Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει περισσότερα κουνούπια: Όλα όσα πρέπει αν γνωρίζουμε για τα τσιμπήματα
Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με τις υψηλές θερμοκρασίες να δοκιμάζουν τις αντοχές μας, ερχόμαστε σε επαφή με απρόσκλητους και ενοχλητικούς επισκέπτες. Τα κουνούπια, τα οποία όσο αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνονται και εκείνα.
Παράλληλα τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες, αφού τσιμπώντας έναν άνθρωπο που νοσεί, μεταδίδουν τη νόσο στον επόμενο άνθρωπο που θα τσιμπήσουν.
Η ειδική παθολόγος, Χρυσούλα Παπαμελέτη, μίλησε στην ΕΡΤ για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε.
Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, είναι η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο κίτρινος και ο δάγκειος πυρετός, η νόσος Chikungunya και η νόσος από τον ιό Zika. Η ελονοσία που παλαιότερα μάστιζε τη χώρα μας έχει καταπολεμηθεί, αλλά πάντα πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή.
Γενικότερα, πρέπει να λάβουμε μέτρα προστασίας αφού από τα τσιμπήματα των κουνουπιών υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα στην χώρα μας.
Προβληματίζει ο ιός του Δυτικού Νείλου
Η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, ιδιαίτερα έντονη την τρέχουσα περίοδο, έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, που σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, είναι ήδη υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε τελευταία χρόνια, για την ίδια χρονική περίοδο.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων είναι ευρεία. Κυρίως στη βόρεια στην κεντρική και στη δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το προσεχές διάστημα αναμένεται αύξηση των περιστατικών λοίμωξης, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, οπότε εν δυνάμει όλη η επικράτεια πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.
Σε επαγρύπνηση πρέπει να βρισκόμαστε και για τα άλλα νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Όπως ο δάγκειος πυρετός, όπου έχουν καταγραφεί πλέον μεταδόσεις και εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Επίσης η νόσος Chikungunya και νόσος από τον ιό Zika , για τα οποία δεν έχουμε διαβιβαστή (κουνούπι) για την μετάδοση τους στην Ελλάδα, αλλά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εισαγωγής τους μέσω ταξιδιωτών και στη συνέχεια τοπικής εγχώριας μετάδοσης τους, μέσω του «ασιατικού κουνουπιού τίγρης» που είναι δευτερεύων διαβιβαστής και υπάρχει στην χώρα μας.
Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη προφύλαξη μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε
- Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος (στο δέρμα και πάνω από τα ρούχα) αλλά και περιβάλλοντος, όπως σίτες, κουνουπιέρες κλιματιστικά και ανεμιστήρες.
- Επίσης συνίσταται η χρήση μακριών ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα ιδίως νωρίς το πρωί και αργά το μεσημέρι / απόγευμα έως το σούρουπο.
- Προσοχή στο να μη μένουν στάσιμα νερά πουθενά.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr