Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική «βόμβα» στα λασπόνερα της Θεσσαλίας - Συναγερμός για ασθένειες που απειλούν τους πλημμυροπαθείς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 18 λεπτά ┋
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που έχει μετατρέψει σε λίμνη ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο και κάνοντας υπαρκτό τον κίνδυνο για ξέσπασμα επιδημιών λόγω των πλημμυρών που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Έτσι, όλες υγειονομικές υπηρεσίες στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι επί ποδός, ώστε να ελέγξουν νερό, τρόφιμα αλλά και νεκρά ζώα μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν λοιμώδεις ασθένειες. Ταυτόχρονα όλα τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί σχηματισμοί στη Θεσσαλία είναι σε επιφυλακή και καταγράφουν πιθανά ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να παραπέμπουν σε λοιμώξεις και άλλα προβλήματα δημόσιας υγείας από τις πλημμύρες.
Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς
Μετά από πλημμύρες, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παρασιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.ά).
Αυτά αναφέρονται σε εγκύκλιο της γγ Δημόσιας Υγείας, Φωφώς Καλύβα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων και της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος).
Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Στα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:
- Απομόνωση της λεπτόσπειρας από κλινικό δείγμα του ασθενούς.
- Ανίχνευση της λεπτόσπειρας σε κλινικό δείγμα με ανοσοφθορισμό.
- Αύξηση του τίτλου συγκολλητινών κατά της λεπτόσπειρας.
- Ανίχνευση αντισωμάτων IgM έναντι της λεπτόσπειρας στον ορό του ασθενούς.
Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο. Η λεπτοσπείρωση αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα που δηλώνεται στον ΕΟΔΥ.
Περαιτέρω και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περισσότερων κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, εφίσταται η προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων (τσιμπημάτων) από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.
Τσακρής: Εν δυνάμει υγειονομική βόμβα ο θεσσαλικός κάμπος
Των κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία έκρουσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, κάνοντας λόγο για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που διαμορφώνεται στον θεσσαλικό κάμπο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
«Μια απέραντη υγρή χωματερή είναι όλος ο θεσσαλικός κάμπος και ένα νεκροταφείο ζώων που είναι μία κατάσταση που εν δυνάμει είναι μια υγειονομική βόμβα», τόνισε.
«Αν δούμε για παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα που είχαμε στη Νέα Ορλεάνη πριν το 2005, πριν περίπου 18 χρόνια, θα δούμε ότι εκεί διαμορφώθηκε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στο θεσσαλικό κάμπο. Εκεί είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση λοιμώξεων και πάρα πολλές χιλιάδες περιστατικά καταγράφηκαν και τυφοειδούς πυρετού και μικροβιακής δυσεντερίας, όπως επίσης και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες και είχαμε και εκεί ακριβώς επειδή και εκεί ενδημεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και στη χώρα μας, όπως και στην περιοχή της Θεσσαλίας που είχαμε και φέτος περιστατικά, είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου» σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη λίγο νωρίτερα στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Τσακρής είπε πως με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, την υγρασία τη μεγάλη που υπάρχει σίγουρα θα έχουμε αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών που εν δυνάμει μπορεί και πάλι να έχουμε μια έξαρση. Γι αυτό θα πρέπει να χορηγηθούν και αντικουνουπικά στους κατοίκους στις περιοχές εκείνες. Και κάτι επίσης που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ένα άλλο νόσημα, το οποίο ενδημεί και στη χώρα μας, η λεπτοσπείρωση, που μεταδίδεται από τα προϊόντα μεταβολισμού των τρωκτικών των ποντικιών, από τα ποντίκια. Τα ποντίκια πάνε ακριβώς εκεί που έχουν σχηματίσει όλα αυτά τα λύματα, τώρα προσπαθούν να βρουν τροφή με αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανόν έναν πληθυσμό ο οποίος δεν παίρνει τα προστατευτικά μέτρα να εκτέθηκε σε ένα τέτοιο μικρόβιο.
Να γίνει εκτίμηση του κινδύνου για επιδημία
Τέλος ο κ. Τσακρής πρόσθεσε «Θα πρέπει κατ αρχάς να γίνει μια εκτίμηση κινδύνου. Τι περιμένουμε να έχουμε έξαρση και τι μπορεί να κάνει η επιδημία σε αυτές τις περιοχές. Να εκτιμηθεί κίνδυνος με βάση κυρίως το ποια νοσήματα ήδη ενδημούν στις συγκεκριμένες περιοχές και να υπάρχει και πολύ καλή επιτήρηση, δηλαδή να υπάρχει ένα σύστημα να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα που να καταγράφει το οποιοδήποτε σύμπτωμα, αν είναι δυνατόν δεν είναι πολύ εύκολο βέβαια αυτό να γίνει, αλλά να μπορεί να καταγραφεί οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετίζεται με κάποια από αυτές τις λοιμώξεις, ώστε πολύ έγκαιρα να μπορέσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε – σίγουρα θα έχουμε περιπτώσεις λοιμώξεων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις επιδημίες γρήγορα, να μπορούμε να παρέμβουμε και να αποφύγουμε τις επιδημίες και από κει και πέρα να μπορούν να οργανωθούν έστω σε περιοχές που είναι ασφαλείς πρόχειρες μονάδες παροχής βοήθειας, φαρμακευτικής αγωγής και πρώτης βοήθειας για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά.
Ερωτηθείς για το αν μία κατηγορία ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα κινδυνεύουν περισσότερο σημείωσε «Οι νεφροπαθείς που χρειάζονται συνεχώς νοσηλεία και να επισκεφτούν τις αντίστοιχες μονάδες. Είναι μια κατηγορία ανθρώπων που σίγουρα χρειάζεται να πάρουμε πιο άμεσα ακόμα μέτρα».
Κλείνοντας ο κ. Τσακρής αναφέρθηκε ξανά στον τυφώνα Κατρίνα που τα χαρακτηριστικά της όπως έχουν διαμορφωθεί μοιάζουν ανέφερε πως «Πολλές από τις περιοχές ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξανά κατοικηθεί. Οι άνθρωποι φύγανε και δεν ξαναγύρισαν πίσω. Είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για τη Θεσσαλία. Να μην δούμε πάλι ερημοποίηση περιοχών και χωριών σε αυτές τις περιοχές».
Πώς θα προστατευθούν οι πλημμυροπαθεις από τροφιμογενή/υδατογενή νοσήματα
Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες για την πρόληψη τροφιμογενών/υδατογενών νοσημάτων σε περίπτωση συγχρωτισμού πλημμυροπαθών της κακοκαιρίας Daniel σε χώρους φιλοξενίας.
Ειδικότερα:
- Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα
- Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.
- Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (πχ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια
- Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.
- Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.
- Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
- Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων
- Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.
- Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.
- Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
- Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.
- Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
- Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5O C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 C.
- Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.
- Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.
- Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.
- Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό
Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό στο χώρο φιλοξενίας:
- Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό
- Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
- Δεν αφήνουμε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο
- Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
- Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής τονίζει ο ΕΟΔΥ:
Πλένουμε τα χέρια μας πριν τον χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα, ενώ πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού.
«Καμπανάκι» από παιδίατρο για περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος για τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά που καταγράφονται στον Βόλο.
Αναφερόμενος στην ποιότητα του νερού σημείωσε ότι δεν είναι πόσιμο κι ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσοι έχουν παιδιά. «Παρακαλώ προσέξτε. "Πιο διάφανο” νερό δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων. Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μόλυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογική σημειολογία. Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι», είπε.
«Όσοι έχετε στη βρύση σας ΚΑΛΟ φίλτρο (αντίστροφη όσμωση με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ. Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων και ιδίως εάν δεν έχετε φίλτρο, συλλέξτε το και βράστε το πριν την χρήση», συμπλήρωσε.
Αναλυτικά, η ανάρτηση του Γιάννη Χαρίτου
«Θέλω να προσέξετε. Οι βρύσες στον Βόλο άνοιξαν. Αρχικώς ήρθε κάτι ανάμεσα από νερό και Γιοκο Τσοκο, η παροχή γίνεται διαλειμματικα, φαίνεται ότι το νερό σταδιακά είναι λίγο πιο διάφανο. Επαναλαμβάνω, “φαίνεται”.
Το νερό που λαμβάνουμε είναι νερό γεώτρησης, οι πηγές του Πηλίου έχουν καταπλακωθεί, τα αντλιοστάσια καταστράφηκαν. Αυτό είναι σαφές. Ρωτούν πολλοί φίλοι τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το νερό.
Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί δεν διευκρινίζεται πως δίνεται αυτό το νερό, από που περνάει, εάν γίνεται χλωρίωση κτλ.
Πρέπει να καταλάβετε ότι το νερό αυτό δόθηκε “γρήγορα” σε μια πόλη σε κρίση, 4 ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ. Όσοι έχουμε παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρώμικοι και εξαθλιωμένοι, όπως είμαστε όλοι, χρησιμοποίησαν το νερό αυτό για μπάνιο. Αυτό ενέχει ρίσκα ιδίως στα μικρά παιδιά τα οποία σε ΚΑΘΕ λούσιμο καταπίνουν νερό. Πολλοί μας έχουν στείλει μηνύματα ότι έπλυναν τα πιάτα που είχαν γίνει σωρό.
Άλλοι το χρησιμοποίησαν για να πλύνουν τα μπιμπερό τα οποία στην συνέχεια έβαλαν στον αποστειρωτή. Και δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 κιόλας ώρες) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας, το οποίο σε μια πόλη βρώμικη με το δίκτυο κατεστραμμένο και χωρίς πόσιμο νερό, δεν το λες και ευτυχή συγκυρία.
Παρακαλώ προσέξτε. "Πιο διάφανο” νερό δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων. Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μολυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογικη σημειολογία.
Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι.
Όσοι έχετε στη βρύση σας ΚΑΛΟ φίλτρο (αντίστροφη όσμωση με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ. Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο.
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων και ιδίως εάν δεν έχετε φίλτρο, συλλέξτε το και βράστε το πριν την χρήση. Σας παρακαλώ πολύ. Είναι η απολύτως λάθος στιγμή για να πάρετε ρίσκα. Μέχρι να έχουμε μια ακριβής και επιστημονική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του νερού που φτάνει στις βρύσες μας, είναι η μόνη τίμια απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω».
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της πόλης
Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.
Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.
Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.
Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής.
Επίσης, μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές.
Ακόμη, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές. Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.
Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.
Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Πάνω από 4.500 διασώσεις από την Πυροσβεστική
Συνολικά 4.543 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 20:00 σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.774 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Συγκεκριμένα:
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 8.442 κλήσεις, εκ των οποίων:
- στη Μαγνησία, 2.512 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 940 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα
- στην Λάρισα 2.735 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 410 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.317 άτομα
- στην Καρδίτσα, 1.820 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 515 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 891 άτομα
- στα Τρίκαλα, 1.255 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 328 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα
- στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 945 κλήσεις, εκ των οποίων:
- σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 121 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 39 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
- στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 802 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 325 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
- στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
- στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
- στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
- στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
- στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις, εκ των οποίων:
- στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
- στην Επίδαυρο 43 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
- στο Κρανίδι 90 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
- στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
- στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
Στην Περιφέρεια Αττικής 1.195 κλήσεις, εκ των οποίων:
- σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1.071 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 757 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα
- στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων
Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 790 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.
Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σημειώνεται, ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.
Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr