Το κοκτέιλ ιώσεων τρομάζει τους ειδικούς: Βλέπουν έξαρση με 70.000 - 80.000 λοιμώξεις την ημέρα - Πόσο θα κρατήσει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τρομάζει τους ειδικούς το κοκτέιλ ιώσεων που βρίσκεται σε έξαρση σε συνδυασμό με τον κορονοϊό και που έχει προκαλέσει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι ανησυχητική ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 70.000 με 80.000 κρούσματα.
«70.000 – 80.000 περίπου λοιμώξεις την ημέρα»
«Η διαφορά με φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Έχουμε ένα μίγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.
Όπως εκτίμησε ο «ο Ιανουάριος θα είναι και ο πιο δύσκολος μήνας, όπως ήταν και στις παλαιότερες εποχές, μια και είναι ο μήνας ο οποίος πάντα υπάρχει μια μεγαλύτερη έξαρση και κυρίως μετά από την επιστροφή από τις διακοπές μας».
Μιλώντας για τις εκτιμήσεις των ιατρών τόνισε ότι «μπορεί να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να έχουμε 70.000 – 80.000 περίπου λοιμώξεις την ημέρα».
Σύμφωνα με τον ειδικό, «το περιβάλλον στο οποίο θα διαχειριστούμε αυτές τις λοιμώξεις είναι σαφέστατα πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές λόγω των καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και με καλύτερο ανοσιακό στάτους γιατί εκτός από τους εμβολιασμούς έχει νοσήσει και πάλι μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Γέμισαν τα ιατρεία - Περισσότερα περιστατικά τους επόμενους μήνες»
Στην ίδια γραμμή και ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλία όπως ανέφερε στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», «ήρθε ένα κύμα το οποίο βλέπαμε από την Αυστραλία δύο μήνες νωρίτερα το οποίο με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που όμως δεν κάνουν συχνά πνευμονία όπως έκανε παλαιότερα ο κορονοϊός. Γέμισαν τα ιατρεία των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων από κοινό κρυολόγημα. Μοιάζει με γρίπη αλλά δεν είναι πάντα. Μπορεί να είναι κορονοϊός, αδενοϊός, RSV, μπορεί να είναι και άλλοι που δεν τους ανακαλύπτουμε».
Όπως τόνισε, «τους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερα περιστατικά», ενώ ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι πανδημία, δεν θα φορτωθούν πολύ τα νοσοκομεία».
Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, είναι να «προστατέψουμε τους ευάλωτους αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο νομίζω θα είναι ένας συνηθισμένος χειμώνας με λίγες περισσότερες λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό».
Οι ιώσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης «δεν κάνουν πνευμονία αλλά ταλαιπωρούν τους ανθρώπους με πυρετό που κρατά 2-3 μέρες, με μπούκωμα, με πονόλαιμο και αυτοί που κάνουν πνευμονία είναι οι ευάλωτοι. Επομένως ξαναέρχεται η κουβέντα για τους εμβολιασμούς και της γρίπης. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία».
Τέλος, σημείωσε πως «ο χειμώνας αυτός θυμίζει στα νοσοκομεία εικόνες από το 2017 και 2018 που είχαμε όλες τις άλλες λοιμώξεις όταν δεν είχαμε ακόμα κορονοϊό. Για εμάς είναι ένα φορτίο αλλά είναι και μια συνηθισμένη δραστηριότητα αυτό που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία».
- Ομαδικός βιασμός 15χρονου: Οι ανήλικοι «έχτιζαν» το προφίλ των σκληρών στα social media με όπλα και ναρκωτικά
- Τουρκία: Στα τέλη Μαρτίου το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στα νοικοκυριά, είπε ο Ντονμέζ
- Ούτε στο Hollywood: Αγόρασε συσκευή από το eBay και βρήκε βιομετρικά στοιχεία 2.632 ατόμων από τον αμερικανικό στρατό
- Προϋπολογισμός: «Υπερέσοδα» 478 εκατ. στο 11μηνο - Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν
- Δουλεύεις σε υπολογιστή; Υπάρχει τρόπος να διατηρήσεις την υγεία σου και πρέπει να τον γνωρίζεις
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr