«Ο ΠΟΥ ζητά να είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη νέα πανδημία» - Τι λέει στο ethnos.gr καθηγητής Γενετικής για τον ιό Χ που ίσως αποτελέσει απειλή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σοβαρό κίνδυνο ανά πάσα στιγμή για την ανθρωπότητα μπορούν να αποτελέσουν τα εκατομμύρια βακτήρια και ιοί που κυκλοφορούν στο περιβάλλον και για τον λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε το καμπανάκι, ώστε τα κράτη να είναι επαρκώς προετοιμασμένα και να υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της μια νέα πανδημία και να μη χρειάζεται να ληφθούν στη συνέχεια θεραπευτικά μέτρα.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι αναφερόμενος ο ΠΟΥ σε έναν ιό Χ, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος μέχρι και 50%-60% περισσότερο από τον κορονοϊό, ουσιαστικά θέτει το ζήτημα σε θεωρητικό επίπεδο. Μπορεί αυτήν τη στιγμή να μην έχει εντοπιστεί κάποιος τέτοιος ιός, ωστόσο, δεν αποκλείεται ανά πάσα στιγμή να εμφανιστεί και να αποτελέσει μία νέα οδυνηρή πραγματικότητα για την ανθρωπότητα.
«Ουσιαστικά, αυτό που είπε ο ΠΟΥ προς τα κράτη, είναι να είναι επαρκώς προετοιμασμένα για μία επόμενη ενδεχόμενη πανδημία. Υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια και ιοί, που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα προς τον άνθρωπο και το αντίστροφο. Ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο, σε ό,τι αφορά τη μετάδοση ιών, είναι τα ποντίκια, τα μινγκ αλλά και τα ελάφια», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Ανάπτυξη παγκόσμιου συστήματος ελέγχου DNA
Κατά τον καθηγητή, αυτό που επιχειρείται σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι να αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο σύστημα γονιδιωματικού ελέγχου, δηλαδή ελέγχου του DNA, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα εργαλείο πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης μιας πιθανής πανδημίας.
«Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία, λόγω πιθανής εμφάνισης κάποιου νέου παθογόνου, το Χ, που ενδέχεται να είναι ακόμη πιο θανατηφόρο κατά 50-60% σε σχέση με τον κορονοϊό. Η 76η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, από 21 έως 30 Μαΐου 2023. Το θέμα της ήταν: Σώζοντας ζωές, οδηγώντας την υγεία για όλους. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο COVID-19 δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια Δημόσια Υγεία, αλλά ο ιός εξακολουθεί να είναι ένα διαρκές ζήτημα υγείας», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Κατά τον ίδιο, στην 76η συνάντηση ο ΠΟΥ εγκαινίασε το νέο Διεθνές Δίκτυο Παρακολούθησης Παθογόνων (IPSN), για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών από ασθένειες, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την ανάλυση όλου του DNA, δηλαδή τη γονιδιωματική, ιών, βακτηρίων, ζώων και ανθρώπου.
«Αυτό διότι οι γενετικές πληροφορίες από ιούς, βακτήρια και άλλους οργανισμούς που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες, μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναγνωρίσουν και να παρακολουθήσουν τυχόν ασθένειες και να αναπτύξουν θεραπείες και εμβόλια. Μπορεί, η ανάλυση DNA να δείξει πόσο μολυσματικό ή θανατηφόρο είναι ένα συγκεκριμένο στέλεχος και πώς εξαπλώνεται. Ουσιαστικά, το δίκτυο του ΠΟΥ στοχεύει να δώσει σε κάθε χώρα πρόσβαση σε DNA αλληλουχίες και ανάλυσης παθογόνων ως μέρος του συστήματος Παγκόσμιας δημόσιας υγείας», λέει στο ethnos.gr o ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ.
Διεθνής συνεργασία
Κατά τον κ. Τροιανταφυλλίδη, η Γραμματεία του IPSN θα συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες γονιδιωματικής και ανάλυσης δεδομένων από όλο τον κόσμο και θα ενσωματώσει κυβερνήσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα, πολυμερείς οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα.
«Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα είναι να υπάρχει και η επαρκής χρηματοδότηση, ώστε να εστιαστούμε στο προλαμβάνειν, το οποίο είναι πάντοτε καλύτερο του θεραπεύειν. Ο ΠΟΥ την πάτησε με την Κίνα, η οποία δεν έδωσε στοιχεία για τον κορονοϊό και τώρα κρούει το καμπανάκι, ώστε να υπάρχει προετοιμασία και συνεργασία που να βασίζεται στο DNA. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό κάθε κράτος να προετοιμάσει επαρκώς τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους για τυχόν εμφάνιση και αντιμετώπιση νέας πανδημίας», καταλήγει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr