BtCoV-422: Επιστήμονες εντόπισαν νέο κορονοϊό που μεταδίδεται από νυχτερίδες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Επιστήμονες εντόπισαν νέο κορονοϊό των νυχτερίδων και κατάφεραν να βρουν ποια μονοκλωνικά αντισώματα και αντιικά χάπια είναι αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του.
Ο συγκεκριμένος κορονοϊός είναι γνωστός ως BtCoV-422. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι θεραπείες που ήταν αποτελεσματικές για τους υπόλοιπους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του MERS-CoV και του SARS-CoV-2, θα είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, διαπίστωσαν πως ενώ τα περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα που εξουδετερώνουν τον MERS-CoV είχαν πολύ περιορισμένη δράση, το mAb JC57-11 αποδείχθηκε πολύ ισχυρό.
Νέοι κορονοϊοί έχουν διεισδύσει στις κοινωνίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα: SARS CoV-1 το 2002, MERS-CoV το 2012 και SARS-CoV-2 το 2019. Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν κι άλλοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Η επανειλημμένη εμφάνιση ζωονόσων αναγκαία την ανάπτυξη θεραπευτικών αγωγών σε συνδυασμό με επιτόπιες δράσεις», επεσήμανε ο Δρ. Λόνγκπινγκ Τσε, μοριακός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις και πρόσθεσε «οι κορονοϊοί που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής παραμένουν ένα επείγον ζήτημα για την ετοιμότητα της παγκόσμιας υγείας», πρόσθεσε.
Πηγή ιών οι νυχτερίδες
Οι νυχτερίδες φιλοξενούν ένα ευρύ φάσμα ιών που δεν τους προκαλούν καμία βλάβη. Οι ιοί Έμπολα, Μάρμπουργκ και Νίπα, μαζί με πολλούς τύπους κορονοϊών, έχουν προσβάλλει διάφορα είδη νυχτερίδων. Οι επιστήμονες αποδίδουν την ανοχή των ζώων στα θανατηφόρα παθογόνα στο ξεχωριστό ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι νυχτερίδες ζουν περισσότερο από άλλα ζώα του μεγέθους τους, αναχαιτίζουν τους περισσότερους μολυσματικούς οργανισμούς και σπάνια παθαίνουν καρκίνο.
«Οι νυχτερίδες αποτελούν δεξαμενή για έναν τεράστιο αριθμό ιών που τροφοδοτούν τη ζωονοσογόνο μετάδοση των κορονοϊών σε άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», ανέφερε ο Τσε, επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας.
«Πρόσφατα, ένας κορονοϊός που μοιάζει με τον MERS απομονώθηκε από παγκολίνους, γεγονός που υποδεικνύει το ευρύ φάσμα ξενιστών των κορονοϊών που μοιάζουν με τον MERS», σημείωσε.
Ο Τσε και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τον BtCoV-422 και διαπίστωσαν ότι έχει 65% γενετική ομοιότητα με την περιοχή πρόσδεσης υποδοχέα του MERS-CoV, ενός εξαιρετικά μολυσματικού κορονοϊού με ποσοστό θνησιμότητας στον άνθρωπο 34,4%, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις οδούς προσαρμογής του BtCoV-422 διερευνώντας την ικανότητά του να χρησιμοποιεί τον υποδοχέα εισόδου, γνωστό ως DPP4. Αυτή η πρωτεΐνη στιγματίζει την επιφάνεια των κυττάρων των θηλαστικών και χρησιμεύει ως η πόρτα που «ξεκλειδώνει» ο BtCoV-422 για να εισέλθει στα κύτταρα. Μόλις εισέλθει στο εσωτερικό του κυττάρου, ξεκινά η διαδικασία μόλυνσης.
.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr