Αλλάζουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία: Όσα περιλαμβάνει το σχέδιο Χρυσοχοΐδη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων αναμένεται να κάνει από τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα μετά τη ΔΕΘ, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του προτάσεις που έκαναν 12 εμπειρογνώμονες που αποτελούν μια νέα επιτροπή ειδικών που είχε συστήσει ο ίδιος o κ. Χρυσοχοΐδης και είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, με στόχο να βρεθεί λύση για να μειωθούν οι αναμονές στο ΕΣΥ.
Η επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι από τον Φθινόπωρο οπότε και θα αυξηθεί η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία ειδικά της Αττικής, να μην ξεκινήσουν και πάλι οι αναμονές στα "Eπείγοντα".
Γι αυτό και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προτίθεται να κάνει αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ως βασικό της διακύβευμα τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, η οποία βέβαια σχετίζεται άμεσα και με τις υπηρεσίες Υγείας.
Κάτι στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Οι αλλαγές στις εφημερίες
Ο υπουργός Υγείας προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο εφημέρευσης των βασικών νοσοκομείων της Αττικής που σηκώνουν σήμερα και όλο το βάρος των περιστατικών και εμφανίζουν και μεγάλες αναμονές.
Δεν αποκλείεται πάντως οι όποιες αλλαγές να εφαρμοσθούν σε πρώτη φάση δοκιμαστικά για ένα διάστημα, έως ότου διαπιστωθεί ότι βελτιώνεται το σύστημα στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr στο νέο σύστημα που μελετάται από το υπουργείο Υγείας, θα αλλάξουν οι ομάδες των νοσοκομείων που συνεφημερεύουν. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να αλλάξει και η συνεφημέρευση νοσοκομείων της 1ης και της 2ης ΥΠΕ (Πειραιά) προκειμένου να καλύπτει το ένα το άλλο όταν απαιτείται μετακίνηση ενός περιστατικού.
Ταυτόχρονα μελετάται να γίνεται συνεφημέρευση των δημοσίων νοσοκομείων με στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ εξετάζεται να επεκταθεί η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές ώστε να συμβάλουν στις εφημερίες και να παραλαμβάνουν περιστατικά από το ΕΣΥ.
Ήδη άλλωστε υπάρχει συνεργασία του δημοσίου συστήματος με τον ιδιωτικό τομέα αφού όταν υπάρχουν ράντζα, ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές.
Στόχος θα είναι να κατανέμονται τα περιστατικά άμεσα σε διαθέσιμες κλίνες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να κάνει αλλαγές και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αλλά όπως φαίνεται αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση καθώς απαιτείται διαφορετική οργάνωση αλλά και μετακίνηση προσωπικού ώστε να ενισχυθούν τα «Επείγοντα».
Στο τραπέζι παραμένει όμως η ενεργοποίηση ενός παλαιότερου σχεδίου που έχει εξετασθεί από πολλές κυβερνήσεις, βάση του οποίου θα λειτουργήσουν άμεσα απολύτως αυτόνομα 6 έως 8 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Μέχρι τότε οι οδηγίες που αναμένεται να δοθούν στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων – λένε πηγές του ethnos.gr - θα είναι να γίνεται πιο αυστηρά η διαλογή των ασθενών στα ΤΕΠ, καθώς σήμερα στα επείγοντα εμφανίζονται περιστατικά που δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμια επίπεδο.
Ταυτόχρονα υπάρχουν και περιστατικά τα οποία εμφανίζονται ως επείγοντα, αλλά υπάρχει συνεννόηση με κάποιους γιατρούς ώστε οι ασθενείς να κάνουν εισαγωγή και να προηγούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr