Ουρές στα νοσοκομεία για ένα χειρουργείο – Γιατί αυξήθηκαν και πάλι οι λίστες αναμονής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Καθυστερήσεις και αναμονή μηνών για ένα χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Αποτέλεσμα όμως είναι χιλιάδες ασθενείς σε όλο το ΕΣΥ να περιμένουν ώστε να μπορέσουν να χειρουργηθούν. Ήδη πολλοί εξ αυτών είχαν χάσει τη σειρά τους για χειρουργείο εξαιτίας της πανδημίας, αφού οι χειρουργικές επεμβάσεις είχαν μειωθεί ακόμη και κατά 80% ώστε να μη μεταδοθεί ο κορονοϊός.
Έτσι σήμερα οι λίστες χειρουργείων έχουν «μπλοκάρει» και είναι άγνωστο πότε θα μειωθούν οι αναμονές.
Οι 3 λόγοι για το «μπλόκο» στα χειρουργεία
Υπάρχουν σήμερα τρεις βασικοί λόγοι που δεν πραγματοποιούνται πολλές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα.
-Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία δεν επιτρέπουν τους χειρουργούς να μπουν στις αίθουσες με την ίδια συχνότητα όπως στο παρελθόν. Σήμερα η χώρα μας παρουσιάζει τραγική έλλειψη σε αναισθησιολόγους. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα ακυρώθηκε στη Θεσσαλονίκη μεταμόσχευση επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος αναισθησιολόγος.
Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει προσλήψεις εξπρές για τη συγκεκριμένη ειδικότητα δίνοντας μάλιστα και ειδικά κίνητρα ώστε να είναι ελκυστικές οι θέσεις, αλλά είναι άγνωστο εάν θα βρεθούν.
Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Και αυτό διότι οι νέοι γιατροί δεν την προτιμούν.
Οι αμοιβές άλλωστε στο δημόσιο ΕΣΥ είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα όσοι θέλουν να γίνουν αναισθησιολόγοι να πηγαίνουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να κάνουν την ειδικότητα. Η πιο δημοφιλής χώρα όπου έχουν καταλήξει πολλοί Έλληνες νέοι γιατροί είναι η Αγγλία, όπου δεκάδες απόφοιτοι έσπευσαν τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη όσοι αναισθησιολόγοι είναι στη χώρα μας, προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα όπου μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι σε δημόσια νοσοκομεία.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και με τρία ή τέσσερα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα ένας αναισθησιολόγος μπορεί να εξασφαλίσει την αμοιβή που θα έπαιρνε σε έναν ολόκληρο μήνα στο ΕΣΥ.
Γι αυτό εξάλλου και πρόσφατα εν μέσω πανδημίας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να επιστρατεύσει τους αναισθησιολόγους από τις ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στις επεμβάσεις που είχαν προγραμματισθεί στον ιδιωτικό τομέα.
- Και βέβαια δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους αλλά και σε βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να συμμετάσχει στις χειρουργικές επεμβάσεις. Η δραματική εικόνα ενισχύεται και από τις καλοκαιρινές άδειες του υγειονομικού προσωπικού που ξεκίνησαν ήδη και πλέον απουσιάζουν περισσότεροι εργαζόμενοι.
-Η αύξηση των νοσηλειών από covid τον τελευταίο μήνα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα περισσότερα κρεβάτια είναι κατειλημμένα, συνεπώς όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν είναι άγνωστο εάν θα έβρισκαν άδεια κλίνη για να νοσηλευθούν. Εξάλλου τους τελευταίους μήνες λόγω και της αύξησης της κίνησης στα νοσοκομεία, (μετά το πέρας των 2 χρόνων της πανδημίας), έχουν επανέλθει τα ράντζα στους διαδρόμους.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το 52,74% των απλών κλινών covid είναι κατειλημμένες, καθώς και το 33,59% των κλινών ΜΕΘ.
Αναμονή μηνών για νυστέρι
Στις περισσότερες λίστες αναμονής είναι χιλιάδες οι πολίτες που περιμένουν για μία επέμβαση. Είναι ενδεικτικό ότι στο Θριάσιο νοσοκομείο λειτουργούν μόνο 5 από τις 8 ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες, λόγω των ελλείψεων προσωπικού.
Σύμφωνα με το με το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, σε αναμονή για χειρουργείο είναι εδώ και μήνες 1800 ασθενείς, ενώ στους εργαζόμενους του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.
Ειδικότερα:
- Στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής είναι περισσότεροι από 280 ασθενείς για μήνες
- Στη Νευροχειρουργική κλινική περισσότεροι από 200 ασθενείς
- Στην Ορθοπεδική κλινική περισσότεροι από 900 ασθενείς
Επίσης, ενδεικτικό είναι ο τι συμβαίνει στο Σισμανόγλειο: υπάρχουν 10 πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες. Συστηματικά λειτουργούν μόνο οι 6.
Πλέον όμως λειτουργούν μόνο οι 5 εξαιτίας των αδειών του προσωπικού αλλά και κρουσμάτων στους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα.
Γεγονός όμως που μεταθέτει ακόμη περισσότερο τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Παρότι βρίσκονται οι ασθενείς στη λίστα, όταν έρχεται η ώρα για την επέμβαση, παίρνουν αναβολή.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στο ethnos.gr, ειδικά την τελευταία εβδομάδα στη γενική χειρουργική είναι σε αναμονή δεκάδες ασθενείς αφού καθημερινά αναβάλλονται 2 και 3 χειρουργεία.
Βρετανία: Αρχαιοελληνικό δράμα η επόμενη μέρα - Ομιχλώδες το τοπίο της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον
Πολυτεχνείο: Στην ισραηλινή πρεσβεία η κεφαλή της πορείας – Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr