Κορονοϊός: Tο 51% των αναμενόμενων θανάτων στην Ελλάδα αποφεύχθηκαν λόγω εμβολιασμού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε πολυκεντρική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό eurosurveillance, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμήθηκε ο αριθμός και το ποσοστό θανάτων που αποφεύχθηκαν ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων εμβολιασμού για τον COVID-19 στην Ευρώπη μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021.
Από τον Δεκέμβριο του 2019, πάνω από 1,5 εκατομμύριο θάνατοι που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2 καταγράφηκαν στις 33 χώρες της Ευρώπης, με το 90,2% των θανάτων να αφορά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Ο ΠΟΥ εκτίμησε τον αριθμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών στους οποίους αποφεύχθηκε ο θάνατος από τα προγράμματα εμβολιασμού για τον COVID-19 το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021. Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν στις εβδομαδιαίες αναφορές θανάτων εμβολιαστικής κάλυψης ανά χώρα. Συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε ότι ο εμβολιασμός απέτρεψε 469,186 θανάτους (51% των αναμενόμενων θανάτων, με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 6% με 92% σε διαφορετικές χώρες).
Tα στοιχεία για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, ο αριθμός των θανάτων που αποφεύχθηκαν ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021 ήταν 12.175 περιστατικά.
Ο αναμενόμενος δείκτης θνησιμότητας (αναλογία αριθμού θανάτων προς το σύνολο του πληθυσμού) για την Ελλάδα, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ήταν 796,1/100.000 άτομα, ενώ ο παρατηρούμενος δείκτης θνησιμότητας ήταν 390,2/100.000, άτομα. Τα παραπάνω δεδομένα υποδεικνύουν ότι το 51% των αναμενόμενων θανάτων στην Ελλάδα αποφεύχθηκαν λόγω εμβολιασμού. Αυτό το ποσοστό υποδεικνύει ότι αν δεν είχε πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, θα ήταν περίπου διπλάσιος σε σχέση με τον παρατηρούμενο.
Συγκεκριμένα στις ηλικίες 60-69, 52% των θανάτων αποφεύχθηκαν ενώ στις ηλικιακές ομάδες 70-79 και σε ηλικίες > 80 ετών, 45% και 51% των θανάτων αποφεύχθηκαν, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη μελέτη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που ο εμβολιασμός εφαρμόστηκε άμεσα στον πληθυσμό κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τη θνητότητα σε ανθρώπους με ηλικίες άνω των 80 ετών.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ταξινομήθηκαν στην καλύτερη κατάταξη αναφορικά με το ποσοστό θανάτων που αποφεύχθηκαν (51% και 55%, αντίστοιχα) δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό άνω των 60 ετών. Η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη στο συγκεκριμένο πληθυσμό για την Ελλάδα ήταν 81% και για την Κύπρο 75%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που αποφεύχθηκαν, είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη μελέτη από τη διεύθυνση επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης για λοιμώδη νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr