Νόσος του Κρον: Από τι προκαλείται, ποια τα συμπτώματα και οι πιθανότητες θανάτου
Ποια τα συμπτώματα της νόσου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Χρόνια φλεγμονή (ερεθισμός) του εντέρου, η οποία δεν προκαλείται από την ύπαρξη στον οργανισμό λοίμωξης, ιού ή βακτηρίου αλλά έχει στοιχεία αυτοανοσίας, είναι η Nόσος του Κρον, η οποία σήμερα στο δυτικό κόσμο συναντάται σε λιγότερο από το 5% του πληθυσμού. Μάλιστα, τόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο τελευταία και στις χώρες της Άπω Ανατολής παρουσιάζει αυξητικές τάσεις η συχνότητα εμφάνισης της, γεγονός που πιθανολογούν οι επιστήμονες ότι οφείλεται στην κακή διατροφή και κυρίως στην περισσότερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, με συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο γαστρεντερολόγος και μέλος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Γιώργος Κοκκώνης, σημειώνοντας ότι η νόσος, εκτός από το έντερο, μπορεί να «χτυπήσει» ολόκληρο τον πεπτικό σωλήνα, ακόμα και την περιοχή του στόματος ή τον οισοφάγο. Ωστόσο, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται στο λεπτό και στο παχύ έντερο.
«Η Νόσος του Κρον έχει αρκετές δεκαετίες που εντοπίστηκε επιστημονικά. Έχει στοιχεία αυτοανοσίας, δηλαδή μοιάζει σαν ο ίδιος ο οργανισμός να επιτίθεται στο έντερο, το οποίο μπορεί να προσβάλλει στο σύνολό του. Συνήθως εντοπίζεται σε νεότερα σε ηλικία άτομα, ακόμα και σε ανήλικους. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, μπορούμε να πούμε ότι εμφανίζεται για πρώτη φορά συνήθως σε δύο ηλικιακές ομάδες. Γύρω στα είκοσι έτη και γύρω στα σαράντα έτη της ζωής μας. Βέβαια, εντοπίζεται και σε ηλικιωμένους, αλλά συνήθως είχαν τη νόσο από χρόνια ή μήνες πριν. Θα δουν ότι αυξάνονται οι διάρροιες, θα επισκεφτούν τον γαστρεντερολόγο και τότε θα αντιληφθούν ότι πάσχουν από τη νόσο του Κρον. Υπάρχουν δυσκολίες στη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου, διότι θα πρέπει να προηγηθεί συνδυασμός εξετάσεων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κοκκώνης.
Τα συμπτώματα
Κατά τον ίδιο, όσοι πάσχουν από τη Νόσο του Κρον παρουσιάζουν πόνους στην κοιλιά, πυρετό (συνήθως δέκατα) και διάρροιες. Μάλιστα, τα συμπτώματα εμφανίζονται μαζί. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και αίμα στα κόπρανα.
Παιδιά και γενικότερα ανήλικοί μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο του Κρον, σε περίπτωση που ο οργανισμός τους δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
«Η νόσος του Κρον σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις θεραπεύεται και ο ασθενής θα πρέπει να μάθει την αντιμετωπίζει εφ' όρου ζωής. Είναι τραγικά μικρός ο αριθμός των ασθενών που απαλλάσσονται απολύτως από τη Νόσο του Κρον, ακόμα και αν έχουν πάρει τα κατάλληλα φάρμακα. Ωστόσο, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση του ασθενούς, αν ακολουθεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις και πάντοτε με την προϋπόθεση ότι ακολουθείται η κατάλληλη αγωγή, μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα ο ασθενής και να ζει απολύτως φυσιολογικά. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που εργάζονται κανονικά, αθλούνται και τα λοιπά. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι για τη συγκεκριμένη νόσο γίνονται συνεχώς νέες μελέτες και παρασκευάζονται καινούργια φάρμακα», τονίζει ο κ. Κοκκώνης.
Τέλος, κατά τον ίδιο, η νόσος του Κρον από μόνη της δεν οδηγεί τον ασθενή στο θάνατο, σε περίπτωση, βέβαια, που ακολουθείται η κατάλληλη αγωγή. Ωστόσο, τυχόν επιπλοκές μπορούν να εγκυμονούν κινδύνους και να οδηγήσουν στο μοιραίο
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr