Γολγοθάς για ασθενείς με Πάρκινσον - Αναμονή για φάρμακα και επέμβαση που επιφέρει βελτίωση 70%
Άλλο ένα παράδοξο του Εθνικού Συστήματος Υγείας συμβαίνει στο νοσοκομείο Αττικόν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Άλλο ένα παράδοξο του Εθνικού Συστήματος Υγείας συμβαίνει στο νοσοκομείο Αττικόν καθώς εδώ και περίπου έναν χρόνο ασθενείς με Πάρκινσον είναι σε αναμονή για μία επέμβαση νευροδιέγερσης που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους.
Ταυτόχρονα νέες επεμβατικές θεραπείες για τη νόσο από την οποία σήμερα στη χώρα μας νοσούν περίπου 25.000 ασθενείς, δυσκολεύονται να έρθουν στην Ελλάδα εξαιτίας της λανθασμένης φαρμακευτικής πολιτικής.
«Μπλόκο» στο Αττικόν
Ειδικότερα όπως σημείωσε ο καθηγητής νευρολογίας Λεωνίδας Στεφανής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον στις 11 Απριλίου, από τον περασμένο Ιούνιο 49 ασθενείς με τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο, περιμένουν στο Αττικόν για να υποβληθούν σε επέμβαση ηλεκτροδιέγερσης. Όμως παρόλο που διαθέτουν έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει η διαδικασία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικασία αυτή γίνεται στο Λεκανοπέδιο μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ προσφέρει βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών σε ποσοστό που αγγίζει το 70%.
Αγκάθια και για τα νέα φάρμακα
Παράλληλα σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν και στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες επεμβατικού τύπου για το Πάρκινσον. Λόγω των υψηλών επιβαρύνσεων και των εκπτώσεων (clawback και rebate), οι φαρμακευτικές εταιρείες δυσκολεύονται να φέρουν στη χώρα μας νέα καινοτόμα επεμβατικά σκευάσματα που θα μπορούσαν σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.
Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Νευρολογίας Γιώργο Τσιβγούλη, ότι ένα νέο φάρμακο παρότι μπορεί να έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη, στη χώρα μας θα φθάσει σε 14 με 17 μήνες αργότερα.
Ο καθηγητής πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ορθής και έγκαιρης διάγνωσης και στη συνέχεια της πρόσβασης των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες.
Καθοριστικός ο ρόλος των ασθενών και ανάγκη συνεργασίας με την Πολιτεία
Στο δρόμο αυτό καθοριστικός είναι ο ρόλος των ίδιων των ασθενών οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται έγκαιρα στον ειδικό γιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του. Αξιοσημείωτο είναι ότι προσφάτως δημιουργήθηκε Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών Πάρκινσον.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Σκόνδρα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία ευρύτερη συνεργασία με την Πολιτεία ώστε οι πολιτικές που θα εφαρμοσθούν να βελτιώνουν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και σε απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr