Κακοκαιρία Daniel: Γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες, λεπτοσπείρωση, ιός του Δυτικού Νείλου απειλούν τους πληγέντες - Καταγγελίες για δερματικές παθήσεις και φλεγμονές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αντιμέτωποι με ασθένειες είναι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών της Θεσσαλίας την ώρα που τα νερά ακόμα δεν έχουμε υποχωρήσει.Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία ενώ τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα λύματα, καταγγέλλουν τώρα πως πάσχουν από δερματικές παθήσεις.
Έχει μελανιάσει και πονά
Η Κατερίνα Μουτσανίδη, κόρη ασθενούς μόλυνσης από τα βρώμικα νερά που έχουν κατακλύσει τον θεσσαλικό κάμπο, μίλησε στον Alpha για την κατάσταση του πατέρα της.
«Ο πατέρας μου από προχτές έχει εμφανίσει φλεγμονή στο πόδι, έχει πρηστεί, έχει μελανιάσει και έχει πολύ πόνο. Είχαμε πάει στο κλειστό γυμναστήριο, που έχουν μονάδα κέντρου υγείας και του χορήγησαν αντιβίωση», είπε αρχικά η κ. Μουτσανίδη.
Στη συνέχεια, η ίδια ανέφερε πως η μόλυνση δεν έχει σταματήσει να πονά τον πατέρα της. «Δεν υποχώρησαν τα συμπτώματα. Εχθές, δεν μπορούσε καν να το πατήσει, ούτε να περπατήσει. Τον πήραμε στα χέρια και τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Εκεί μας είπαν πως καλά κάναμε και τον πήγαμε, γιατί δεν ξέρουν που θα οδηγήσει».
«Είναι μόλυνση από το νερό, γιατί πριν γεμίσουμε νερά, προσπαθούσαμε να βγάλουμε ό,τι νερό έμπαινε μέσα στο σπίτι και είχαν γίνει μούσκεμα τα παπούτσια του και οι κάλτσες του. Όσο ήμασταν στην εκκλησία, γιατί εκεί μέναμε, ήταν βρεγμένα τα πόδια του», κατέληξε η κ. Μουτσανίδη. «Οι γιατροί ελέγχουν την κατάσταση, του χορηγούν ενδοφλέβια φάρμακα, αλλά ο πόνος δεν έχει υποχωρήσει καθόλου».
Μαγιορκίνης: Βασικός κίνδυνος οι γαστρεντερίτιδες
Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές μίλησε στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις. Όσον αφορά τα 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ανακοίνωσε σήμερα η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε: «Δεν γνωρίζω αν αυτός ο αριθμός είναι πολύ πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή γιατί οι γαστρεντερίτιδες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν».
Μάλιστα τόνισε ότι οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο πόσιμο νερό ή με τα λιμνάζοντα ύδατα μέσω του στόματος ή των ματιών. ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης, όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η χρήση για πλύσιμο των δοντιών κλπ.
Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Για την ηπατίτιδα Α υπάρχει εμβόλιο οπότε λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.
Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.
Ο καθηγητής συμβούλεψε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα
Όσον αφορά τα κουνούπια, τόνισε ότι οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Κι επειδή η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr