Στρεπτόκοκκος: «Ευδιάκριτα τα συμπτώματα» - Πότε υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών και τι να ξέρουν οι γονείς για το strep test
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καθησυχαστική απέναντι στους γονείς αναφορικά με το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου εμφανίζεται στο ethnos.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη. Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο, το οποίο μεταδίδεται όπως όλα τα υπόλοιπα που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η αντιμετώπισή του γίνεται με την κατάλληλη αντιβίωση, αφού, βέβαια, γίνει επίσκεψη στο γιατρό. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις (μονοψήφιο ποσοστό) το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου μπορεί να είναι διεισδυτικό και μέσω του αίματος να πλήξει άλλα όργανα του οργανισμού και σε αυτήν την περίπτωση να γίνει επικίνδυνος για την υγεία του ασθενούς.
Ακόμα, όμως και να είναι διεισδυτικός ο στρεπτόκοκκος, δε σημαίνει ότι θα καταλήξουν όλοι οι ασθενείς. Μπορεί να χάσει τη ζωή του μόνο ένα μικρό ποσοστό από όσους προσβληθούν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.
«Τα παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι 15 ετών, οι ηλικιωμένοι, άτομα με διάφορες παθήσεις και γενικότερα όσοι για κάποιο λόγο έχουν αδύναμο οργανισμό αποτελούν ομάδες υψηλότερου κινδύνου και είναι περισσότερο πιθανό να προσβληθούν από στρεπτόκοκκο, ο οποίος να είναι διεισδυτικός. Επίσης, μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει, όταν πάσχουμε από μία ιογενή λοίμωξη, για παράδειγμα από γρίπη ή κορονοϊό και ταυτόχρονα προσβαλλόμαστε από στρεπτόκοκκο. Σε κάθε περίπτωση κανένας γονιός δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Αν βρίσκεται σε επικοινωνία με το γιατρό, με μία αντιβίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Περισσότερη ανησυχία θα πρέπει να υπάρξει, όταν δύο 24ωρα μετά την έναρξη της αντιβίωσης παραμένει ο υψηλός πυρετός στον ασθενή», λέει στο ethnos.gr η κ. Τζέτζη.
Ευδιάκριτα τα συμπτώματα
Κατά την ίδια, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι ευδιάκριτα στον ασθενή, οπότε, μόλις τα αντιληφθούν οι γονείς, μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον παιδίατρο. Μια φαρυγγίτιδα, πόνος στο λαιμό με πυρετό (αμυγδαλίτιδα) και η εμφάνιση οστρακιάς, δηλαδή εξανθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος του ασθενούς, αποτελούν πιθανά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης του μικροβίου, η κ. Τζέτζη αναφέρει ότι γίνεται με έκκριση υγρών και σάλιου από βήχα και φτάρνισμα, καθώς και με επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
«Τα μέτρα πρόληψης είναι τα ίδια που λαμβάνομαι απέναντι σε όλα τα μεταδοτικά μικρόβια και τους ιούς. Πολύ καλό πλύσιμο χεριών, χρήση χαρτομάντιλων όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και απολύμανση των μολυσμένων επιφανειών. Ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον στρεπτόκοκκο για 48 ώρες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η αντιβίωση. Μετά από δύο μέρες θα βλέπουμε την κλινική βελτίωση του ασθενούς», αναφέρει η κ. Τζέτζη.
Strep test μόνο από ειδικούς
Αναφερόμενη στα strep test η πρόεδρος της Ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα εργαλείο διάγνωσης που βοηθάει τους γιατρούς και θα πρέπει να διενεργούνται μόνο από αυτούς.
«Είναι απολύτως λάθος το πηγαίνω σε φαρμακείο, αγοράζω strep test και το κάνω, για να δω, αν πάσχω από στρεπτόκοκκο, όπως κάνουμε με τον κορονοϊό. Πρέπει να γίνει σωστά το τεστ και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο γιατρός. Πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ακόμα ότι τα strep test δεν είναι 100% αξιόπιστα, όπως συμβαίνει και με όλα τα τεστ. Μπορεί το τεστ να βγει αρνητικό και ο ασθενής να πάσχει από στρεπτόκοκκο. Ο γιατρός θα αποφασίσει, τι θα γίνει με τον ασθενή. Όταν το strep test βγει θετικό, τότε βοηθάει στη διάγνωση του γιατρού και μπορεί να ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής παρουσιάζει οστρακιά, δε χρειάζεται καν η διενέργεια του strep test. Επίσης, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο διαφορές μεταξύ γρίπης, κορονοϊού και στρεπτόκοκκου. Ο τελευταίος είναι μικρόβιο, ενώ η γρίπη και ο κορονοϊός ιοί. Επίσης, για τον στρεπτόκοκκο δεν υπάρχει εμβόλιο, ενώ για τη γρίπη και τον κορονοϊό υπάρχουν», σημειώνει η κ. Τζέτζη.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr