Νοσοκομείο Ξάνθης: 4 χρόνια λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ – Κενές σχεδόν οι μισές θέσεις γιατρών
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης, Απόστολος Κυριαλάνης, από τις 102 θέσεις γιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα για το νοσοκομείο Ξάνθης, σήμερα είναι καλυμμένες μόλις οι 59 δηλαδή περίπου το 55%🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Χωρίς μονάδα εντατικής θεραπείας λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια το νοσοκομείο της Ξάνθης, ενώ τα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του και κατά συνέπεια την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης, Απόστολος Κυριαλάνης, από τις 102 θέσεις γιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα για το νοσοκομείο Ξάνθης, σήμερα είναι καλυμμένες μόλις οι 59 δηλαδή περίπου το 55%. Το αποτέλεσμα είναι οι εφημερίες να βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία και με τεράστια κόπωση από την πλευρά του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Κατά τον κ. Κυριαλάνη, αν και προκηρύσσονται θέσεις εργασίας γιατρών για το νοσοκομείο, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ώστε αυτές να καλυφθούν.
«Τα προβλήματα στο νοσοκομείο μας, τα οποία απορρέουν κυρίως από την έλλειψη γιατρών, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Όμως η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού τα έκανε ακόμα μεγαλύτερα, αφού η τεράστια κόπωση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ιατρικό προσωπικό. Εμείς κάνουμε, ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους ασθενείς, αλλά δεν είναι δυνατό να προσφέρουμε όλα όσα πρέπει. Η κόπωση των λιγοστών γιατρών του νοσοκομείου μας είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο χρόνος ούτε καν να ενημερώνουμε τις οικογένειες των ασθενών για την πορεία της υγείας τους. Προκηρύσσονται θέσεις εργασίας γιατρών αλλά δεν καλύπτονται. Γιατί να έρθει να δουλέψει κάποιος στο νοσοκομείο μας, όταν ξέρει ότι θα έχει τεράστιο φόρτο εργασίας; Την ίδια στιγμή οι μειώσεις των μισθών μας έχουν φτάσει στο 50% σε σχέση με το 2012, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλότερες οι αμοιβές των γιατρών. Με τόσο χαμηλούς μισθούς και με έλλειψη μαζικών προσλήψεων γιατρών πώς θα βελτιωθεί το κλίμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κυριαλάνης.
Τεράστιο το πρόβλημα στην παθολογική κλινική
Αρκετές παραιτήσεις γιατρών έχουν υποβληθεί, κυρίως μετά την πανδημία του κορονοϊού, στον παθολογικό τομέα του Νοσοκομείου Ξάνθης, με αποτέλεσμα σήμερα μόλις δύο παθολόγοι και άλλοι δύο ειδικευόμενοι να έχουν επιφορτιστεί με όλα τα τμήματα του. Μάλιστα, την ίδια στιγμή βοηθούν και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, αφού το τελευταίο, σύμφωνα με τον κ. Κυριαλάνη, δε διαθέτει αρκετές ειδικότητες γιατρών.
«Το οργανόγραμμα προβλέπει εφτά θέσεις παθολόγων και άλλων εννέα ειδικευόμενων, όμως έχουν απομείνει μόνο δύο παθολόγοι και ένας – δύο ειδικευόμενοι. Για να βοηθήσουν, έρχονται γιατροί από την Καβάλα, την Κομοτηνή, δύο στρατιωτικοί γιατροί από τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και την Αθήνα. Άλλος έρχεται μία ημέρα την εβδομάδα, άλλος μένει για μία ή για δύο εβδομάδες. Προκειμένου να βγουν οι εφημερίες, ακόμα και ιδιώτες ή γενικοί γιατροί εφημερεύουν. Αυτές, όμως, δεν είναι λύσεις. Δεν μπορεί να έρχεται ένας γιατρός από άλλη πόλη, να κάνει εφημερία στο νοσοκομείο μας και την επόμενη ημέρα να φεύγει. Αυτό έχει ως συνέπεια να βλέπουν τους ασθενείς κάθε μέρα και άλλοι γιατροί. Δεν μπορεί να γίνει έτσι σωστά η παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας των ασθενών. Θα πρέπει να έρθουν τουλάχιστον πέντε παθολόγοι στο νοσοκομείο μας», τονίζει ο κ. Κυριανάκης.
Κατά τον ίδιο, το νοσοκομείο της Ξάνθης δε διαθέτει πολύ σημαντικές ειδικότητες γιατρών, όπως γαστρεντερολόγο, ογκολόγο και ενδοκρινολόγο. Σημειώνει ακόμα ότι όλοι οι ασθενείς, που χρειάζονται αυτών των ειδικοτήτων γιατρούς, αναγκαστικά εξυπηρετούνται από παθολόγο.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr