόσο κοστίζουν
Το κόστος κάθε δόσης αντισωμάτων εργαστηρίου υπολογίζεται σε 1.500 με 2.000 ευρώ. Κάθε ασθενής χρειάζεται μία δόση και υπολογίζεται ότι οι 2.000 παρτίδες που έλαβε η χώρα μας θα εξαντληθούν σε λίγα μόλις 24ωρα. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το κόστος της θεραπείας δεν θα βαραίνει τους ασθενείς.
Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία: Ουκρανική εισβολή με χιονοκαταιγίδες στην Αττική - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά
Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Φωτιά στην Αυστραλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς
Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr