Προειδοποίηση Τζανάκη για δύσκολο χειμώνα: Ταυτόχρονη έξαρση γρίπης και κορονοϊού - Τι ισχύει για τα αντιγριπικά εμβόλια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για έξαρση του κορονοϊού που εξελίσσεται χωρίς ομοιογένεια ανά την Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ο οποίος προειδοποίησε για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς covid και γρίπη θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα. Ακόμα αναφέρθηκε αναλυτικά στον εμβολιασμό για τη γρίπη ενώ μίλησε και για τα απλά αντιγριπικά εμβόλια και τα ενισχυμένα.
Όπως εξήγησε «εκεί που μια περιοχή περνάει στην κορύφωση της, μια άλλη μόλις ξεκινάει. Νομίζω ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή, η Αττική, είναι που θα έχει το μεγάλο βάρος και γι’ αυτό θα δούμε μεγάλες αυξήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί δεν έχει εποχικότητα, που σημαίνει ότι θα περάσουμε κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τη γρίπη και τον αναπνευστικό ιό, έναν δύσκολο χειμώνα».
Η μεταδοτικότερη μετάλλαξη του κορονοϊού
Για τη μετάλλαξη είπε «είναι μεταδοτικότερη όλων, φαίνεται ότι είναι ηπιότερη από πλευράς συμπτωμάτων, τουλάχιστον στους υγιείς και στους νέους ανθρώπους κάτω των 65. Όμως για πρώτη φορά βλέπουμε ανθρώπους με πολλά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους, να μπαίνουν στο νοσοκομείο έχοντας παροξύνει τα σύνοδά τους νοσήματα λόγω της ίωσης.
Μια άλλη παρατήρηση την οποία είχα έτσι εμπειρικά κάνει εδώ στο τμήμα το δικό μου και στο νοσοκομείο το δικό μας και το συζήτησα και με άλλους συναδέλφους τις προηγούμενες ημέρες, είναι ότι βλέπουμε αυξημένο αριθμό πνευμονικών εμβολών σε ανθρώπους που είτε πέρασαν τις περασμένες 2 – 3 εβδομάδες κορονοϊό είτε έρχονται με συμπτώματα πνευμονικής εμβολής και ανακαλύπτουν ότι είναι και θετικοί στον κορονοϊό. Φαίνεται δηλαδή πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό το στέλεχος να κάνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο ενδοθήλιο των αγγείων και να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόκληση πνευμονικής εμβολής, κάτι που είναι πολύ γνωστό ότι κάνει ο κορονοϊός».
Σε σχέση με το πώς θωρακιζόμαστε ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει σύντομα να έρθει το ανανεωμένο εμβόλιο και να εμβολιάσουμε με συνταγή γιατρού παρακαλώ, γιατί ακούω τελευταία ότι έχουμε μπλέξει τα επαγγέλματα χωρίς συνταγή, να δίνονται φάρμακα κλπ. κλπ.[…] Επειδή λοιπόν πρέπει να οργανωθούμε που λέει και ο λαός και επειδή πρόκειται να κάνουμε σειρά εμβολίων αυτό το φθινόπωρο, θα πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνει προς τα μέσα Νοέμβρη ή τέλη Νοέμβρη για να μας προστατεύσει το χρόνο που έχουμε την έξαρση της γρίπης.
Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε κάνει κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο, το ανανεωμένο του κορονοϊού σε ορισμένους ανθρώπους όπως ενδείκνυται, δηλαδή στους πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν συνοδά νοσήματα, και σε όποιους έχουν πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνεπώς, πρέπει σύντομα να το κάνουμε ώστε να παρέλθει ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων για να μπορέσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».
Τι ισχύει για τη συνταγογράφηση απλών και ενισχυμένων αντιγριπικών εμβολίων
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και στον εμβολιασμό για τη γρίπη «Και έρχομαι στο εμβόλιο της γρίπης για να πω ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να γίνεται ένα εμβόλιο χωρίς συνταγή γιατρού. Και εξηγούμαι: ο γιατρός είναι ο αρμόδιος για να πει ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος για έναν άρρωστο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Μπορεί να πάνε τώρα στο φαρμακείο άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν διάφορα φάρμακα τροποποίησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο στην ουσία να είναι αναποτελεσματικό.
Συνεπώς είναι παρακινδυνευμένη όλη διαδικασία να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης χωρίς συνταγή θα έλεγα. Και εν πάση περιπτώσει αν θέλουμε να διευκολύνουμε τον κόσμο να το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε με πιο δομημένο τρόπο, με καταγραφή των πραγμάτων, έτσι ώστε να έχουμε και την καλύτερη δυνατή εικόνα του τι κάναμε. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, αλλά κατόπιν συμβουλής και συνταγής γιατρού. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σωστό, εφόσον ενδείκνυται να κάνουμε το λεγόμενο ενισχυτικό της γρίπης. Εδώ θα πρέπει να πω κάποια πράγματα, διότι ο κόσμος θα πάθει μια σύγχυση έχω την αίσθηση ότι θα θεωρήσει το συμβατικό εμβόλιο που κάνουμε τόσα χρόνια, το οποίο τυγχάνει να είναι και φθηνό ως υποδεέστερο του άλλου.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες μελέτες και εμπειρία ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό, ενώ για το εμβόλιο το ενισχυτικό υπάρχουν λίγες μαρτυρίες ότι υπερέχει και μόνο στις ηλικίες πάνω από 70 – 75 ετών. Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να γνωρίζει ότι το συμβατικό εμβόλιο, εντός εισαγωγικών φτηνότερο, είναι εξόχως αποτελεσματικό και αυτό θα πρέπει να προτιμήσει, εκτός ειδικών περιπτώσεων που γιατρός θα συστήσει να εμβολιαστεί κάποιος με το ανοσοενισχυμένο εμβόλιο. Και επιπλέον θα πρέπει να πω ότι όλα τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα, πρέπει να συνταγογραφούνται.
Πού ακούστηκε να γίνεται κάποια φαρμακευτική πράξη χωρίς συνταγή γιατρού; Και σας λέω και πάλι δεν μπορεί να πηγαίνει ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να εμβολιαστεί από μόνος του το φαρμακείο έτσι στο ξεκούδουνο, ας χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να καταλάβει ο κόσμος».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr