Κορονοϊός - γρίπη: Αναμονή πάνω από 8 ώρες στα επείγοντα - «Η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, της γρίπης και γενικότερα των αναπνευστικών λοιμώξεων, καθώς λόγω της αύξησης των περιστατικών, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας που δέχονται για ακόμα μία φορά πιέσεις.
Τεράστια αναμονή στα επείγοντα
Η ανησυχία του κόσμου που νοσεί τους αναγκάζει να σπεύδουν στα επείγοντα, με αποτέλεσμα οι αναμονές να ξεπερνούν – ορισμένες φορές – τις 8 ώρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Υπάρχει ωστόσο, ένα σχέδιο υπό κατάρτιση στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη εισροή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Στις μονάδες και στις κοινές κλίνες η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρήσιμη. Την Κυριακή, είχαμε πολλά εξιτήρια και έχουν κατέβει οι νοσηλευόμενοι στους 1.300.
Οι επιστημονικές εταιρείες από την πλευρά τους, τονίζουν πως ο εμβολιασμός όλων όσοι έχουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να το κάνουν άμεσα.
«Έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022»
«Καμπανάκι» για την εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού έκρουσε και ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς το πρόβλημα στη χώρα έφτασε να είναι ξανά σε υψηλά δεδομένα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξαρση μετά το καλοκαίρι του 2022.
Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε στο MEGA για την έξαρση των κρουσμάτων: «Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορονοϊού.
«Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό», πρόσθεσε.
Σε σχέση με τον φόβο που έχουν οι γονείς για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως συμμετέχουν σε ένα βαθμό αλλά δεν οδηγούν την πανδημία: «Υπάρχουν οδηγίες, για πλύσιμο των χεριών, αερισμό της τάξης και οι μαθητές που νοσούν δεν μετρούνται οι απουσίες τους για 5 ημέρες. Όταν λέμε υγειονομική σύσταση σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να το ακολουθήσουν. Αν δεν το ακολουθήσουν χρειάζεται διοικητικά μέτρα και λαμβάνονται όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα δημόσιας υγείας. Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι».
Αναφερόμενος στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είπε πως δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη αλλά μπορεί να λυθεί με μέτρα και συστάσεις: «Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ''αέρα'' ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας».
Αγαπηδάκη: Παιδιά με συμπτώματα μένουν σπίτι ακόμα και με αρνητικό τεστ
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο OPEN και το Τώρα Μαζί, τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μείνουν σπίτι ακόμα κι αν βγαίνουν αρνητικά στο τεστ. «Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταδώσει. Μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του να έχω συμπτώματα και να θετικοποιηθεί το τεστ», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολειών, είπε «έχουμε βγάλει οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικού. Να μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μεταδίδεται από τις επιφάνειες και με τα σταγονίδια. Άρα έχει αξία να έχουμε καλή υγιεινή των χεριών. Μάσκες στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στη σχολική κοινότητα, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για εκπαιδευτικούς. Έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο και το υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες. Είναι οι παλιοί κανόνες που ξέρουμε συν ότι έχουμε μάθει αυτά τέσσερα χρόνια».
Πόσο πιθανή είναι η επαναφορά της μάσκας
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας, επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε σε φάση να πάρουμε κάθετα μέτρα» και πρόσθεσε πως «το κύμα στα παιδιά έχει καθοδική τάση. Το θέμα είναι ότι έχει ανοδική τάση στις μεγαλύτερες ηλικίες 15-64, ενώ έχει καθοδική στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων».
Για τους εργαζόμενους που παρουσιάζουν συμπτώματά σχολίασε ότι «δεν γίνεται να πηγαίνουν με πυρετό στη δουλειά» και υπενθύμισε ότι «υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει αναρρωτική άδεια. Το θέμα είναι εκεί που δεν εφαρμόζεται να επιλαμβάνονται οι Αρχές ελέγχου για να επιβάλλονται κυρώσεις».
Ισχυρές συστάσεις από τον ΕΟΔΥ
Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:
- Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid,καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενανοσήματα – όπως συστήνεται από την ΕθνικήΕπιτροπή Εμβολιασμών.
- Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
- Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
- Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
- Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr