Πλεύρης μετά το μπλόκο ΣτΕ σε παράταση υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών: Θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στάση αναμονής αν και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς κρατά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά την απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ.
Πλέυρης: Θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία
«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό», σημείωσε ο υπουργός Υγείας στην πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση και συνέχισε:
«Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγειά από την εφαρμογή της απόφασης», συνέχισε ο κ. Πλεύρης.
Η απόφαση του ΣτΕ
Νωρίτερα, αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Ειδικότερα, η αυξημένη (επταμελής) σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
- Αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας ο νεκρός από το τροχαίο στη Μεσογείων - Τον παρέσυρε όχημα του στρατού
- Ρόδος: Προφυλακιστέα η οικιακή βοηθός που ομολόγησε τις δολοφονίες – Τι είπε στην απολογία της
- Χάκερς «χτύπησαν» την Όλγα Γεροβασίλη - Της πήραν λεφτά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς
- Ομπρέλα προστασίας για δάνεια 6-12 δισ. ευρώ - Η επιδότηση «γέφυρα» και το ισπανικό μοντέλο
- Τόσο καιρό το κάνεις λάθος! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσεις και να κόψεις τις πατάτες σου πριν τις μαγειρέψεις
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr