Κορονοϊός: Η πανδημία φεύγει κι επιστρέφουμε στην κανονικότητα – Τι θα αλλάξει στη ζωή μας και ποια η σχέση της Covid με τον HIV
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Στο κατώφλι του τρίτου έτους της πανδημίας του κορονοϊού και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ελλάδα και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μάχονται για ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ μέχρι τώρα η παραλλαγή Όμικρον να δείχνει ανεξέλεγκτη μεν, λιγότερο επικίνδυνη δε.
Τα κρούσματα, ακόμη και αν δείχνουν ότι υποχωρούν σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, καθημερινά σε κυμαίνονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Και οι θάνατοι, αν και είναι χαμηλότεροι από την κορύφωση του περασμένου χειμώνα, εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο περισσότεροι από 2.000 σε εθνικό επίπεδο, στις ΗΠΑ.
Κι όμως οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων είναι αισιόδοξες και συγκλίνουν ότι βγαίνουμε από το τούνελ.
Η αλήθεια είναι ότι παρά τις έντονες διαμάχες για τη χρήση της μάσκας, τα αντιεμβολιαστικά κινήματα και τις διαμαρτυρίες για τα μέτρα, η ζωή δείχνει κάπως φυσιολογική από πολλές απόψεις: Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, οι άνθρωποι στις εργασίες τους, πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και οι εκδηλώσεις δεν είναι πλέον απαγορευμένος καρπός.
Στην Ελλάδα από χθες τα ισχύουν πιο χαλαρά μέτρα, ο κόσμος δείχνει να νοιάζεται περισσότερο για τα τεκταινόμενα εντός Κοινοβουλίου και επί της Αττικής Οδού και λιγότερα για τα της Covid-19 και τις μεταλλάξεις της.
Έτσι, αν και αυτή την εποχή μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το προεξοφλήσει κάποιος, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι το 2022 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που ο κορονοϊός θα μετατραπεί πλέον σε ενδημική νόσο, κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους (όπως η γρίπη) αλλά με χαμηλά ποσοστά θνητότητας και μεταδοτικότητας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τετάρτη, ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός των ΗΠΑ στις μολυσματικές ασθένειες, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να έχουν σύντομα «επαρκή έλεγχο» της κατάστασης για την COVID-19 ώστε «να μην μας διαταράσσει την κοινωνία, να μην κυριαρχεί στη ζωή μας, να μην μας αποτρέπει από το να κάνουμε πράγματα που κάνουμε γενικά υπό κανονικές συνθήκες». Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός έχει αρχίσει να φθίνει καθώς οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία και ακολουθούν μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και τα τεστ. «Έχουμε πια τα όπλα με τα εμβόλια, με κάποια φάρμακα, με μάσκες, με τεστ και με συνείδηση για την ατομική μας προστασία», είπε ο Φάουτσι.
Ο κόσμος θα μάθει να ζει με τον κορονοϊό
Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία λένε ότι: «Απαιτούνται πολλές κοινωνικές αλλαγές για την περίοδο που ο ιός θα κυκλοφορεί και θα μεταδίδεται, αλλά δεν θα είναι τόσο ενοχλητικές, όπως τα υποχρεωτικά τεστ και οι εμβολιασμοί· θα υπάρχουν καλύτερες θεραπείες και θα θεσπιστούν επιδόματα για να μείνετε σπίτι όταν ασθενείτε».
«Πρέπει πραγματικά να αλλάξουμε τη σκέψη μας για το πώς θα ζούμε με έναν τέτοιο ιό, αφού δεν μπορούμε να τον εξαφανίσουμε εντελώς», είπε στο ABC News ο Δρ Τίμοθι Μπρέβερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο UCLA Fielding School of Public Health. «Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε το βάρος στον τρόπο ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων από τον ιό, στην υγεία, την οικονομική και την κοινωνική δομή, αποδεχόμενοι ότι αυτός ο ιός θα είναι πάντα εδώ».
«Μείνετε σπίτι αν έχετε συμπτώματα»
Όταν ο ιός γίνει ενδημικός, οι ειδικοί λένε ότι, οι άνθρωποι θα προτρέπονται να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ή να εργάζονται οι ενήλικοι. «Εάν για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να βγείτε από το σπίτι, ενώ ασθενείτε, θα πρέπει να φοράτε μάσκα στις δημόσιες συγκοινωνίες ή σε εσωτερικούς χώρους. Θα γίνει πλέον καθεστώς το γεγονός πως, όταν είσαι άρρωστος, μένεις σπίτι», είπε στο ABC News η δρ. Γουάφα Ελ Σαντρ, καθηγήτρια επιδημιολογίας και ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Μην έρχεστε στη δουλειά, μην πηγαίνετε στο σχολείο, μην στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης». Επί του παρόντος, ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ δεν υποχρεώνει τους εργοδότες να παρέχουν αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών στους εργαζόμενους, αν και ορισμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, έχουν νόμους που το επιβάλουν.
Το οπλοστάσιο ενισχύεται
Εκτός από τα εμβόλια, κάποιες αντιικές θεραπείες, με σκευάσματα της Pfizer και της Merck, έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες, και έχουν δοκιμαστεί θετικά σε όσους νόσησαν ή παρουσίασαν συμπτώματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νοσηλείας, ειδικά εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι, ακόμη και μετά το πέρας της φάσης έκτακτης ανάγκης, τα αντιικά δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατα των εμβολίων, αλλά ένα επιπλέον στρώμα προστασίας, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η σχέση με τον ιο HIV
«Η διανομή των αντιικών φαρμάκων είναι πολύ σημαντική από την άποψη της διασφάλισης ότι τα άτομα με ανοσοκαταστολή και τα άτομα με αναπηρίες έχουν αυτού του είδους την προστασία», δήλωσε στο ABC News ο Αμπντουλάχ Σιχιπάρ, ερευνητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown. Οι γιατροί συμφωνούν και επισημαίνουν ότι οι θεραπείες για τον κορονοϊό θα είναι παρόμοιες με αυτές για τον HIV, καθώς θα γίνονται όλο και ισχυρότερες με την πάροδο του χρόνου. Ο Δρ Τίμοθι Μπρέβερ μάλιστα επισημαίνει: «Ο ιός HIV δεν είναι λιγότερο παθογόνος σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 40 χρόνια, αλλά η διαφορά είναι sto ότι έχουμε πολύ πιο αποτελεσματικές θεραπείες τώρα, επίσης διαθέτουμε εξαιρετικά αντιικά φάρμακα κατά του HIV», λέει. «Επομένως όσο τα αντιικά φάρμακα θα γίνονται διαθέσιμα, τόσο θα διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της COVID-19». Ο Αμπντουλάχ Σιχιπάρ λέει ότι ελπίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταλήξει σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διανομής φαρμάκων, είτε αυτό σημαίνει ένα πρόγραμμα στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να εγγραφούν για να λάβουν φθηνά επιδοτούμενα φάρμακα, ή διάθεση μέσω φαρμακείων και διανομή σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές κλπ.
Τι θα αλλάξει με τα τεστ
Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα μοντέλο που βασίζεται σε δύο τύπους τεστ: Διαγνωστικά για ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικοί ή όχι στον κορονοϊό και προληπτικά για ασυμπτωματικά άτομα. Όμως σε έναν κόσμο στον οποίο η COVID-19 θα είναι πλέον ο συχνός επισκέπτης, οι ειδικοί λένε ότι τα κράτη θα πρέπει να στραφούν σε πιο εστιασμένα τεστ, ιδιαίτερα στο θέμα των συμπτωμάτων.
«Τώρα κάνουμε ένα είδος τεστ μόνο για να δοκιμάσουμε τους πάντες, στο μέλλον θα πρέπει να είναι πιο επικεντρωμένο», είπε η Ελ Σαντρ. «Για άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να γίνονται εξειδικευμένες εξετάσεις».
Αυτήν τη στιγμή, κατά μέσο όρο 1,7 εκατομμύρια τεστ την ημέρα χορηγούνται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι ειδικοί λένε ότι, σε περιόδους αιχμής, απαιτούνται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια. Οι προμήθειες ήταν ελάχιστες σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς οι κατασκευαστές αυξάνουν την παραγωγή τεστ στο σπίτι και η μετάλλαξη Όμικρον επαναπροσδιορίζει τα επίπεδα μόλυνσης στις ΗΠΑ. Η Ελ Σαντρ λέει επίσης ότι, τα τεστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένες δραστηριότητες που ενέχουν κινδύνους, όπως η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους, όπου θα υπάρχουν παιδιά που ενδεχομένως να είναι ασυμπτωματικά ή μια κοινωνική εκδήλωση όπου κάποιος θα είναι ανοσοκατασταλμένος. «Πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι η στρατηγική χρήση των τεστ», πρόσθεσε η δρ. Ελ Σαντρ. Ο δρ. Μπρέβερ πιστεύει ότι τα προγράμματα τεστ που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα. «Είναι υλικοτεχνικά και οικονομικά δυσκίνητο το σύστημα», είπε.
Βελτιωμένα συστήματα αερισμού σε χώρους εργασίας και σχολεία
Οι ειδικοί λένε ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν, ειδικά τώρα που η μια μετά την άλλη οι χώρες, αρχίζουν να ανακαλούν τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού.
Η διασφάλιση της καλής κυκλοφορίας του εσωτερικού αέρα θα μειώσει τα ποσοστά των κρουσμάτων.
Ο Αμπντουλάχ Σιχιπάρ λέει ότι η διεύθυνση προσωπικού στην Εργασία θα πρέπει να έχει είχε πρότυπα για τις ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης και που θα πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους χώρους εργασίας. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον αέρα των εσωτερικών χώρων, όπως το πώς θα αερίζουμε σωστά αυτούς τους χώρους - όχι μόνο για τον COVID αλλά για τη γρίπη και όλες τις άλλες ασθένειες», είπε. «Πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε τον αέρα πιο καθαρό ώστε η ασθένειες να εξαπλώνονται λιγότερο».
Μπορεί να χρειαζόμαστε ετήσια εμβόλια κατά του κορονοϊού
Οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι τα ετήσια εμβόλια κατά της COVID-19, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνουν θεσμός σε έναν κόσμο όπου ο ιός θα είναι ενδημικός για να διατηρεί ο πληθυσμός τα επίπεδα αντισωμάτων υψηλά.
Θα μπορούσαν ακόμη τα εμβόλια να προσαρμοστούν και στις μεταλλάξεις· η διαφορά με το εμβόλιο της γρίπης είναι ότι εκείνο κατασκευάζεται για να καταπολεμήσει τα στελέχη που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι τα πιο κυρίαρχα.
Ο Μπρέβερ είπε ότι θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Πόσο καιρό θα διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό και πόσο θα αλλάζει η συμπεριφορά του ιού. Το σίγουρο είναι ότι η ζωή μας δεν θα είναι όπως ήταν πριν από την εισβολή του κορονοϊού· θα αλλάξει. Όπως άλλαξε - για παράδειγμα – μετά την εισβολή της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους. Υπομονή…
Πηγή: ABC News
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr