«Αρκτούρος»: Πόσο ανησυχούν οι επιστήμονες για νέα έξαρση της πανδημίας; Ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Κανένας λόγος ανησυχίας δεν πρέπει να υπάρχει, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής ο επιστημονικός κόσμος, από την υποπαραλλαγή Αρκτούρος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, η οποία εξαπλώνεται στην Ινδία, ωστόσο, έχει ήδη φτάσει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού και εκεί έχουν εντοπιστεί κρούσματά της.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι η έλλειψη ανησυχίας έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι «η σοβαρότητα αυτής της παραλλαγής είναι επί του παρόντος κάτω από το μέσο όρο, με λιγότερες νοσηλείες».
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απλώς παρακολουθεί τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, χωρίς να έχει εκφραστεί από τους ειδικούς επιστήμονές του κάποια μορφή ανησυχίας.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτήν τη στιγμή παρακολουθεί τουλάχιστον είκοσι υποπαραλλαγές και παραλλαγές του κορονοϊού. Μία από αυτές είναι και αυτή που εντοπίστηκε στην Ινδία, το στέλεχος ΧΒΒ, το οποίο, βέβαια, έχει εντοπιστεί και στην Αγγλία. Αυτήν τη στιγμή δε χρειάζεται να χαλάσουμε το Πάσχα μας για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γι’ αυτήν. Στην πορεία θα δούμε πώς θα εξελιχθεί, αλλά μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν την έχει κατατάξει ως παραλλαγή που πρέπει να δημιουργεί ανησυχία. Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία αυτό δείχνουν. Άλλωστε, αν φτάσει στην Ελλάδα, θα περάσουν δύο μήνες για να γίνει αυτό», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι και τα συμπτώματα που προκαλεί στους ασθενείς ο Αρκτούρος, είναι πολύ ήπια και ίδια με αυτά της γρίπης. Το γεγονός ότι -όπως ανακοίνωσαν Ινδοί επιστήμονες- στα παιδιά που νοσούν προκαλεί επιπεφυκίτιδα και κόκκινα μάτια χωρίς πύον, συμπτώματα που δεν έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές και μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Τριανταφυλλίδης τα χαρακτηρίζει ως όχι ιδιαίτερα σοβαρά.
«Προσωπικά θα ανησυχούσα μόνο αν ο ΠΟΥ χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή ως ‘’παραλλαγή ανησυχίας’’. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή», υπογραμμίζει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ.
Προβληματισμός στην Ινδία
Την ίδια στιγμή προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Ινδία η υποπαραλλαγή «Αρκτούρος», αφού έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα, με τις μολύνσεις να έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.
Η επιλογή του ονόματος της υποπαραλλαγής έγινε από τον πρώην επικεφαλής της ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Βίπιν Βασίστα, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή σε ανάρτησή του τον Μάρτιο, με την οποία προειδοποιούσε για τη νέα έξαρση.
Ο ίδιος ήταν που ανέφερε ότι η μετάλλαξη «Αρκτούρος» έχει ένα ιδιαίτερο επιπλέον σύμπτωμα, όσον αφορά τα παιδιά -εκτός από πυρετό και βήχα-, καθώς όσα βρίσκονται θετικά σε αυτήν, έχουν επιπεφυκίτιδα ή κόκκινα μάτια χωρίς πύον.
Από την πλευρά του ο Ινδός παιδίατρος Ραούλ Νάγκπαλ δήλωσε στους Indian Times ότι οι γιατροί στη χώρα έχουν παρατηρήσει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με τον «Αρκτούρο» σε παιδιά. «Συνήθως τα παιδιά αυτά έρχονται με αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και πυρετό και όταν τους κάνουμε τεστ, βγαίνουν θετικά», ανέφερε.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, τα κυριότερα συμπτώματα από την παραλλαγή «Αρκτούρος» για τους ενήλικες μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ανάμεσα στα οποία η ρινική συμφόρηση, ο ξηρός λαιμός και ο βήχας.
Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο Αρκτούρος είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη Κράκεν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr