«Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω»: Οι φράσεις που δείχνουν πως κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη - Τι λέει ψυχολόγος του Χάρβαρντ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εντοπίζει επτά εκφράσεις που αποκαλύπτουν άτομα με μειωμένη συναισθηματική νοημοσύνη.
Η συναισθηματική νοημοσύνη, που ορίζεται ως η ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων του ατόμου και των άλλων, αξιοποιώντας αυτή τη διορατικότητα για την αποτελεσματική πλοήγηση στις διαπροσωπικές σχέσεις, αποκτά κρίσιμη σημασία.
Πώς όμως μπορεί κανείς να διακρίνει αν του λείπει η συναισθηματική νοημοσύνη; Η κλινική ψυχολόγος Courtney Warren, σε άρθρο της στο CNBC News, αποκαλύπτει επτά «κρίσιμες φράσεις» που υποδηλώνουν αυτή την έλλειψη.
Οι φράσεις που δείχνουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη
- Δεν αλλάζω. Αυτός/ ή είμαι
Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με την ικανότητα να αλλάζεις με την πάροδο του χρόνου καθώς ωριμάζεις και μεγαλώνεις.
Τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι συχνά πιο άκαμπτα να καταβάλουν προσπάθεια να αλλάξουν ή να εξελιχθούν.
- Δεν με νοιάζει πώς νιώθεις
Η αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων είναι επίσης σημάδι χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.
Η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους, ειδικά όταν περνούν μια δύσκολη περίοδο, καθιστά δύσκολο να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελείς, υποστηρικτικές σχέσεις.
- Εσύ φταις που νιώθω έτσι
Τα άτομα με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη δεν κατηγορούν τους άλλους για τα συναισθήματά τους. Καταλαβαίνουν ότι με το πώς οι ίδιοι και οι ίδιες αντιλαμβάνονται τον κόσμο και όσα τους συμβαίνουν.
Τα συναισθήματά μας δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου να τα διορθώσει. Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να βάλουμε όρια.
- Κάνεις λάθος
Οι συναισθηματικά πιο ώριμοι άνθρωποι σε μια συζήτηση στην οποία εκφράζονται διαφωνίες είναι πιο ανοιχτοί να δουν και την πλευρά του συνομιλητή τους.
Αντί να «κολλάνε» σε αυτά που πιστεύουν, εστιάζουν περισσότερο στην κατανόηση της βιωμένης εμπειρίας του άλλου.
- Είσαι τρελός/ή
Το να μπορείς να ακούς την εμπειρία κάποιου άλλου χωρίς να αντιδράς υπερβολικά ή να το παίρνεις προσωπικά είναι ένα βασικό σημάδι της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Σημαίνει ότι έχετε υψηλή αίσθηση αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης.
- Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να μπουν στη θέση κάποιου άλλου.
Αυτό τους κάνει πιο ανοιχτούς στο να συγχωρήσουν το άλλο άτομο για τυχόν λάθη που αντιλαμβάνονται, σε σύγκριση με κάποιον που είναι περισσότερο ανασφαλής.
- Είσαι παράλογος/η
Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ευφυείς μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν ακριβώς από όπου προέρχονται.
Ισχυρός σεισμός στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας - Αισθητός σε Πάτρα και Αγρίνιο
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Το κενό ασφαλείας που βρήκε ο δράστης - Παιδί εννέα ετών ανάμεσα στα θύματα
Γάζα: «Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - Τι λένε η Χαμάς και δύο παλαιστινιακές οργανώσεις
UEFA: Το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη υποψήφιο για κορυφαίο στην ιστορία του Conference League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr