Εμβόλια κατά του καρκίνου: Πώς λειτουργούν και σε ποιους απευθύνονται – Ξεκίνησαν δοκιμές στη Βρετανία
Θα φέρουν την επανάσταση στη μάχη κατά του καρκίνου; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε δοκιμές ενός νέου τύπου θεραπείας που χρησιμοποιεί προσωποποιημένα εμβόλια για την καταπολέμηση της ασθένειάς τους.
Συμμετέχουν 30 νοσοκομεία στο πρόγραμμα
Τριάντα νοσοκομεία έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει στο πρόγραμμα Cancer Vaccine Launch Pad, μεταδίδει το BBC. Το πρωτοποριακά εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.
Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εμβόλια κατά του καρκίνου
Ο Guardian σε δημοσίευμά του επιχειρεί να απαντήσει στις κυριότερες ερωτήσεις γύρω από τα εμβόλια για τον καρκίνο.
Τι είναι τα εμβόλια κατά του καρκίνου;
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας. Σε αντίθεση με τα εμβόλια που προστατεύουν από μια λοίμωξη, όπως το εμβόλιο Covid-19, τα εμβόλια κατά του καρκίνου θεραπεύουν άτομα που έχουν ήδη την ασθένεια. Έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίζει και στη συνέχεια να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα - και να τα εμποδίζει να επανέλθουν.
Πώς παρασκευάζονται τα εμβόλια κατά του καρκίνου;
Τα εμβόλια κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε άτομο, συνήθως μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Για την παρασκευή τους, αφαιρείται δείγμα από τον όγκο του ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, ακολουθεί αλληλουχία DNA και σε ορισμένες περιπτώσεις χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο ειδικά για τον όγκο του συγκεκριμένου ασθενούς.
Πώς βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου;
Τα εμβόλια κατά του καρκίνου λειτουργούν στέλνοντας μια οδηγία ή ένα σχέδιο στα κύτταρα του ασθενούς για την παραγωγή ενός αντιγόνου ή μιας πρωτεΐνης που μπορεί να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά κύτταρα. Τα εμβόλια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να δράσει. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στις αβλαβείς εκδοχές της νόσου. Μόλις ο οργανισμός του ασθενούς παράγει αυτά τα αντισώματα, μπορεί να αναγνωρίσει την ασθένεια εάν επιστρέψει.
Ποιοι τύποι καρκίνου μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Οι επιστήμονες μελετούν πολλούς διαφορετικούς τύπους εμβολίων κατά του καρκίνου και πώς μπορεί να λειτουργήσουν σε διάφορες μορφές καρκίνου. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να έχουμε πλήρη εικόνα για το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια και ποιους καρκίνους θα μπορούσαν να θεραπεύσουν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά σε μια σειρά από καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και των νεφρών.
Οι γιατροί έχουν επίσης αρχίσει να δοκιμάζουν το πρώτο παγκοσμίως εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου για το μελάνωμα. Μια δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα.
Πώς μπορούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του καρκίνου;
Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οπότε τα εμβόλια είναι διαθέσιμα κυρίως στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Το NHS εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα που θα δώσει σε χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία πρόσβαση σε δοκιμές εμβολίων κατά του καρκίνου.
Πώς δημιούργησαν οι γιατροί αυτό το εξατομικευμένο εμβόλιο;
Αρχικά, ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου του, ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία. Το εξατομικευμένο εμβόλιό του δημιουργήθηκε με την ανάλυση του όγκου του για τον εντοπισμό μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν τον δικό του καρκίνο. Στη συνέχεια έλαβε το εμβόλιο μέσω έγχυσης σε ένα από τα πολλά κέντρα που συμμετέχουν σε μια δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου της BioNTech. Σχεδιάστηκε με την ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του εμβολίου Covid της Pfizer/BioNTech.
Πώς είναι ο ασθενής;
Η επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής στο Μπέρμιγχαμ, Δρ Victoria Kunene, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο ασθενής έχει θεραπευτεί πλήρως, αλλά δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά αισιόδοξη». «Με βάση τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε επί του παρόντος για την ανταπόκριση του σώματος στο εμβόλιο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική και θετική εξέλιξη για τους ασθενείς, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα δεδομένα και συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε κατάλληλους ασθενείς στη δοκιμή για να το διαπιστώσουμε περαιτέρω», δήλωσε η ίδια.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr