Υπουργείο Υγείας: Αυστηρό πλαφόν στα φάρμακα και «τσουχτερές» ποινές - Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει σειρά αλλαγών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει σειρά αλλαγών και στα φάρμακα με αυστηρό πλαφόν πλέον για τους γιατρούς αλλά και τσουχτερές ποινές.
Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, περιέχει και νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα καθώς ορίζονται νέοι συνταγογραφικοί περιορισμοί, ενώ περιγράφονται και αυστηρές ποινές για τους γιατρούς.
Στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, προβλέπεται ότι θα οριστούν νέα όρια συνταγογράφησης τα οποία θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ όποιος γιατρός τα ξεπερνά θα τον περιμένουν αυστηρές ποινές.
Οι ποινές για τα φάρμακα
Αρμόδια για τους ελέγχους στη συνταγογράφηση ορίζεται νέα επιτροπή που συστήνεται στον ΕΟΠΥΥ και η οποία θα προχωρά σε λεπτομερείς ελέγχους στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως ένας γιατρός υπερβαίνει τους οριζόμενους περιορισμούς.
Στην περίπτωση αυτή θα δίνεται η δυνατότητα στο συμβεβλημένο γιατρό να καταθέσει γραπτώς την επιχειρηματολογία του, ενώ εάν επαναληφθεί η παράβαση τότε θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα, ενώ μπορεί να υπάρξει ακόμη και αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις, ως εξής:
α) Σε ποσοστό απόκλισης από 20,01 % έως 40%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 2.000 ευρώ.
β) Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 40,01 %, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 3.000 ευρώ.
Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από ποσοστό 40,01%, δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως (6) έξι μήνες.
«Κατά της απόφασης αυτής ο ιατρός δύναται να ασκήσει, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίησή της προσφυγή, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω προθεσμίας, καθώς και σε περίπτωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, δεν αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης επιβολής κυρώσεων» σημειώνεται στο νομοσχέδιο.
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr