Κίνα: Θεραπεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής ασθενής με διαβήτη τύπου 2
Μέσω μιας πειραματικής θεραπείας με βλαστοκύτταρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ερευνητές από την Κίνα ανακοίνωσαν πως θεράπευσαν ασθενή με διαβήτη για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post (SCMP), ένας 59χρονος ασθενής που υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα και δεν παίρνει φάρμακα από το 2022.
Αυτή η πειραματική διαδικασία περιελάμβανε τη δημιουργία μιας τεχνητής εκδοχής των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη και βρίσκονται στο πάγκρεας, τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ο ασθενής ζούσε με διαβήτη τύπου 2 εδώ και 25 χρόνια και είχε χάσει σχεδόν όλη τη λειτουργία αυτών των κυττάρων. Ήταν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, και έκανε πολλές ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά για να αποφύγει το διαβητικό κώμα.
Πώς βρέθηκε η «θεραπεία» του διαβήτη;
Αφού έγινε τη μεταμόσχευση των κυττάρων τον Ιούλιο του 2021, ο ασθενής απελευθερώθηκε από την χρήση ινσουλίνη μέσα σε έντεκα εβδομάδες και η δόση των φαρμάκων που λάμβανε από το στόμα μειώθηκε σταδιακά μέχρι που σταμάτησε εντελώς ένα χρόνο αργότερα.
«Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η λειτουργία των παγκρεατικών νησιδίων του ασθενούς είχε αποκατασταθεί αποτελεσματικά», δήλωσε ο Yin Hao, κορυφαίος ερευνητής στο νοσοκομείο Changzheng της Σαγκάης. Ο ασθενής είναι πλέον ελεύθερος από την χρήση ινσουλίνης εδώ και 33 μήνες.
Η θεραπεία δείχνει πως είναι εφικτό να αποκατασταθεί η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει με φυσικό τρόπο το σάκχαρο στο αίμα του χωρίς να αλλάξει τρόπο ζωής.
Αυτή η ιατρική ανακάλυψη, που επιτεύχθηκε από μια ομάδα γιατρών και ερευνητών από το νοσοκομείο Changzheng της Σαγκάης, το Κέντρο Αριστείας στη Μοριακή Κυτταρική Επιστήμη της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και το νοσοκομείο Renji, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Discovery στις 30 Απριλίου.
Ο Yin τόνισε ότι το επίτευγμα αυτό σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στον αναδυόμενο τομέα της αναγεννητικής.
«Η τεχνολογία μας έχει ωριμάσει και έχει διευρύνει τα όρια στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής για τη θεραπεία του διαβήτη», δήλωσε.
Ελπίδα για τους διαβητικούς
Ο διαβήτης τύπου 2, η πιο συχνή μορφή, επηρεάζει σχεδόν το 90% των ατόμων που ζουν με διαβήτη και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς κατάλληλη διαχείριση, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νεφροπάθεια.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, «δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον διαβήτη».
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή, φαρμακευτική αγωγή και συχνές ενέσεις ινσουλίνης και παρακολούθηση αλλά τώρα υπάρχει ελπίδα για θεραπεία που θα απαλλάξει τους ασθενείς με διαβήτη από το βάρος των χρόνιων φαρμάκων, να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής και να μειώσει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr