Ποιος φταίει για τα ράντζα στα νοσοκομεία και πώς κρύφτηκαν κάτω από το χαλί - Οι 3 διαφορετικές συσκέψεις και η εντολή Μητσοτάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Λύση προσωρινή και μάλιστα με εντολή Μαξίμου φαίνεται ότι βρέθηκε για τα ράντζα που πνίγουν εδώ και καιρό τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Η λύση που ευρέθη άρον άρον περιλαμβάνει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και ένταξη στο σύστημα εφημεριών νοσοκομείων που δεν συνέβαλαν μέχρι τώρα.
Ωστόσο η διαδικασία εξπρές που ακολουθήθηκε για να εξαφανιστούν τα ράντζα έστω και προσωρινά δεν ήταν τυχαία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση στα υψηλότερα κλιμάκιά της, θορυβήθηκε δεόντως από τα ράντζα που πνίγουν εδώ και καιρό τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας και της έξαρσης των ιώσεων, της γρίπης και του κορονοϊού.
Εκτιμήθηκε πως θα πρέπει άμεσα να εξοβελισθούν από τα νοσοκομεία, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η εικόνα αυτή του ΕΣΥ δεν ευνοεί το προφίλ της κυβέρνησης.
Βέβαια μόλις περάσουν οι εκλογές και αρθούν τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί, η εμπειρία από το ΕΣΥ δείχνει ότι θα επανεμφανιστούν.
Ο εκνευρισμός και η εντολή Μητσοτάκη
Όπως περιγράφουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και λίγες ημέρες αποφασίστηκε να δοθεί λύση άμεσα, ώστε να μην υπάρχουν οι εικόνες των ασθενών σε φορεία και διαδρόμους.
Οι ίδιες πηγές του ethnos.gr σημειώνουν ότι δόθηκε εντολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το πρόβλημα να λύσουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο.
Δόθηκε εντολή να αναλάβουν τον έλεγχο του ΕΣΥ, παρότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Ταυτόχρονα όμως, όπως επισημαίνουν πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να συμβάλει.
Μ αυτά και μ αυτά άρχισαν οι συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για να βρεθεί λύση ώστε να αδειάσει τουλάχιστον ο Ευαγγελισμός από ράντζα που είναι και η ναυαρχίδα του ΕΣΥ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πραγματοποιούνταν 3 διαφορετικές συσκέψεις για το ίδιο θέμα αλλά από άλλα πρόσωπα.
Άλλη σύσκεψη οι Πλεύρης- Κωτσιόπουλος, άλλη η Μίνα Γκάγκα και άλλη ο Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος να σημειωθεί ότι πρότεινε αλλαγή στο σύστημα των εφημεριών αλλά σύντομα αποσύρθηκε από το «πρότζεκτ» με δεδομένο ότι δεν εμπλέκεται και με τα νοσοκομεία λόγω αρμοδιότητας.
Τελικώς το δίδυμο Πλεύρη -Κωτσιόπουλου εφάρμοσε τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές για να μεταφέρονται οι ασθενείς από τα ράντζα, ενώ ενεργοποίησαν και το ΝΙΜΤΣ ώστε να παραλαμβάνει κοντά 50 περιστατικά από τον Ευαγγελισμό.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η Διοίκηση του Ευαγγελισμού εδώ και έναν χρόνο είχε τονίσει την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και το ΝΙΜΤΣ χωρίς ωστόσο να εισακουστεί.
Οι καθηγητές και τα «κλειδωμένα» κρεβάτια
Πάντως το φαινόμενο με τα ράντζα ως γνωστόν δεν είναι σημερινό. Εδώ και χρόνια οι ασθενείς βασανίζονται σε διαδρόμους, πάνω στις λεγόμενες και επικουρικές κλίνες, χάνοντας κάθε ευκαιρία για αξιοπρέπεια αφού είναι εκτεθειμένοι σε συνθήκες άθλιες χωρίς δωμάτιο και ιδιωτικότητα.
Η κατάσταση βέβαια αλλά και τα αίτια του προβλήματος είναι γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά ουδείς φαίνεται να τολμά να λάβει μόνιμα μέτρα.
Το στρεβλό σύστημα του ΕΣΥ που δημιουργεί ράντζα οφείλεται κυρίως στον έλεγχο που ασκείται στις κλίνες πολλών νοσοκομείων όχι από τις Διοικήσεις ή κεντρικά από το υπουργείο Υγείας, αλλά από τους ίδιους τους γιατρούς και κυρίως από πανεπιστημιακούς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές πανεπιστημιακές κλινικές παρότι είναι κανονικά ενταγμένες στο ΕΣΥ δεν εφημερεύουν, με συνέπεια όλα τα περιστατικά να συγκεντρώνονται σε άλλα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται να ασφυκτιούν από επιπλέον ασθενείς.
Το επιχείρημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό για πλήρη εφημερία ή λόγοι εκπαίδευσης.
Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας. Ακολουθείται το γνωστό σύστημα με τους κατευθυνόμενους ασθενείς που εισάγονται στις κλινικές αυτές από τους γιατρούς ως επείγοντα περιστατικά αλλά πρόκειται για τακτικά και προγραμματισμένα περιστατικά.
Κάτι που άλλωστε συχνά πυκνά στηλιτεύουν οι συνδικαλιστές γιατροί μιλώντας μάλιστα και για ασθενείς με τα «βαλιτσάκια» επειδή πρόκειται για … προνομιούχους ασθενείς που εισάγονται προγραμματισμένα στο ΕΣΥ για επέμβαση, έχοντας εξασφαλίσει και το απαραίτητο κρεβάτι έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό ο οποίος τους παραλαμβάνει βέβαια με το αζημίωτο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, είχε καλέσει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς του Αττικόν για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ράντζων και να «βάλουν πλάτη». Μία σύσκεψη που επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι για έναν …περίεργο λόγο δεν αναπτύσσονται ράντζα τις περιόδους των εορτών ή σε μεγάλες κακοκαιρίες. Όχι προφανώς επειδή οι ασθενείς μεταχρονολογούν τις ιατρικές τους ανάγκες, αλλά επειδή όπως εξηγούν γνώστες του συστήματος στο ethnos.gr, δεν προγραμματίζονται εκείνες τις περιόδους τα τακτικά χειρουργεία.
Ράντζα και στις ψυχιατρικές κλινικές
Πάντως αντίστοιχες δυσλειτουργίες καταγράφονται ακόμη και στις ψυχιατρικές κλινικές που επίσης αναπτύσσουν ράντζα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ψυχικά πάσχοντες ασθενείς όταν νοσηλεύονται σε διαδρόμους.
Το υπουργείο Υγείας όπως σημειώνουν πηγές του ethnos.gr, μελετά να ενεργοποιήσει τις δύο περιπτώσεις των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο τα οποία δεν πραγματοποιούν πλήρεις εφημερίες με συνέπεια να γεμίζουν ασφυκτικά οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.
- Ποιος φταίει για τα ράντζα στα νοσοκομεία και πώς κρύφτηκαν κάτω από το χαλί - Οι 3 διαφορετικές συσκέψεις και η εντολή Μητσοτάκη
- Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και γιατί: Προειδοποίηση καθηγητή του ΑΠΘ μέσω του ethnos.gr
- Πυρ ομαδόν από εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση: Απειλούν με απεργία και προσφυγή στη Δικαιοσύνη - «Η Κεραμέως νοσταλγεί τον επιθεωρητισμό»
- Ο γερμανός στρατηγός που εξευτέλισε τον Χίτλερ – Σιγά μην αυτοκτονήσω για έναν άθλιο δεκανέα – Παραδόθηκε και ήταν μάρτυς κατηγορίας στη Δίκη της Νυρεμβέργης
- Κατώτατος μισθός: Τι αυξήσεις προτείνουν οι εργοδότες - Το επικρατέστερο σενάριο
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr