Ενθαρρυντική έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή βοηθά τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση να διατηρήσουν τη νοητική υγεία τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση που τηρούν με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο δρ Ιλάνα Κατς Σαντ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βοστώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 563 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.
Κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 0-14 ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια-θαλασσινά, ελαιόλαδο και υγιεινά φυτικά λίπη, καθώς επίσης λιγότερα γαλακτοκομικά, κρέατα και κορεσμένα λίπη. Επίσης οι συμμετέχοντες έκαναν τρία γνωστικά και μνημονικά τεστ για να αξιολογηθεί κατά πόσο είχαν γνωστική εξασθένηση (διαγνώστηκαν οι 108 ή το 19% του συνόλου).
Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν το υψηλότερο «σκορ» όσον αφορά την τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση, σε σχέση με τους ασθενείς που έκαναν λίγη έως καθόλου μεσογειακή διατροφή. Στην ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή το 34% των ατόμων εμφάνιζαν γνωστική εξασθένηση, έναντι ποσοστού μόνο 13% στην ομάδα με την καλύτερη βαθμολογία.
Η θετική επίπτωση της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στους ασθενείς με προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (όπου η νόσος σταδιακά επιδεινώνεται), από ό,τι σε εκείνους με την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου που εμφανίζει περιοδικές εξάρσεις και υφέσεις.
«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πιθανώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση να διατηρήσουν καλύτερη γνωστική κατάσταση, κάνοντας μεσογειακή διατροφή. Οι γνωστικές δυσκολίες είναι πολύ συχνές στην πολλαπλή σκλήρυνση και συχνά επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και σε όσους κάνουν θεραπείες για την τροποποίηση της πορείας της ασθένειας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr