Το παιδί σας δεν τρώει το φαγητό του; Μπορεί να ευθύνονται τα γονίδια
Όχι, δεν φταίνε αποκλειστικά οι γονείς για τα ιδιότροπα, στο φαγητό, παιδιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι γονείς που εκνευρίζονται ή απελπίζονται με τα παιδιά τους όταν αυτά δεν τρώνε το φαγητό τους, δεν θα πρέπει να είναι τόσο αυστηροί, καθώς σύμφωνα με μελέτη, η άρνησή τους να δοκιμάσουν τροφές οφείλεται με μεγάλο βαθμό στα γονίδια!
Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες νηπιών και εφήβων και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο η ιδιοτροπία στο φαγητό άλλαξε ελάχιστα από τους 16 μήνες έως τα 13 έτη. Υπήρξε μια μικρή κορύφωση στην επιλεκτικότητα του φαγητό στα 7 έτη, και στη συνέχεια μια μικρή μείωση, αναφέρει η Guardian.
Αφού εξέτασαν τους παράγοντες που οδηγούν στην ιδιοτροπία στο φαγητό, το DNA αναδείχθηκε ως ο κυρίαρχος.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση συγκριμένων τροφίμων και η άρνηση να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο οφείλεται περισσότερο στη φύση παρά στην ανατροφή.
Η Δρ. Ζεινέπ Νας, γενετίστρια ειδική σε θέματα συμπεριφοράς στο UCL, ανέφερε: «Το κύριο συμπέρασμα από την εργασία αυτή είναι ότι δεν φταίει η γονική μέριμνα (για το γεγονός πως δεν τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα τα παιδιά). Πραγματικά οφείλεται στις γενετικές διαφορές μεταξύ μας».
Μεγάλο ρόλο παίζει και το περιβάλλον
Σύμφωνα με τους ερευνητές, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν προέρχονται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν, όπως το να κάθονται να φάνε οικογενειακώς και τα είδη τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι γύρω τους.
Σημαντικός είναι και ο ρόλος του περιβάλλοντος. Οι εμπειρίες που μοιράζονταν για παράδειγμα τα δίδυμα, όπως τα είδη φαγητού που καταναλώνονταν στο σπίτι, ήταν σημαντικοί παράγοντες της επιλεκτικότητας που έχουν ως νήπια.
Οι κοινές εμπειρίες, όπως το φαγητό ως οικογένεια, επηρέασαν περισσότερο τα νήπια, οπότε η προσφορά μεγαλύτερης ποικιλίας σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, τονίζουν οι ερευνητές.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Πάντως, παρ’ ότι η ιδιοτροπία στο φαγητό έχει σχέση με την γενετική, αυτό δεν σημαίνει πως είναι κάτι που δεν αλλάζει ποτέ.
«Οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα παιδιά τους να τρώνε μεγάλη ποικιλία τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και στην εφηβεία. Επίσης, οι συνομήλικοι και οι φίλοι μπορεί να έχουν εξίσου μεγάλη επιρροή στη διατροφή των παιδιών καθώς φτάνουν στην εφηβεία».
Η κατανόηση της γενετικής των διατροφικών επιλογών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν τι αποτρέπει ορισμένους ανθρώπους από το να τρώνε υγιεινά και να ανοίξει το δρόμο για τροποποιημένα υγιεινά τρόφιμα που θα είναι πιο ελκυστικά, αναφέρουν οι ερευνητές. Επίσης, υπάρχει μια πιθανότητα, να δημιουργηθεί μια νέα γενιά φαρμάκων που στρέφουν τις προτιμήσεις των ανθρώπων προς πιο υγιεινές επιλογές.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr