Συναγερμός από ΠΟΥ για τις παραμελημένες τροπικές ασθένειες: Υποφέρουν πάνω από 1,6 δισ. άνθρωποι - «Ώρα για δράση»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δάγκειος πυρετός, τσικουνγκούνια, λέπρα... Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητεί από τον κόσμο να επενδύσει περισσότερο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των παραμελημένων τροπικών ασθενειών, από τις οποίες υποφέρουν περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι και οι οποίες είναι ξεχασμένες διότι πλήττουν μόνον τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
Οι Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD) εμφανίζονται στις περιοχές στις οποίες είναι ανεπαρκές το πόσιμο νερό, η υγιεινή και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
«Οι ασθένειες αυτές είναι "παραμελημένες" διότι απουσιάζουν σχεδόν τελείως από το παγκόσμιο πρόγραμμα υγειονομικής δράσης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις NTD.
«Λίγοι πόροι διατίθενται σε αυτές και συνοδεύονται από στιγματισμό και κοινωνικό αποκλεισμό», πρόσθεσε.
Το 2021 περίπου 1,65 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν θεραπεία για τουλάχιστον μία από τις NTD, δηλαδή 80 εκατομμύρια λιγότερα από το 2020.
Ο αριθμός αυτών που χρειάζονται θεραπεία μειώθηκε την τελευταία δεκαετία. Το 2010 αυτοί ανέρχονταν σε 2,19 δισεκατομμύρια, επισήμανε ο ΠΟΥ σε νέα έκθεσή του.
Παρά τις δυσκολίες για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών, 47 χώρες είχαν εξαλείψει τουλάχιστον μία από αυτές στα τέλη του 2022. Μάλιστα 8 από αυτές τις χώρες εξάλειψαν αυτή τη μία μόλις πέρυσι.
«Σε όλον τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι απελευθερώθηκαν από το βάρος των παραμελημένων τροπικών ασθενειών», επισήμανε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Τέντρος, ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά.
«Η καλή είδηση είναι ότι διαθέτουμε τα εργαλεία και τη γνώση όχι μόνον για να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε δεινά, αλλά και για να απελευθερώσουμε ολόκληρες κοινότητες και χώρες από αυτές τις ασθένειες», συνέχισε.
«Ώρα για δράση»
Οι NTD είναι μια ποικίλη ομάδα 20 διαφορετικών ασθενειών που εμφανίζονται κυρίως στις τροπικές περιοχές, όπου πλήττουν τις πιο φτωχές κοινότητες. Οι ασθένειες αυτές, όπως η νόσος Τσάγκας, ο δάγκειος πυρετός, η τσικουνγκούνια και η λέπρα προκαλούνται από διάφορους παθογόνους παράγοντες (ιούς, βακτήρια, παράσιτα, μύκητες και τοξίνες).
Η επιδημιολογία τους είναι πολύπλοκη και συχνά συνδέεται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Κάποιες από αυτές μεταδίδονται από ξενιστές, είναι ζωικής προέλευσης και συνδέονται με "περίπλοκους κύκλους ζωής", σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν πιο δύσκολη την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών από άποψη δημόσιας υγείας.
Η πανδημία της COVID-19 και οι εξελίξεις στον τομέα της χρηματοδότησης καθιστούν επίσης δύσκολες τις προσπάθειες καταπολέμησης των παραμελημένων τροπικών ασθενειών.
«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, να δράσουμε μαζί και να επενδύσουμε στις NTD», απηύθυνε έκκληση ο Τέντρος.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος για τις NTD στον ΠΟΥ, τον Δρ Σοσέ Φαλ, οι ασθένειες αυτές έχουν παραμεληθεί από τη διεθνή κοινότητα διότι δεν πλήττουν τις ανεπτυγμένες χώρες.
Αυτός υπογράμμισε ότι ο αγώνας καταπολέμησης της Mpox (όπως μετονομάστηκε από τον ΠΟΥ η ευλογιά των πιθήκων) άρχισε μόνον όταν η ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται στις πλούσιες χώρες πέρυσι, ενώ ήταν ενδημική για πολλά χρόνια σε χώρες της Αφρικής.
«Απέχουμε πολύ» από την επίτευξη του επιπέδου επένδυσης που απαιτείται για τις προσπάθειες καταπολέμησης των NTD, δήλωσε την Παρασκευή σε ενημέρωση δημοσιογράφων.
«Τώρα είναι ώρα για περισσότερη ισότητα. Οφείλουμε να προστατέψουμε τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται και ανεξαρτήτως της κοινωνικής τους θέσης», σημείωσε.
- Ανδραβίδα: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του Phantom που κατέπεσε - Αγωνία για τους δύο χειριστές
- Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σηματοδοτεί τη δεύτερη άλωση της Πόλης
- Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών: Μπλόκο στον κόμβο Καρδίτσας και προειδοποίηση για περισσότερα - Τι ζητούν
- Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Δεκεμβρίου - Δείτε αν κερδίσατε
- Η «καυτή» εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών - Ομοβροντία από Fed, ΕΚΤ και BoE
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr