Δύσκολος χειμώνας μπροστά μας: Ο φόβος της διπλοπανδημίας, η αύξηση των κρουσμάτων και το νέο κύμα κορονοϊού – Αύξηση νοσηλειών «βλέπει» ο Μαγιορκίνης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένας δύσκολος χειμώνας αναμένεται φέτος, με φόντο την αναζωπύρωση της πανδημίας αλλά και την εποχική γρίπη. Τα νέα στελέχη του κορονοϊού προβληματίζουν τους ειδικούς, ενώ ήδη καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση κρουσμάτων και στη χώρα μας.
Nέα υποπαραλλαγή της Oμικρον
Μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Oμικρον είναι έτοιμη να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), πρόσφατα, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία.
Η υποπαραλλαγή BQ.1 και η υποκατηγορία της BQ.1.1, πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου και θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων τις «επόμενες εβδομάδες έως μήνες», ανέφερε η υπηρεσία την Παρασκευή. Οι υποπαραλλαγές αυτές κερδίζουν επίσης έδαφος στις ΗΠΑ, όπου είναι υπεύθυνες για περίπου το 16,6% των κρουσμάτων, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το ECDC, γράφει το Bloomberg, προστίθεται σε μια σειρά υπηρεσιών δημόσιας υγείας που επεσήμαναν τη νέα υποπαραλλαγή, η οποία έχει δείξει την ικανότητα να παρακάμπτει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε εργαστηριακές δοκιμές. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προκύπτουσες λοιμώξεις είναι πιο σοβαρές από αυτές που προκύπτουν από τις παραλλαγές της Ομικρον που έχουν κυριαρχήσει σε αυτό το σημείο, ανέφερε το ECDC. Η υποπαραλλαγή σχετίζεται με την BA.5, την τρέχουσα κυρίαρχη. Η BQ.1.1 έχει βρεθεί σε 29 χώρες, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Πιο μολυσματικός ο ιός»
Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, με φόντο τις νέες μεταλλάξεις σημείωσε πως «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ανοσία στην κοινότητα έναντι λοίμωξης μειώνεται σταδιακά, καθιστούν τον ιό πιο μολυσματικό».
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο OPEN εκτίμησε πως «θα αυξηθούν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, δεν περιμένουμε μεγάλη αύξηση στις διασωληνώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα».
Ανησυχία για τις διπλοπανδημίες – Πώς σχετίζονται με τις συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού
Από την πλευρά του, ο δρ Γιώργος Παυλάκης εκτίμησε πως θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας λόγω των νέων στελεχών του κορονοϊού, ιδιαίτερα για χώρες όπως την Ελλάδα με γερασμένο πληθυσμό, πολλούς ανεμβολίαστους ή μη κατάλληλα εμβολιασμένους.
«Αλλά και πολλοί άλλοι ιοί που τους βλέπουμε πια γύρω μας, οι οποίοι είχαν περιοριστεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω των λιγότερων επαφών που είχαμε, αλλά και των μέτρων δημόσιας υγείας. Τώρα ξαναγυρίζουν πιο βίαια από πριν. Μιλάω για πολλούς αναπνευστικούς ιούς, για ρινοϊούς και άλλους, όπως ο αδενοϊός κλπ, οι οποίοι δεν έκαναν επιδημίες τα περασμένα χρόνια. Φοβάμαι πολύ περισσότερο και από τη γρίπη τις διπλοπανδημίες που προκαλούν ανοσοανεπάρκεια και με τη σειρά της η ανοσοανεπάρκεια προκαλεί χρόνια μόλυνση από τον κορονοϊό, όχι για μέρες, αλλά πολλές φορές για μήνες. Κι έτσι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται γρηγορότερα και μας δίνει συνέχεια καινούργια στελέχη που έχουν καινούργιες ιδιότητες και μπορούν να κατανικήσουν εμβόλια και φάρμακα. Για παράδειγμα μία πραγματική και πολύ επίφοβη διπλοπανδημία είναι του κορονοϊού με τον ιό του AIDS που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει με ευκολία σε νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορονοϊού». Γιατί όπως εξηγεί ο γνωστός ερευνητής, ο κορονοϊός όταν μένει στο ίδιο άτομο για πάρα πολύ καιρό, έχει την ευκαιρία να ανασυνδυάζεται και να κάνει περισσότερες μεταλλάξεις πολύ πιο γρήγορα, από ότι όταν πηγαίνει από άτομο σε άτομο.
Ποιες είναι όμως άραγε αυτή τη στιγμή οι μεταλλάξεις εκείνες που «χτυπούν καμπανάκι» στους ειδικούς; «Ξέρουμε πολλές επίφοβες μεταλλάξεις, είναι όμως δύσκολο κανείς να πει πριν την έναρξη του κύματος, ποια από όλες θα επικρατήσει, γιατί υπάρχουν πάντα απρόβλεπτοι παράγοντες και φυσικά αλλάζει η παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή πάντως ο BQ11 και ο BX, που ορίζονται σαν υποπαραλλαγές της Όμικρον, είναι τα στελέχη εκείνα που μάλλον θα κάνουν τις επόμενες επιδημίες. Έχουν μείνει σαν απόγονοι της Όμικρον, αλλά έχουν μεγάλη απόσταση από την Όμικρον, γιατί έχουν συσσωρεύσει πολλές μεταλλάξεις. Τα δύο αυτά στελέχη κάνουν επιδημίες και στη Βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή, πχ η Αγγλία έχει πολύ BQ11, αλλά και σε πολλές περιοχές της Αμερικής. Ο BQ11 για τον οποίο γνωρίζουμε περισσότερα, έχει καταφέρει να ξεφύγει από πολλά προστατευτικά αντισώματα, και δυστυχώς θα προκαλέσει επιδημία, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται τόσο καλά από τα εμβόλια που έχουμε και από μερικά μονοκλωνικά, στα οποία βασιζόμαστε για να προστατεύσουμε τους μεταμοσχευμένους».
Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr