Η Ιαπωνία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μεταξύ των 41 ανεπτυγμένων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η εξαιρετική αυτή επίδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φιλοσοφία «shokuiku» που ακολουθάν οι Ιάπωνες για την ανατροφή των παιδιών τους.Η εν λόγω φιλοσοφία, εμπνευστής της οποία ήταν ο Sagen Ishizuka, προτρέπει τους γονείς να διδάσκουν τα παιδιά τους από πού προέρχεται το φαγητό τους και πώς επηρεάζει το σώμα τους. Ας δούμε πώς την εφαρμόζουν στην πράξη οι Ιάπωνες.1. Το shokuiku ξεκινά πριν τη γένναΟι γιατροί ενθαρρύνουν τις μέλλουσες μητέρες να τρώνε ένα πιάτο που ονομάζεται «ichiju-sansai». Το πιάτο περιλαμβάνει ένα μπολ ρύζι και σούπα miso, ενώ συνοδεύεται από πρωτεΐνη και λαχανικά, όπως φύκια και μανιτάρια.Ορισμένα παιδιά ήδη από τη νηπιακή ηλικία τα μαζεύουν λαχανικά , που τρώνε, ενώ στο δημοτικό μαθαίνουν πώς οι φάρμες παράγουν λαχανικά, ψάρια και άλλα τρόφιμα.2. Τα παιδιά μιλούν στο σχολείο για το φαγητόΠάνω από το 95% των δημοτικών και γυμνασίων παραθέτουν σχολικά γεύματα για τους μαθητές τους. Τα γεύματα σχεδιάζονται από διατροφολόγους και οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στο σερβίρισμα.Παράλληλα, πολλοί μαθητές κουβαλούν μαζί τους τα δικά τους σπιτικά γεύματα, τα οποία ενσωματώνονται στη διδακτική διαδικασία.Συγκεκριμένα το διδακτικό προσωπικό ζητά από τα παιδιά να περιγράψουν το φαγητό τους, να εξηγήσουν γιατί τους αρέσει ή δεν τους αρέσει, ενώ τα προτρέπει να δοκιμάζουν νέα.3. Οι γονείς κρατούν τον καταψύκτη τους γεμάτοΟι γονείς μαγειρεύουν και βάζουν στην κατάψυξη θρεπτικά προϊόντα, ώστε να μπορούν οποιαδήποτε στιγμή τα σερβίρουν στα παιδιά τους.4. Δεν δίνουν στα παιδιά αναψυκτικάΟι Ιάπωνες αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους αναψυκτικά. Προτιμούν το νερό ή το τσάι από κριθάρι, που είναι πλούσιου σε μεταλλικά στοιχεία και δεν περιέχει καφεΐνη.